Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Temperatuur van je baby

Baby’s zijn zelf nog niet in staat warmte te reguleren. Hoe zorg je ervoor dat je baby goed op temperatuur blijft? Wat is normaal en bij welke temperatuur moet je je zorgen gaan maken?

Advertentie

Normale temperatuur

Zowel volwassenen en baby’s hebben een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5°C en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C heeft je baby koorts. Het is heel belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden. Baby’s kunnen hun eigen temperatuur namelijk nog niet goed reguleren. Heeft je baby het te warm zou hij wel eens koorts kunnen hebben. Ook tijdens het slapen is extra alertheid geboden: wiegendood wordt onder andere in verband gebracht met warmtestuwing.

Te warm of te koud?

Bij een klein kind kun je aan het voorhoofd goed voelen of hij het te warm heeft. Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam. Een zwetende baby heeft het absoluut te warm.

Heb je het idee dat je baby koorts heeft, neem dan de temperatuur op. Je kunt de temperatuur van je baby het best rectaal meten, dat is het betrouwbaarst. Vaak zit er een digitale thermometer bij je kraampakket. Een oorthermometer is minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij baby’s jonger dan drie maanden.

 • Lager dan 36,0°C: Check of je goed hebt gemeten. Zat de thermometer diep genoeg? Meet nog een keer. Blijft de temperatuur onder de 36°C? Bel direct de verloskundige of huisarts en houd je baby warm
 • Tussen 36°C en 36,5°C: Kleed je baby warm aan en leg hem in een voorverwarmd bedje of op je (blote) buik. Meet daarna de temperatuur nog een keer. Is hij niet gestegen? Bel dan de huisarts
 • Tussen 36,5°C en 37,5°C: Dit is een goede temperatuur, je hoeft niets te doen
 • Tussen 37,5°C en 38,0°C: Trek wat kleding uit en check de temperatuur nog een keer. Blijft hij te hoog, ontwikkelt je baby misschien koorts
 • Hoger dan 38,0°C: Bij deze temperatuur heef je baby koorts. Je hoeft je niet direct ongerust te maken, lees hier wat je dan kunt doen. Is je baby jonger dan achter weken? Bel dan direct de huisarts. Voor pasgeboren baby’s kan koorts gevaarlijk zijn.

Hoe neem je de temperatuur op?

Het is niet moeilijk om de temperatuur van je baby op te nemen. Zorg wel dat je alles bij de hand hebt.

 1. Leg je kindje op de commode en trek broekje en luier uit
 2. Ontsmet de thermometer met een watje met wat alcohol
 3. Breng de thermometer in de anus. Zorg ervoor dat hij er ver genoeg in zit. Het ijzeren gedeelte moet niet meer te zien zien zijn. Let wel op: je kind kan onverwachte bewegingen maken, waardoor de thermometer verder in de anus schiet en het slijmvlies beschadigd kan worden
 4. Verwijder de thermometer nadat deze klaar is en lees de temperatuur af
 5. Kleed je kind aan
 6. Ontsmet de thermometer meteen voor het volgende gebruik

Temperatuur in de kraamtijd

Een baby regelt bijna het hele eerste jaar zijn temperatuur vooral via het hoofdje. Alleen in de eerste week – bij te vroeg geboren baby’s wat langer – kan een mutsje je baby helpen op temperatuur te blijven. Daarna hoef je binnen geen mutsje meer op te zetten en zeker niet tijdens het slapen.

Tijdens de kraamweek check je bij elke verschoning de temperatuur van je baby. Een pasgeboren baby mag eigenlijk geen verhoging of verlaging hebben (de temperatuur hoort tussen de 36,5°C en 37,5°C graden te zijn). Alles wat daar van afwijkt kan een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld een infectie (maar natuurlijk kan je kindje ook gewoon iets te warm of te koud zijn aangekleed).

Heeft je baby een klein beetje verhoging (tussen de 37.5°C en 38°C) koel hem dan wat af door wat kleding uit te trekken. Daarna neem je de temperatuur nog eens op. Blijft de verhoging neem je contact op met je verloskundige of huisarts. Heeft je baby wat verlaging (tussen de 36°C en 36.5°C) kleed je kindje dan warmer aan en check de temperatuur na een uur nog eens. Is je baby nog steeds te koud, neem je ook contact op met je verloskundige of huisarts.

Temperatuur in huis

In de eerste zes tot acht weken is 20°C een goede slaapkamertemperatuur. Bij een te vroeg geboren baby tel je daar het aantal weken dat de baby te vroeg is geboren bij op. Daarna ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 15°C en 18°C.

Kleding van je baby

Zoals genoemd zet je je baby alleen de eerste levensweek binnen een mutsje op. Daarna laat je het hoofdje onbedekt als je binnen bent of als de baby gaat slapen.

In de winter

In de winter heeft je baby kindje meer kleren nodig om warm te lijven. Ga voor laagjes, dan kun je altijd iets aan of uittrekken. Denk aan een romper met lange mouwen, een lange broek en een vestje en sokjes/slofjes. Ga je naar buiten in de winter, zorg dan dat je baby in een warme kinderwagen ligt (dekentje/slaapzakje) of een warm jasje of (ski)pak aanheeft. Zet ook een mutsje op. Blijf op temperatuurverschillen letten, bijvoorbeeld in de auto: is deze verwarmd, doe je baby dan zijn jasje uit.

In de zomer

In de zomer moet je weer op iets anders letten: de zon. Trek je baby luchtige maar bedekkende kleertjes aan. Ga voor katoen: synthetische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je kindje het te warm krijgt. Ook een zonnehoedje of petje beschermen tegen de zon. Is het heel warm, houd het qua kleding dan alleen op een rompertje.

Kijk verder naar jezelf:

Heb jij behoefte aan luchtigere kleding? Dan heeft je baby dat waarschijnlijk ook. Blijf gedurende de dag checken of je kindje het niet te warm/ te koud heeft.

tip

Temperatuur tijdens het slapen

Een ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 15°C en 18°C, met uitzondering van de kraamweek, dan mag het iets warmer zijn. Omdat het ’s avonds vaak afkoelt, en je baby in z’n bedje stilligt, kun je een goed passende slaapzak gebruiken om je baby in te laten slapen.

Blijf altijd op de temperatuur letten. Is het (heel) warm buiten, kun je de slaapzak vaak weglaten of alleen een goed ingestopt lakentje gebruiken om je baby onder te laten slapen. Laat eventueel een raam open. Voorkom dan wel dat de baby op de tocht komt te liggen. Is het uitzonderlijk warm, kun je een ventilator gebruiken. Richt deze dan niet direct op je baby.

Wil je controleren of je slapende baby het niet te warm heeft, voel dan aan het nekje. Ook kun je aan de voetjes voelen. Voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.

Wiegendood komt niet vaker in de zomer voor, juist eerder in de winter. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de neiging kinderen juist in de koude wintermaanden extra warm aan te kleden en toe te dekken – dit is soms te warm in een al warm huis.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als de temperatuur van je baby boven de veertig graden komt, koorts razendsnel oploopt of als de koorts een paar dagen aanhoudt, doe je er goed aan de huisarts te bellen.

Is de temperatuur in de kraamweek hoger dan 38°C graden of lager dan 36°C graden neem dan altijd meteen contact op met de verloskundige of de huisarts.

Bronnen: Groeigids , Thuisarts

 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting