Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby liggend op buik spuugt veel

Wat als je baby veel spuugt?

Veel baby’s geven wel eens wat (moeder)melk terug. Dat kan geen kwaad. Maar wat als je baby veel melk terug spuugt? Maar wat als je baby veel spuugt? Wanneer moet je je zorgen gaan maken? Voedingsdeskundige Ilona van Schaijik-Weites geeft antwoord op vragen als: ‘Mijn baby spuugt veel melk terug, wat nu?’

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Iedere baby geeft wel eens een beetje melk terug. Bij baby’s is de sluitspier tussen maag en slokdarm vaak nog niet sterk genoeg om de maag helemaal af te sluiten na het drinken. Maar soms is er meer aan de hand. Wat kun je doen als je baby te veel spuugt?

Advertentie

TIP: Je baby spuugt veel, zorg dat je genoeg hydrofiele doeken in huis hebt. Hier vind je de leukste exemplaren.

Je baby spuugt veel

Spugen bij baby’s wordt ook wel ‘een mondje teruggeven’ genoemd. Veel moeders maken zich daar zorgen over, ze zijn bang dat de baby niet voldoende voeding binnenkrijgt. Maar in principe is het onschuldig. De melk stroomt bij een baby gemakkelijk terug de slokdarm in. Zeker baby’s van 1, 2, 3 of 4 weken spugen veel. Het spugen gaat vanzelf over als de organen verder zijn ontwikkeld. Er wordt al snel gesproken van reflux bij ‘spugertjes’, maar dat is vaak ten onrechte. Reflux betekent niet dat er melk wordt overgegeven, maar dat de maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby ineens veel melk terug spuugt. Je baby spuugt veel, dit kan er aan de hand zijn:

  • Hij heeft tijdens het drinken wat lucht ingeslikt, die er weer uit moet;
  • Je hebt een sterke toeschietreflex en je baby kan de krachtige melkstroom moeilijk verwerken;
  • Je baby vindt het zo lekker om aan jouw borst te drinken, dat hij te veel drinkt. Wat hij te veel heeft gedronken, spuugt hij weer uit.

Mijn baby spuugt veel melk terug, wat nu?

Iedere baby spuugt wel eens melk terug. Dat is op zich geen drama. Ook al maak je je daar als moeder snel zorgen om. Je wil tenslotte dat je kind goed groeit en niks tekort komt. Het lijkt al snel veel wat een baby aan melk uitspuugt, maar meestal valt dat wel mee. Maar twijfel je toch en merk je dat je baby spuugt veel, probeer dan dit trucje: laat een eetlepel flesvoeding op het aanrecht vallen, en bekijk die hoeveelheid. Komt dat overeen met de hoeveelheid die je kind teruggeeft? Je baby spuugt veel, dit kun je doen:

  1. Neem de tijd

    Let ook op dat je kind niet te snel drinkt, bij flesvoeding, maar ook bij borstvoeding. Te snel drinken is niet goed voor de spijsvertering. Bovendien hapt je baby dan lucht. Neem de tijd om te voeden, ongeveer 20 tot 30 minuten. Zorg ervoor dat het mondje van je baby je tepel of de speen goed omsluit. Dit voorkomt dat er veel lucht meekomt. Hou je baby ook een beetje rechtop tijdens het voeden. Let er bij flesvoeding op dat het gat in de speen niet te groot is.

    Advertentie
  2. Juiste drinkhouding

    Het helpt sowieso om je baby na het voeden rechtop te houden, zodat de voeding kan zakken. Leg je baby dus niet direct terug in zijn wieg, ledikant, box of maxi-cosi. Loop even een rondje met je baby. Quality time!

  3. Boertje laten

    Je baby spuugt veel veel melk terug omdat hij te veel lucht in zijn maag heeft, of te snel horizontaal wordt neergelegd. Laat je baby in verschillende houdingen proberen een boertje te laten na de voeding. Soms is het zinvol om ook tijdens de voeding even de baby te laten boeren.

  4. Melk indikken 

    Heb je het idee dat je baby erg veel spuugt, dan kun je verschillende dingen proberen. Geef je flesvoeding? Dan kun je de melk indikken met johannesbroodpitmeel of rijstebloem, mits je kind geen koemelkeiwitallergie heeft. Er zijn ook speciale voedingen waar al een indikkingsmiddel in zit: anti-refluxvoedingen (AR voedingen).

Als je baby gewoon groeit, blij is en geen weerstand heeft tegen eten of drinken, dan heeft hij waarschijnlijk zelf geen last van het spugen. Dan is dat beetje melk dat hij teruggeeft niet erg en hoef je daar niets mee te doen.

Advertentie

Hoe sluit je reflux uit?

Een baby die veel spuugt kan last hebben van reflux, dat is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Dit kan bijvoorbeeld komen door te snel en te onrustig drinken. Reflux komt in meer of mindere mate voor bij negentig procent van de baby’s. Een deel hiervan spuugt, veel of weinig. Maar niet alle kinderen krijgen er gezondheidsklachten van. Voordat je aan reflux denkt, is het handig om eerst een aantal dingen uit te sluiten. Stel jezelf deze 4 vragen:

  1. Heeft je baby een goed boertje gelaten? Soms spuugt een baby wat melk terug omdat hij te veel lucht in zijn maag heeft, of te snel horizontaal wordt neergelegd. Laat het kind in verschillende houdingen proberen een boertje te laten na de voeding. Soms is het zinvol om dat ook al tijdens de voeding te doen.
  2. Is je baby ontspannen of gespannen tijdens de voeding? Ben jij zelf gespannen of ontspannen? Dat kan invloed hebben op zijn drinkgedrag, bijvoorbeeld luchthappen.
  3. Huilt de baby tijdens de voeding? Is het beweeglijk tijdens de voeding? Soms kan een kind tijdens de geboorte een ‘trauma’ hebben opgelopen. Denk aan baby’s die in een moeilijke houding geboren zijn. Misschien was het geboortekanaal te smal, heeft de baby klem gezeten, was er een vacuümpomp nodig bij de geboorte of was er sprake van een tangverlossing. Het kan zeker zinvol zijn om de baby te laten nakijken door een osteopaat. Die kan de beweeglijkheid en positie van alle organen en botstructuren onderzoeken en dat op een (vaak) pijnloze manier behandelen.
  4. Poept de baby makkelijk? Poept de baby meerdere keren per dag? Darmprobleempjes kunnen ook een reden zijn om niet goed te willen/kunnen drinken

Soms kun je aan je baby zien dat er meer aan de hand is. Naast het spugen, slecht slapen en veel huilen merk je dat hij: heel vaak slikt en de hik heeft; huilerig is na de voeding en zich niet laat troosten; zich overstrekt; soms moeite heeft met ademhalen. Misschien heeft je baby dan last van reflux.

Baby spuugt veel: 4-6 maanden oud

Spuugt je baby na vier maanden nog veel? Pas dan op met het indikken van voeding of het eerder aanbieden van vaste voeding. Soms wordt dat voorgesteld bij baby’s die nog steeds veel spugen, maar je lost het probleem er niet mee op: dikkere voeding blijft langer in de maag en heeft daarom langer de kans om omhoog te komen. Het gevolg: een zere slokdarm. Bovendien kan een baby jonger dan zes maanden vaste voeding nog niet goed verteren en kan het spugen van dikkere voeding gevaarlijk zijn.

Johannesbroodpitmeel kan helpen

Johannesbroodpitmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel in de voedingsmiddelenindustrie en wordt ook wel gebruikt als middel om spugen bij baby’s tegen te gaan. Mits je kind niet allergisch is voor koemelk, want het meel bevat lactose. Je kunt het toevoegen aan de flesvoeding. Het idee hierachter is dat dikkere voeding stevig op de maag ligt, en zo minder makkelijk terugvloeit en dus spugen tegengaat. Wanneer je borstvoeding geeft kun je de Johannesbroodpitmeel vlak voor de voeding geven in de vorm van een klein papje. Wil je meer zekerheid? Dan kun je contact opnemen met een lactatiedeskundige. Die is gespecialiseerd in het oplossen van problemen met betrekking tot borstvoeding.

Je baby spuugt veel, wanneer naar de huisarts?

Je kunt ervan uitgaan dat veel spugen meestal vanzelf overgaat. Het spijsverteringsstelsel van je baby ontwikkelt zich en dan kan hij steeds beter tegen grotere hoeveelheden melk. Maar soms is er meer aan de hand. Neem contact op met je huisarts of het consultatiebureau als:

  • je baby spuugt veel en dat wordt steeds meer
  • zijn voeding er met een grote boog uit komt (oftewel projectielbraken);
  • je baby helemaal niets meer binnenhoudt;
  • je baby niet genoeg krijgt.

Wat is projectielbraken?

Als je baby de voeding met kracht uitbraakt, is de oorzaak minder onschuldig. Dit krachtige braken, ook wel projectielbraken genoemd, kan komen doordat de maaguitgang wordt dichtgeknepen door een te sterk ontwikkelde sluitspier, en dus te nauw is. Hierdoor kan de voeding er niet door en lukt het de maag niet om de voeding naar beneden te knijpen. In plaats daarvan komt het met grote kracht naar boven. Met een echo kan worden onderzocht of dit inderdaad het geval is. In lichte gevallen krijgt je baby medicijnen, in andere gevallen is een operatie noodzakelijk.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: La Leche League, Thuisarts.nl, Amsterdam UMC

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier