Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe organiseer je een babyshower?

Een babyshower is een feestje dat wordt georganiseerd voor een zwangere vrouw om te vieren dat ze een baby krijgt en haar in het zonnetje te zetten. Wat houdt het precies in en hoe organiseer je de ultieme babyshower? Hier vind je de leukste ideeën.

Wat is een babyshower?

Het geven van een babyshower is een overgewaaide traditie uit Amerika, waarschijnlijk ooit ontstaan om aanstaande ouders in moeilijke tijden te ondersteunen met praktische spullen en ze voor te bereiden op het ouderschap. Vandaar ook dat een babyshower traditioneel alleen bij de eerste zwangerschap georganiseerd werd. Deze van oorsprong Amerikaanse traditie is inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken.

Advertentie

Vandaag de dag wordt een babyshower georganiseerd om de aanstaande moeder in het zonnetje te zetten en haar te ‘overspoelen’ (vandaar de term ‘shower’) met cadeaus, voornamelijk voor de babyuitzet. Bovendien is het een mooi moment elkaar nog even uitgebreid te spreken voor de baby wordt geboren, want daar is straks waarschijnlijk even wat minder tijd voor.

Wie organiseert de babyshower?

Volgens de etiquette moet de babyshower georganiseerd worden door een goede vriendin, niet door een familielid. Maar eigenlijk is het niet belangrijk wie de organisatie op zich neemt. Vriendinnen, (schoon)moeders, (schoon)zussen, of collega’s: wie zich maar geroepen voelt om het feestje te organiseren, kan deze mooie taak op zich nemen.

Verrassing!

Veel aanstaande moeders worden verrast met een babyshower. Ze wordt net als bij een surpriseparty met een smoesje naar de locatie gelokt, waar alle genodigden haar opwachten. Check vooral even bij de aanstaande moeder of ze hier wel zin in heeft. Iedere zwangere vrouw – en haar hormonen – zijn anders. Misschien wil ze liever wél weten waar ze aan toe is. Je kunt er ook nog voor kiezen haar op de dag zelf te bellen zodat ze zich een beetje kan voorbereiden.

In het complot

Mocht je een zwangere vriendin of familielid willen verrassen, bedenk dan op tijd wie je in het complot betrekt. Een partner kan vaak goed beoordelen hoe haar agenda eruit ziet die dag en haar naar de locatie lokken.

tip

Het ideale moment voor een babyshower

Je kunt gedurende de hele zwangerschap een babyshower geven, maar de meeste babyshowers worden gegeven als een vrouw rond de dertig weken zwanger is. De moeder in spé is dan nog fit genoeg voor een feestje en er is meer duidelijk over de verloop van de zwangerschap. Vaak is dan ook het geslacht van de baby bekend. Wel zo handig bij het maken van een cadeaulijst en het kopen van de decoratie. Qua tijd van de dag zit je ’s middags het veiligst: de meeste zwangere vrouwen houden het ’s avonds niet zo lang meer vol.

Wie nodig je uit?

Bij een babyshower worden meestal (schoon)moeders, (schoon)zussen, beste vriendinnen, tantes en/of nichten uitgenodigd. Traditioneel worden voor een babyshower alleen vrouwen uitgenodigd. Maar laat dat je niet beperken en nodig vooral iedereen uit waarvan je denkt dat de aanstaande moeder ze erbij wil hebben.

Bedenk goed of degene voor wie de babyshower is, er ook collega’s bij wil hebben. Het is vaak best een klus om achter alle contactgegevens te komen, start hier dan ook op tijd mee. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van de datum.

De uitnodiging

Je kunt de babyshower zo groot maken als je wilt. Jij kent degene waarvoor het feestje is als het goed is als de beste, en je kunt dus vast prima inschatten wat zij fijn vindt. Je kunt een kaartje ontwerpen en per post versturen, of een Whatsapp-groep aanmaken met alle genodigden. De laatste is wel zo handig om organisatorische mededelingen in te doen of te bespreken wie wat meeneemt.

