Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 14 weken oud | Groeikalender

Je baby is alweer 14 weken oud en de mijlpalen volgen elkaar in snel tempo op. Hij kan zich steeds beter vermaken en met een beetje geluk slaapt hij ’s nachts inmiddels langer aan één stuk. Je baby ’s avonds een papfles geven kan hierbij helpen.

Advertentie

Ontwikkeling baby 14 weken 

Het voedingsschema van je baby verandert de komende weken langzaam en je baby kan nu in principe zonder nachtvoeding. Mooi, want grote kans dat hij hierdoor langer aan één stuk doorslaapt. Geef je kunstvoeding? Van zes voedingen van 110 tot 150 milliliter, ga je nu over naar vijf voedingen per dag van 150 tot 180 milliliter. Voeg eventueel wat rijstebloem of Johannesbroodpitmeel toe aan de avondfles, zodat je baby langer een verzadigd gevoel heeft.

Kun je niet wachten om je baby een fruithapje te geven? Nog even geduld! Over een paar weken is het zover. Check hier wanneer je baby oud genoeg is voor zijn eerste hapjes en wat je hem het beste kunt geven.

Van borst- naar flesvoeding

Geef je borstvoeding en wil je overstappen op flesvoeding, dan kan het zijn dat je baby de fles in eerste instantie weigert. Er zijn een aantal dingen die je in dat geval kunt doen:

 • Probeer een ander merk fles of een andere speen.
 • Probeer de Breastbottle nurser, een fles en speen die erg op de moederborst lijken. Deze is verkrijgbaar via een lactatiekundige en/of het Borstvoedingscentrum.
 • Probeer verschillende houdingen uit tot je er eentje hebt gevonden waar je baby zich comfortabel bij voelt.
 • Je baby afleiden kan ook helpen: loop daarom eens een rondje of zing een liedje tijdens het voeden.

Luieruitslag

Heeft je baby regelmatig last van luieruitslag? Met deze tips kun je luieruitslag voorkomen:

Advertentie
 1. Houd de billen van je baby zo droog en schoon mogelijk. Regelmatig zijn luier verschonen is het allerbelangrijkst: hoe minder lang de billen in aanraking komen met vocht en ontlasting, hoe beter. Ook doen: zijn billen goed afdrogen voordat je een nieuwe luier aantrekt. Tip: waarom je je baby beter niet elke dag in bad kunt doen.
 2. Na een poepbroek kun je de billen van je baby het beste schoonmaken met een nat washandje. Zeep werkt averechts, net als billendoekjes met parfum, dus gebruik alleen water. Check hier welke billendoekjes je wel en beter niet kunt gebruiken.
 3. Laat zijn billen goed drogen aan de lucht, voordat je je kind een nieuwe luier aantrekt. Sowieso is het goed om je baby soms met de billetjes bloot te laten liggen. Zo krijgen de huidplooien tijd om te drogen en kan de huid zich herstellen.
 4. Koop luiers die de huid lang drooghouden en gemaakt zijn van zacht materiaal.
 5. Smeer de billen na het verschonen in met Dit beschermt de huid tegen vocht en draagt bij aan het herstel.
 6. Gebruik alleen milde, hypoallergene en pH-neutrale huidproducten zonder alcohol. Meer weten? Dit zijn veilige babyverzorgingsproducten.

Let op: baby’s kunnen ook last krijgen van smetplekken, vooral in de huidplooien. Deze tips helpen een smetplek snel te verminderen.

Jouw leven met je baby: week 14

Ouderlijk gezag

Je moet er niet aan denken, maar tóch is het belangrijk om erbij stil te staan: wie zorgt er voor je kind in het geval van overlijden? Als je een partner hebt en jullie getrouwd zijn, hebben jullie samen het ouderlijk gezag. Ben je niet getrouwd? Dan moet het gezag geregeld worden via de rechter. De meeste ouders doen dit kort na de geboorte. Slim, want als één van de ouders komt te overlijden, houdt de andere ouder het ouderlijk gezag. Als jullie allebei komen te overlijden voordat je kind achttien jaar is, gaat hij naar een voogd. Heb jij als ouder alleen het gezag over je kind en kom je te overlijden? Dan bepaalt de rechter wie het gezag krijgt als je geen voogd hebt aangewezen.

In een testament kun je iemand aanwijzen die voor je kind moet zorgen als beide ouders en/of gezaghebbende(n) er niet meer zijn. De door jou aangewezen persoon hoeft hiervan niet op de hoogte te worden gebracht, al is het natuurlijk wel verstandig om te doen. Is er geen voogdijregeling getroffen? Dan benoemt de rechter een voogd.

Meer weten? Zo regel je de voogdij

Advertentie

Extra tips rondom je baby van 14 weken oud

Babygym

Dat je baby zich de eerste maanden razendsnel ontwikkelt, is voor jou geen nieuws meer. Iedere dag laat hij nieuwe dingen zien die hij een dag eerder nog niet kon. Vanaf ongeveer drie maanden krijgt je kind steeds meer behoefte aan spelen en bewegen. Een goed moment om hem af en toe onder een babygym (activity gym) te leggen. Dit speeltoestel is ideaal om zijn motorische en educatieve ontwikkeling te stimuleren. En geeft jou bovendien de tijd om (met een beetje geluk) rustig een warme kop koffie te drinken.

Babygyms zijn er in allerlei soorten en maten: van plastic in vrolijke kleuren met lampjes en geluiden die werken op batterijen, van stof met een dikke, zachte mat om op te liggen of van hout in rustige kleuren. Ligt je baby op zijn rug? Dan kan hij met zijn handen en voeten tegen de speeltjes slaan of trappen. Zodra je baby kan omrollen naar zijn buik en zichzelf stukjes vooruit kan bewegen, kan hij gerichter spelen. Dit is waarom een babygym goed is voor zijn ontwikkeling:

 • Visueel: je baby volgt de bungelende speeltjes met zijn ogen en probeert er gericht naar te grijpen.
 • Controle over lichaam: hij slaat of trapt naar de speeltjes. Dit is goed voor de oog-handcoördinatie. Geeft hij een speeltje met zijn handje een zwiep? Dan krijgt hij het gevoel controle te hebben over zijn lichaam.
 • Oorzaak en gevolg: je baby krijgt na een tijdje door dat hij het speeltje zelf kan laten bewegen of geluid kan laten maken. Hij zal het met plezier tien keer herhalen. De basis van het begrijpen van oorzaak en gevolg wordt hiermee gelegd.
 • Grove motoriek: als je kind onder een babygym ligt, gaat hij waarschijnlijk uit zichzelf bewegen. Slaan en trappen, maar ook rollen en zijn hoofd optillen. Zie het als een sportschool voor je baby: hij traint zijn armen, benen en rug-, buik- en nekspieren.

Benieuwd naar nog meer geschikt speelgoed? Kijk hier voor een schema veilig babyspeelgoed per leeftijd.

Bronnen: La Leche, Thuisarts, Rijksoverheid

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.