Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 19 weken oud | Groeikalender

Je baby is alweer 19 weken oud. Speel je wel eens ‘vliegtuigje’ met hem? Hij vindt dit geweldig en zo kun je meteen testen of zijn overgangsreflexen goed werken. Dat heeft alles te maken met de vierde sprong die voor de deur staat. En heb je al plannen om voor het eerst met je baby op vakantie te gaan?

Advertentie

Ontwikkeling baby 19 weken 

Heb jij al ‘In de maneschijn’ of ‘Klap eens in je handjes’ gezongen? Zo niet, dan is het een goed moment om hiermee te beginnen. Als je baby 19 weken is, maakt hij namelijk zijn vierde sprong door. Waar hij tijdens de derde sprong leerde om een vloeiende overgang waar te nemen, zal hij vanaf nu (korte) series van overgangen kunnen waarnemen.

Denk aan een stuiterende bal, zwaaiende handen of jouw ‘In de maneschijn-dansje’. Hij kan vanaf nu ook zelf een serie van overgangen maken: denk aan een speeltje pakken met zijn hand (hij grijpt bijna niet meer mis), in zijn mond stoppen en vervolgens aan jou geven. Het wordt voor hem extra interessant als je erbij zingt of muziek laat horen. ‘Klap eens in je handjes’ is meestal een grote hit.

Lees ook: Waarom zingen en dansen met je baby goed is voor jullie band

Overgangsreflexen

Met negentien weken hebben de primaire reflexen waar je baby mee is geboren grotendeels plaatsgemaakt voor overgangsreflexen. Dit zijn reflexen die ontstaan in de overgangsfase tussen de eerste (primitieve) reflexen en de blijvende (posturale) reflexen, zo’n zes tot acht maanden na de geboorte. Deze overgangsreflexen helpen je baby bij zijn motorische ontwikkeling en heeft hij nodig om te leren omrollen, kruipen, zitten en optrekken.

Je kunt deze overgangsreflexen zelf testen bij je baby. Een goede reflex om tussen de drie en tien maanden te testen, is de Laundau-reflex. Til je baby horizontaal de lucht in, met zijn buik naar beneden. Ondersteun hem bij de romp en je zult zien dat je baby uit reflex in de ‘vliegtuighouding’ schiet, met een gestrekt lijf, gestrekte armen en benen en een opgetild hoofd. Als hij op zijn buik op de grond ligt, doet hij hetzelfde. Al is vliegtuigje spelen natuurlijk tien keer leuker. Zeker als mama of papa er gekke geluidjes bij maakt en een paar superscherpe bochten.

Advertentie

Meer lezen: Zo belangrijk is spelen voor je baby

Jouw leven met je baby: week 19

Sporten

Ben je nog niet alle zwangerschapskilo’s kwijt en voel je je nog niet topfit? Niet zo gek. Ook al lijkt het alweer een tijd geleden, vergeet niet dat je pas negentien weken geleden bent bevallen. Toch wordt vaak verwacht dat je snel weer in shape bent, sociaal actief en aan het werk. Veel té snel, volgens dit onderzoek. Het gezegde mag dan luiden: negen maanden op en negen maanden af, maar de meeste kersverse moeders hebben wel een jaar nodig om mentaal en fysiek volledig te herstellen van een bevalling.

Gun jezelf dus de tijd, volg je eigen gevoel en luister goed naar je lichaam. Wil je weer gaan sporten? Doe dit vooral, maar overdrijf het niet. Yoga, zwemmen en fietsen zijn goede manieren om weer in shape te raken. Heb je tijdens het sporten last van urineverlies? Dit komt doordat je bekkenbodem het zwaar te verduren heeft gehad tijdens de zwangerschap en de bevalling. Door je bekkenbodem te trainen kun je hier wat aan doen.

Stoort het je dat je buik niet meer zo strak is als voor de zwangerschap? Ga dan aan de slag met buikspieroefeningen. Helpt dit niet en blijf je een zwanger ogende buik houden of heb je rugpijn of bekkenbodemklachten? Misschien heb je last van een diastase: ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren. Dit overblijfsel van de zwangerschap is bij de meeste vrouwen na een half jaar hersteld. Wel is het goed om het even in de gaten te houden. Check hier hoe je weet of je een diastase hebt en wat je eraan kunt doen.

Advertentie

Tip! Goed om te weten over sporten na de bevalling

Extra tip rondom je baby van 8 weken oud

Eerste vakantie

Hebben jullie de eerste vakantie als gezin al gepland? Een bijzondere mijlpaal. Op vakantie gaan met een baby vraagt wel de nodige voorbereidingen. Zelfs als het maar een weekendje weg in eigen land is. De achterbak van de auto zat waarschijnlijk nog nooit zo vol. Tja, de kunst van het weglaten hebben nieuwbakken ouders vaak niet meteen onder de knie. Hier wat handige tips voor als je voor het eerst op vakantie gaat met je kind.

Paspoort en pasfoto

Ga je naar het buitenland met je baby? Dan heeft hij een geldig reisdocument nodig. Sinds 2012 worden kinderen niet meer in het paspoort van hun ouders bijgeschreven. Het hangt af van de bestemming of je kind een paspoort of een identiteitskaart nodig heeft. Een paspoort is wereldwijd geldig en daarom ook duurder dan een identiteitskaart. Beide documenten vraag je aan bij de gemeente waar je woont en allebei de ouders (gezaghebbenden) moeten toestemming geven. Bij de ene gemeente is schriftelijke toestemming voldoende, bij de andere moeten beide ouders fysiek aanwezig zijn.

Voordat je een paspoort of identiteitskaart voor je baby kunt aanvragen, moet er natuurlijk eerst een pasfoto van hem worden gemaakt. Je mag je kind ondersteunen om hem recht te houden, maar dit mag niet zichtbaar zijn op de foto. De meeste professionele fotografen hebben gelukkig genoeg trucs (en geduld) om je baby goed op de foto te krijgen. Vergeet niet om eentje te bewaren voor in het fotoalbum.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Rijksoverheid

Leesvoer voor deze week 

 Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.