Babyshower spelletjes

Op een babyshower wordt over het algemeen vooral veel gegeten, gedronken, muziek gedraaid, herinneringen opgehaald en cadeaus gegeven. Ook worden er soms spelletjes gespeeld, zoals:

 • Raadspelletjes: het raden van de naam van de baby, het geslacht of de geboortedatum
 • Babyfoto’s: vraag iedereen een babyfoto van zichzelf mee te nemen en raad wie wie is
 • Rompertjes versieren: haal watervaste stiften, kledingverf en een heleboel kleine rompertjes en laat iedereen een romper versieren voor de nieuwe baby
 • Babyhapjes proeven: blinddoek de aanstaande moeder en laat haar verschillende babyhapjes proeven (en raden wat het is)
 • Dagboek: koop een mooi boekje waar alle vriendinnen iets in kunnen schrijven voor de aanstaande moeder of baby
 • Baby pictionary: zorg voor een goed aantal kaartjes met de woorden die getekend moeten worden. Denk hierbij aan luier, romper, borstvoeden, etc. Verdeel iedereen in twee teams en laat ze tegen elkaar spelen.

Ook hiervoor geldt: jij kent je vriendin het beste, bedenk wat zij leuk vindt om te doen of bespreek persoonlijk met haar hoe ze haar babyshower in gedachten heeft.

De locatie

Je kunt de babyshower geven waar je maar wilt. In een restaurant, in het park of bij iemand/de aanstaande moeder thuis. Welke locatie je kiest hangt af van haar smaak, budget, of je haar wilt verrassen, etc. Doe je het thuis, zorg er dan wel voor dat je na afloop de hele boel opruimt zodat de zwangere in kwestie niet in de troep achterblijft. Ook makkelijk: veel locaties organiseren high tea’s of hebben babyshower-arrangementen.

Voor de babyuitzet

Een babyshower draait voornamelijk om het geven van cadeaus voor de baby. Je kunt ervoor kiezen iedereen een eigen cadeautje mee te laten nemen, of samen een groot cadeau te kopen, zoals bijvoorbeeld een kinderstoel, mooie luiertas of reiswieg. Check bij haar partner wat ze nog niet hebben gekocht voor de baby, maar wel nodig hebben. Op veel babyshowers wordt standaard een luiertaart gegeven. Dit is een neptaart die is opgebouwd uit opgerolde luiers. Deze kan je kant en klaar bestellen of zelf maken.

Cadeautips

Qua cadeaus is alles voor de baby of aanstaande moeder geoorloofd. Denk hierbij aan:

 • Kleertjes voor de baby
 • Speelgoed
 • Verzorgingsproducten voor de baby
 • Een fotoboek voor de babyfoto’s
 • Een boek waar je misschien zelf veel aan hebt gehad toen je zwanger was
 • Je favoriete voorleesboek van vroeger
 • Iets speciaal voor de moeder zoals een zwangerschapsmassage of buikolie
 • Een fles champagne, te openen na de geboorte

Van cupcakes tot (alcoholvrije) cocktails

Lekker eten en drinken hoort natuurlijk ook bij een babyshower. Zorg voor alles wat de aanstaande moeder lekker vindt. Cupcakes, zoutjes, chocola, een hysterische taart – zolang het maar calorierijk en feestelijk is. Wijn is uiteraard geen goed idee, dus zorg voor genoeg verschillende non-alcoholische drankjes. En misschien een fles bubbels voor de gasten die niet zwanger zijn (mits de aanstaande moeder dat geen probleem vindt). Je kunt ervoor kiezen de hele catering zelf te doen, of uit te besteden. Of je vraagt iedereen iets mee te nemen, wel zo handig.

Versiering

Ballonnen, slingers, glitterkanonnen… Je kunt het niet echt overdrijven. Als je het leuk vindt, kun je voor een thema kiezen of alles doen in de kleur van het geslacht van de baby: roze of blauw. Niets hoeft, zolang de aanstaande moeder zich maar het feestvarken voelt.

Wie betaalt, bepaalt

Wat doe je met de kosten? Een babyshower valt wat dat betreft in dezelfde categorie als een vrijgezellenfeest. Daarbij betaalt ook elke aanwezige een vooraf afgesproken bedrag. Bespreek van te voren goed hoe je dit met elkaar gaat regelen, dan zit niemand achteraf met onverwachte kosten.

Duur van het feest

Hou er rekening mee dat een zwangerschap, vooral in de laatste drie maanden, lichamelijk en emotioneel zwaar kan zijn. Een babyshower hoeft dus niet eindeloos lang te duren. Reken op een uur of twee, maar let vooral op de aanstaande moeder: heeft ze het gehad? Tijd om naar huis te gaan. Zorg dat er opgeruimd wordt voordat alle gasten het feestje hebben verlaten. Heeft ze zin in meer? Niets houdt jullie tegen de hele avond door te gaan.

Leuke uitnodigingskaartjes: