Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kan een baby dromen?

Je baby verwerkt gebeurtenissen van overdag in zijn slaap. Kan een baby dromen en nachtmerries hebben? En zo ja, waar gaan zijn dromen dan over?

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Kan een baby dromen?

Tja, kon hij het maar vertellen. De meeste ouders denken trouwens van wel: hoe vaak wordt een baby niet verdrietig wakker of ‘praat’ hij in zijn slaap? Volgens deskundigen zitten baby’s ongeveer de helft van de tijd dat ze slapen in de REM-slaap, de fase waarin volwassenen dromen. Maar baby’s benutten deze fase vermoedelijk anders. Lees hier meer over het slaapritme van je baby.

Tip: Hier vind je de lekkerste babyslaapzakken

Dromen in fasen

Als we slapen, wisselen verschillende fasen elkaar af. De fase van diep slapen: de non-REM-fase, en die van lichter slapen: de REM-fase. REM staat voor Rapid Eye Movement, snelle oogbewegingen.

Tijdens de lichtere REM-slaap dromen we. Volwassenen die in deze fase wakker worden, kunnen zich hun droom meestal nog herinneren. Naarmate de nacht vordert, is de periode van diep slapen korter en de REM-fase langer. Tegen de ochtend dromen we dus het meest.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Volwassenen zitten ongeveer een kwart van de nacht in de REM-slaap, maar kinderen veel langer. Dat komt waarschijnlijk omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen en dus meer te verwerken hebben. Ze bevinden zich ’s nachts zeker een keer of vijf in dromenland. Maar in het geval van baby’s betekent dit niet per se dat ze dromen.

Lees ook: mijn baby wil niet slapen, wat nu?

Slapen = groeien

Van veel slapen groeien baby’s. Vooral de eerste twee jaar. De hersenen van baby's maken een groeistof aan zodra ze diep slapen. Die stof heet groeihormoon.

Heel veel uren REM-slaap

Ook bij baby’s kun je in de REM-slaap hun ogen heen en weer zien gaan en ze maken soms allerlei bewegingen. Toch hebben ze volgens psycholoog David Foulkes, die zich heeft verdiept in dromen bij kinderen, nog geen levendige, beeldende dromen. Ze brengen namelijk zoveel uren door in de REM-slaap en maken tijdens hun wakkere uren veel minder mee dan grotere kinderen en volwassenen. 

Volgens Foulkes beschikken ze nog niet over genoeg ‘beeldmateriaal’ om al die REM-slaap-fases te vullen met dromen. Ze kunnen zichzelf ook nog niet in een totaal andere situatie plaatsen, zoals grotere kinderen in hun dromen doen. Als ze al dromen, is dat dus waarschijnlijk heel anders dan wij doen: geen afgeronde verhalen met een duidelijke volgorde van gebeurtenissen, maar flarden over basisbehoeften als warmte, drinken en knuffelen. Lees hier waarom het zo belangrijk is om veel te knuffelen met je baby.

Hoe benutten baby’s hun slaap?

Toch heeft de REM-slaap volgens onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania een heel belangrijke functie bij baby’s: het zorgt ervoor dat ervaringen worden vastgelegd in hun brein. Neurowetenschappers geloven dat baby’s tijdens de REM-slaap druk bezig zijn nieuwe hersenverbindingen te maken, om ervaringen om te zetten in nieuwe vaardigheden. Zo ontwikkelen ze bijvoorbeeld hun taalvaardigheid. Hun brein is daar zo druk mee tijdens de slaap, dat het volgens de deskundigen geen ruimte heeft om ook nog over allerlei avonturen te dromen. 

Wanneer begint een kind met dromen?

Volgens Foulkes en neurowetenschappers beginnen kinderen pas verhalend te dromen als ze zich situaties kunnen voorstellen en kunnen associëren. Uit hun onderzoeken blijkt dat kinderen van vier en vijf jaar vaak zelfs nog vrij simpel en statisch dromen: zonder bewegende beelden en met weinig emoties. Pas als kinderen een jaar of zeven zijn beginnen ze levendig en verhalend te dromen. Ze zijn zich dan ook echt bewust van hun eigen identiteit, en volgens wetenschappers is dit zelfbewustzijn nodig om jezelf een rol te geven in je droom.

Meer weten? Dit is de reden dat kleuters vaak nachtmerries hebben.

Weetje

Baby's dromen wel achttien uur van de vierentwintig uur. Volwassenen gemiddeld ‘slechts’ twee uur.

Mysterie

Hoewel er aannemelijke theorieën zijn over dromen bij de allerkleinsten, blijft het nog een mysterie wat er precies gebeurt in een slapend babyhoofdje. Ze kunnen het ons immers nog niet vertellen. Volgens Rebecca Gomez, professor in de psychologie aan de University of Arizona, zijn de methoden waarmee onderzoek wordt gedaan naar dromen bij volwassenen daarom niet toepasbaar voor baby’s. Bij deze onderzoeken wordt gemeten hersenactiviteit vergeleken met droomdagboeken of wat mensen over hun dromen vertellen. 

Gomez: ‘Je kunt baby’s nu eenmaal niet door een scanner halen en een verslag laten invullen.’ Dus waar je baby precies mee bezig is als hij in zijn slaap allerlei grimassen maakt? Misschien verschijn jij wel in zijn droom! De wetenschap is simpelweg nog niet ver genoeg ontwikkeld om dat met zekerheid te zeggen.

Lees ook:

Vanaf wanneer slaapt een baby (gemiddeld) door?
Waarom mag je baby niet op zijn buik slapen?

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting