Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby-4-weken

Baby 4 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 4 weken oud en je kunt steeds meer contact met hem maken. Hij tilt zijn hoofdje al voorzichtig een beetje op, communiceert steeds meer met lichaamstaal en met een beetje geluk trakteert hij je op zijn eerste echte glimlach. Of heb je die al gezien?

Advertentie

Ontwikkeling baby 4 weken 

Als je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd misschien al wat optillen. Dit kost hem nu nog veel energie. Het duurt nog wel een paar weken voordat hij zijn hoofd echt goed kan optillen en rechtop kan houden. Om zijn spieren te trainen is af en toe wat tummy time belangrijk. Maar laat je baby alleen op zijn buik liggen als je in de buurt bent en laat hem nooit in buikligging slapen. Dit is waarom buikslapen gevaarlijk is voor je baby.

Je baby traint niet alleen zijn nek- en rugspieren, maar doet allerlei spieroefeningen. Steeds vaker strekt hij ineens zijn benen of gaat hij trappelen. Leg hem daarom af en toe in de box of op een kleed op de grond, zo kan hij veilig oefenen en gezellig rondkijken. Je kunt een paar speeltjes bij hem leggen, maar niet te veel. Twee of drie knuffels is voldoende. Met een muziekmobiel boven de box doe je hem ook een groot plezier.

Lees ook: Zo maak je van de box een veilige plek voor je baby

Eerste glimlach

Binnenkort trakteert je baby je op zijn eerste echte glimlach. De lachjes die hij je eerder schonk, zagen er natuurlijk ook lief uit, maar waren waarschijnlijk reflexen, net als zijn grijpreflex en zuigreflex. Een bijzonder moment, dat ervoor zorgt dat je nóg meer van je baby gaat houden. Heb je het idee dat je baby al eerder echt naar je lachte? Volgens dit onderzoek kun je best eens gelijk hebben.

Lichaamstaal

Je baby vertelt je al heel veel met zijn lijfje. Als je de signalen weet op te vangen, kun je al heel vroeg met je baby communiceren. Kijkt hij je recht aan? Dan zoekt hij contact. Knippert hij met zijn ogen? Dan herkent hij je. Slaat je baby zijn ogen neer en draait hij zijn hoofd weg, dan wil hij met rust gelaten worden. En als je baby zijn vuistjes stevig dichthoudt met de duim in het vuistje, betekent dat meestal dat hij zich gespannen voelt of zich inspant. Zijn de vuistjes wel dicht, maar wijst het duimpje naar buiten? Dan wacht je kind nieuwsgierig en een beetje gespannen af wat er komen gaat. Heeft je baby de handjes open en de vingers ontspannen, dan voelt hij zich lekker. 

Advertentie

Meer weten? Alles over de lichaamstaal van je baby

Huiltjes herkennen

Huilde je baby eerst nog zonder tranen, nu huilt hij echt. Dit komt omdat zijn traanbuizen nu zijn ontwikkeld. En daar maakt hij vaak gebruik van. Maak je geen zorgen, dit is nou eenmaal de enige manier waarop hij duidelijk kan maken dat hij iets nodig heeft. Wat hij precies wil, kun je volgens de Dunstan babytaal-methode horen aan de manier waarop je baby huilt. Er zijn volgens deze methode universele huilgeluiden voor honger, darmkrampen, vermoeidheid, ongemak en een boertje dat in de weg zit.

Jouw leven met je baby: week 4

Kolven

Misschien denk je erover na om te gaan kolven, zodat je partner ook af en toe een voeding kan geven en jij iets langer kunt slapen. Of om alvast een voorraad moedermelk op te bouwen voor als je straks weer aan het werk gaat. Kolven kan ook een goede oplossing zijn als je baby de borst niet goed (meer) pakt of de borstvoeding om een andere reden niet meer lukt. Kolven kan verder ook de melkproductie stimuleren of verlichting geven als je last van gezwollen borsten en stuwing hebt. Wil je kolven? Zorg dan dat je niet gehaast of gestrest bent. Neem de tijd en probeer te ontspannen.

Tip! Bekijk hier welke borstkolf het beste bij jou past

Advertentie

Afgekolfde melk bewaren

Wat doe je na het afkolven met de moedermelk? Als je het wilt gebruiken voor de volgende voeding, kun je de net afgekolfde moedermelk op kamertemperatuur laten staan. Dit is tot tien uur lang houdbaar. Wil je het langer bewaren? Zet de afgekolfde moedermelk dan meteen achter in de koelkast. Daar blijft het tot acht dagen goed.

Je kunt de afgekolfde moedermelk ook invriezen, nadat de melk is afgekoeld in de koelkast. Dit moet je wel binnen 24 uur na het kolven doen. Giet de melk in (goed schoongemaakte) kunststof ijsblokbakjes, ijsblokzakjes of speciale bewaarzakjes voor moedermelk. Ingevroren melk kun je in de diepvries (-18 graden) tot twaalf maanden goed houden. In het vriesvak van de koelkast is dat twee weken. Het beste kun je de ingevroren melk in de koelkast laten ontdooien. Dat kost zo’n twaalf uur. Eenmaal ontdooid, kun je het nog één dag in de koelkast bewaren.

 Lees ook: Zo bouw je een voorraad borstvoeding op

Rugklachten na je bevalling

Heb je regelmatig last van je rug? Niet zo vreemd. Rugpijn na de bevalling komt vaak voor. Na de bevalling werken je buikspieren niet optimaal en is er nog geen goede samenwerking tussen je buik-, rug- en bekkenbodemspieren. Elke keer als je je baby optilt, moet je rug dus extra hard werken. En dat voel je. Rugpijn verminderen of voorkomen? Let dan vooral goed op je houding. Probeer niet te lang voorover gebukt te staan en sta met een rechte rug als je je baby wast of verschoont. Ga je voeden? Probeer dit dan ook met een rechte rug te doen. Gebruik de kracht uit je benen en billen als je je baby optilt.

Tip: zo train je je bekkenbodemspieren veilig

Ook goed om te weten over je baby van 4 weken oud

Geboortegewicht

Gemiddeld weegt een meisje in Nederland bij de geboorte 3290 gram, en een jongen 3500 gram. Tweelingen wegen gemiddeld 2500 gram. De eerste week na de geboorte vallen de meeste baby’s wat in gewicht af, om vanaf de tweede week weer aan te komen. Als het goed is zit je baby nu weer op zijn geboortegewicht of zelfs daarboven. Maak je je zorgen of je baby voldoende aankomt? Ga dan eens langs bij het weegspreekuur van het consultatiebureau.

Afscheid van zijn eerste pakje

Je baby is inmiddels niet alleen zwaarder, maar ook langer geworden. De kans is dan ook groot dat hij zijn eerste pakjes en rompertjes al niet meer past. De meeste baby’s gaan rond deze tijd van maat 50 naar maat 56, al verschilt dit natuurlijk per kind. Heb je al bedacht wat je gaat doen met dat allereerste pakje, die piepkleine sokjes of dat te schattige jurkje? Hier wat originele tips om herinneringen aan de babytijd voor altijd te bewaren.

Bronnen: Opvoedinformatie, The Conversation, La Leche, Fysius

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop