
Postnatale depletie: als je als moeder oververmoeid bent
Het moederschap kan bij vlagen erg vermoeiend zijn en meestal hoort dat er gewoon bij. Tenzij je je lange tijd uitgeput voelt. Dan zou je weleens last kunnen hebben van postnatale depletie.
Postnatale depletie… is dat weer iets nieuws? Nou nee. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar de Amerikaanse psycholoog Rick Hanson beschreef het depleted mother syndrome al in 2002. Het is iets anders dan een postnatale depressie, maar kan er wel mee samengaan.
Wat is postnatale depletie?
Depletie betekent uitputting, postnataal betekent na de geboorte. Officieel gebruik je het woord ‘postpartum’ als je het hebt over de conditie van de moeder na de bevalling. Maar de term ‘postnatale depletie’ is gangbaarder en gebruiken we daarom ook in dit artikel. Postnatale depletie kan ontstaan als de moeder na haar zwangerschap niet genoeg tijd neemt – of krijgt – om te herstellen en daardoor zowel fysiek als mentaal uitgeput raakt. Maar ook als je kinderen al ouder zijn, kun je postnatale depletie krijgen. Verderop staat uitgelegd hoe dit kan.
Oorzaken postnatale depletie
Tijdens de zwangerschap gaan er via de placenta vitamines, mineralen, ijzer en omega-vetzuren naar de baby. Het moederlichaam geeft de baby voorrang: die krijgt wat hij nodig heeft om zich te ontwikkelen en dat gaat soms ten koste van de moeder. Daardoor kunnen er al tijdens de zwangerschap tekorten aan vitamines en mineralen ontstaan. Krijgt je lichaam na de bevalling niet genoeg kans om te herstellen, dan kun je postnatale depletie ontwikkelen.
Het is daarom belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen, met gezonde voeding en probeer elk uurtje slaap mee te pakken. Als je langdurig te weinig slaap krijgt en niet gezond genoeg eet, worden tekorten niet aangevuld. Heb je daarnaast langdurig veel stress, dan maken je bijnieren cortisol aan. Bij een tekort aan rust en vitamines, met name vitamine C en B5, kunnen de bijnieren niet herstellen en uitgeput raken. Dit zorgt voor die extreme vermoeidheid die zo kenmerkend is voor postnatale depletie.
Ontzwangeren of postnatale depletie?
Negen maanden zwanger zijn, bevallen, slapeloze nachten en misschien ook nog borstvoeding geven: hoe mooi en bijzonder ook, het moederschap is een flinke aanslag op je lichaam. Ook mentaal en emotioneel gebeurt er veel. Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om te herstellen van een zwangerschap, al kan dit best een tijd duren. Vaak denken vrouwen (of hun omgeving) dat ontzwangeren na een paar maanden wel klaar is, maar het kan gerust een jaar duren voordat je weer helemaal fit en energiek bent. Het eerste jaar met je baby gebeurt er zoveel – al die sprongetjes, slaapgebrek, weer aan het werk gaan, kinderziektes, noem het maar op – dat het niet gek is als je periodes heel moe bent. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je last hebt van postnatale depletie.
Lees meer: alles over ontzwangeren en hoe je je lichaam kunt helpen
Pittige tijden
Als je het rustig aan kunt doen zolang je nog aan het ontzwangeren bent en je kind veel van je vergt, is het niet erg om ook regelmatig heel moe te zijn. Maar daar zit vaak de angel: veel moeders hebben het drukker dan onze moeders vroeger. Uit cijfers blijkt dat wij het met minder slaap moeten doen, minder hulp krijgen, ongezonder eten en meer werken (gemiddeld 20 uur per week) dan vorige generaties. Lang niet alle moeders voelen zich voldoende hersteld en klaar om werk en baby te gaan combineren als hun verlof erop zit. Terwijl, zodra je eenmaal aan het werk bent, er al gauw wordt verwacht dat je je leven gewoon weer oppakt. Voor je het weet is je agenda opnieuw goed gevuld, terwijl je batterij maar niet vol raakt door de gebroken nachten en het zorgen voor je baby. Ons leven is überhaupt gejaagder en voller dan vroeger, met werkmails die ook in het weekend binnenkomen en sociaal contact en entertainment dat online 24/7 doorgaat.
Daarbij komt dat veel moeders steun uit de omgeving missen. Waar vorige generaties leefden volgens het motto ‘it takes a village to raise a child’, proberen moeders nu vooral op eigen houtje de boel draaiende te houden. Iederéén heeft het immers druk. En ook op het werk voelen moeders zich niet altijd gesteund als hun gezin veel van ze vraagt. Is je kind ziek? Dan werk je thuis door. Al heb je de hele nacht kots opgeruimd.
Daarbij sluipen er vaak slechte gewoontes in, zoals sloten koffie en snelle (zoete) snacks om op de been te blijven, met alle bloedsuikerschommelingen en energiedips die daarbij horen. De vermoeidheid maakt het bovendien moeilijk om het sporten op te pakken, want ’s avonds kun je niet veel meer dan op de bank hangen. Als dat zich zo voortsleept, kan postnatale depletie ontstaan.
Lees ook: 28 x waarom moeders steeds weer te laat opblijven
Kenmerken postnatale depletie
Zijn je kinderen allang geen baby’s meer, maar ben je sindsdien nooit meer je energieke zelf geworden? Kun je met moeite alle ballen hoog houden en sleep je jezelf door de dagen? Ook dan kun je last hebben van postnatale depletie. Hoewel de toevoeging ‘postnataal’ doet vermoeden dat dit vooral in de tijd na de bevalling speelt, kan het veel langer duren of pas later ontstaan. Bijvoorbeeld omdat moeders opnieuw zwanger worden terwijl ze sinds de eerste baby eigenlijk al op hun tandvlees lopen. Of omdat chronisch moe zijn hun norm is geworden, omdat ze zich al zo voelen sinds ze moeder zijn. De oorsprong van postnatale depletie ligt in het moederschap.
Als je een aantal van de onderstaande kenmerken herkent, zou het zomaar kunnen dat je last hebt van postnatale depletie:
- Je bent uitgeput. Je staat ‘s morgens al moe op.
- Je bent voortdurend in een verhoogde staat van alertheid, ook wel de vecht-vlucht-modus genoemd. Ontspannen lukt nauwelijks.
- Je slaapt slecht.
- Je voelt je vaak angstig en bent gevoelig voor prikkels als licht en geluid.
- Je bent prikkelbaar en reageert snel overgevoelig en geïrriteerd. Soms is dit al zo lang zo dat het ‘normaal’ is geworden.
- Je hebt het gevoel dat je verdrinkt in je to-dolijst en dat er nul ruimte voor jou meer is.
- Je geest is nooit meer zo helder geworden als voor je zwangerschap en vergeet nog steeds veel woorden. Het lijkt zelfs alsof je nog steeds last hebt van zwangerschapsdementie.
- Je voelt je ongezond, bent onzeker over je lichaam.
- Libido, wat is dat ook alweer?
Sommige van de bovenstaande symptomen kunnen wijzen op PTSS, zoals een verhoogde staat van alertheid, niet kunnen slapen en prikkelbaarheid. Heb je een ingrijpende bevalling gehad? Dan kun je hier meer lezen over PTSS na de bevalling.
Gevolgen postnatale depletie
Als je de bovenstaande klachten herkent, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Door een chronisch tekort aan vitamines, mineralen en slaap raakt je immuunsysteem verzwakt, waardoor je sneller ziek wordt. Ook zou uitputting van de bijnieren de kans op een depressie vergroten en lichamelijke klachten, zoals een lage bloeddruk en duizeligheid kunnen veroorzaken. Zo kan het van kwaad tot erger gaan.
Behalve de lichamelijke en psychische klachten die je door postnatale depletie kunt krijgen, heeft het z’n weerslag op de gezinssituatie. Kinderen pikken de stemming van hun moeder op en reageren hierop met hun gedrag. Baby’s kunnen onrustig zijn of overmatig huilen, oudere kinderen kunnen druk of dwars gedrag vertonen. En daar word je alleen maar vermoeider door. Zo kun je in een vervelende vicieuze cirkel komen vol frustratie, onrust, wanhoop, schuldgevoel en… uitputting. Dat is voor niemand leuk. En het kan het hechtingsproces tussen moeder en kind negatief beïnvloeden.
Deze tekeningen verklaren exact waarom moeders zo moe zijn.
Postnatale depletie voorkomen
De beste manier om postnatale depletie te voorkomen is voldoende tijd en rust nemen na de bevalling om te herstellen en te ontzwangeren. Leg jezelf zo min mogelijk verplichtingen op, zeker zolang je met verlof bent. Doe het rustig aan met kraambezoek en houd je ‘batterij’ in de gaten. Waar laad je van op en waar word je moe van? Probeer daar rekening mee te houden. Dat kan elke dag opnieuw zoeken zijn, dus je mag ook elke dag opnieuw je grenzen bijstellen. Nauwelijks geslapen? Dan is alles afzeggen zéker gerechtvaardigd.
Wees je ook bewust dat de geboorte van je baby voor hersen- en hormoonveranderingen zorgt: je moederinstinct wordt actief. Daardoor ben je alerter en reageren je zintuigen gevoeliger op prikkels. Allemaal om je baby goed te kunnen beschermen en te kunnen reageren op zijn behoeften. Dat zit in ons DNA. Veel moeders slapen de eerste periode met hun baby lichter en zijn overdag sneller moe door alle prikkels. Ook daardoor is je energie eerder op en heb je meer tijd nodig om bij te komen.
Te snel aan het werk?
Hoe lang je na de bevalling extra rustig aan moet doen, verschilt erg per moeder. Je algemene conditie (ook voor de zwangerschap) speelt mee, hoe de zwangerschap en bevalling zijn verlopen, hoe het gaat met je baby en met de borstvoeding, als je die geeft. Was je bevalling erg zwaar of waren er complicaties? Dat kan nog lang invloed hebben op je stresssysteem en dat maakt het herstel vaak moeizamer.
Voordat je met zwangerschapsverlof gaat, kun je je onmogelijk voorstellen hoe je je een paar maanden later zult voelen. Als je bijna weer aan het werk moet en het idee hebt dat je dat nog niet aankunt, bespreek dit dan met je werkgever – of eventueel de bedrijfsarts. Misschien is extra ouderschapsverlof het beste, of is het nodig om je nog even ziek te melden. Voel je hier niet schuldig over. Je kunt herstel niet forceren. Als je postnatale depletie ontwikkelt, ben je waarschijnlijk veel langer niet in staat om je werk (goed) te doen.
Lees ook: zo verwerk je een traumatische bevalling
Wat te doen bij postnatale depletie?
Stel je herkent jezelf in dit verhaal… en dan? Postnatale depletie heeft veel weg van een burn-out. Een bezoek aan de huisarts is daarom een goede eerste stap. Via de huisarts kun je je bloed laten onderzoeken op vitaminetekorten. Laat ook je schildklierwaarden bepalen. Soms ontstaat extreme vermoeidheid door schildklierafwijkingen na de zwangerschap, zoals een trage schildklier of een schildklierontsteking.
Verder kan de huisarts advies geven voor aanpassingen van je leefstijl en het omgaan met stress. Begeleiding hierbij van de praktijkondersteuner of maatschappelijk werk kan ook een optie zijn. Of misschien adviseert de huisarts een psycholoog. Slaapt je baby slecht of loop je vast met de opvoeding? Vraag dan advies bij het consultatiebureau. Dit zijn allemaal stappen om de vicieuze cirkel te doorbreken.
Er zijn ook alternatieve manieren die kunnen helpen om weer grip op je levensstijl te krijgen, in balans te komen en meer energie te krijgen. Zoals een orthomoleculair voedingsdeskundige, een hormooncoach of acupunctuur.
Lees ook: acupunctuur na de zwangerschap, zo kom je weer in balans
Postnatale depletie: 8 tips
Hieronder nog een aantal tips die je zelf kunt proberen om je fitter te voelen en energie te krijgen:
- Eet gezond. Ontbijt bijvoorbeeld met havermout, fruit en een eitje. Zo krijg je een flinke lading gezonde voedingsstoffen binnen en die snel én langdurig energie geven. Eet op vaste tijden en neem groenten bij de lunch en het avondeten. Eet ook genoeg gezonde vetten. Maak op zondag een voorraad soep en gezonde snacks voor de rest van de week, dan heb je altijd iets voorhanden. Vermijd suikers, bewerkte voeding en alcohol en drink weinig koffie, maar wel veel water.
- Beweeg. Elke dag een halfuur, liefst in de buitenlucht. Maak hier een routine van door bijvoorbeeld op dezelfde tijd een wandeling te maken. Ga het liefst ook twee keer per week sporten.
- Ontspan dagelijks een halfuur (of meer). Vind een gezonde manier om stress te reguleren, zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen of zet een meditatie-app op je telefoon. Wandelen helpt ook, met een vriendin (lucht je hart!) of juist lekker in je eentje.
- Neem een bad met magnesiumvlokken. Twee vliegen in één klap: een ontspanmoment én via je huid neem je magnesium op. Dit is een belangrijk mineraal voor je weerstand, je zenuwstelsel en om beter te kunnen ontspannen en slapen. Een voetenbad of een massage met magnesiumolie werkt ook.
- Aandacht voor de moeder, graag. Lief zijn voor jezelf is geen overbodige luxe als je een kind op de wereld hebt gezet. Boek een (kraambed)massage aan huis, doe je bevallingsverhaal bij een coach met een liefdevol luisterend oor of meld je aan bij een moedercirkel. Delen is helen.
- Leer nee zeggen. Blok in de familieagenda elke week een paar momenten voor jezelf (regel oppas als het kan) en wees selectief met sociale verplichtingen. Waar krijg je energie van? Doen! En bedenk dat nee zeggen tegen een ander vaak hetzelfde is als ja zeggen tegen jezelf en waar jíj behoefte aan hebt.
- Vraag steun. Vaak doen we zonder erbij na te denken van alles voor een ander, maar vinden we het heel moeilijk om hulp te vragen of accepteren. Vul niet voor een ander in dat jouw verzoek lastig is. Misschien doet je buurvrouw graag een boodschap voor je, en vindt je nicht het juist leuk om je kind mee naar de speeltuin te nemen. Kun jij even tukken. Kijk ook of er in jouw omgeving moedernetwerken zijn, vaak vind je die via social media.
- Leg de lat minder hoog. Misschien voelt het als falen dat je niet alle ballen in de lucht kunt houden. Maar zou je ook zo streng zijn voor een vriendin die er doorheen zit? Bedenk elke dag waar je de lat wat lager kunt leggen en wees tevreden met goed genoeg.
Lees ook: Dit zegt jouw sterrenbeeld over jou als moeder
Bron: goop.com, hayleystathis.com.au