Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom een knuffel zo belangrijk is voor je baby

Heeft jouw baby ook een knuffel? Fijn om een maatje te hebben voor logeerpartijen, afscheid bij de crèche of bij het inslapen. Een knuffel kan veel betekenen voor een kind, maar waarom eigenlijk?

Advertentie

Je baby kiest zijn favoriete knuffelbeest zelf. Waarom een baby de knuffel hond of de haas er nu juist uitpikt als favoriet, is ouders vaak een raadsel. Het ene kind kan nauwelijks zonder zijn knuffel, het andere kijkt er niet naar om. Het hoeft trouwens geen pluchen beest te zijn. Sommige kinderen zijn enorm gehecht aan hun laarzen, ze móéten aan, al is het hartje zomer. Een bepaalde auto, een baby knuffeldoekje of een klein plastic poppetje kan ook een trouwe mascotte zijn. Kinderen hechten zich aan bepaalde spullen. Waarom? Waarschijnlijk omdat het ze een veilig gevoel geeft.

Eerste knuffel baby

Vanaf een maand of 7 kan je baby zich gaan hechten aan een knuffel. Een knuffel helpt hem door moeilijke tijden: hij voelt er troost door als hij verdrietig is of grijpt ernaar als hij ziek is. Het is een maatje, dat overal mee naartoe gaat en houvast geeft. Voor sommige kinderen is hun knuffelbeest het proefkonijn voor nieuwe situaties. Zo laten ze hem eerst iets doen, om het vervolgens zelf te durven. Of ze spelen bepaalde situaties na met hun knuffel, om zo te verwerken wat ze hebben beleefd. Dat kunnen ook alledaagse dingen zijn: door de nieuwe ervaring nog eens te herhalen in hun spel, slaan ze de informatie op in hun brein. Lees ook ons artikel: waarom knuffelen zo belangrijk is.

Tip: Zoek je een baby knuffel, goedkoop, origineel of educatief? Hier vind je de leukste knuffels voor je kind

Veiligheid knuffel: waarop letten?

Zorg dat je kind een veilige knuffel heeft, zonder losse delen. Kan hij niet zonder zijn knuffelbeest inslapen? Haal hem dan weg zodra hij slaapt. Zorg wel dat hij zijn knuffel kan zien vanuit zijn bedje. Knuffels die zijn hoofd en gezicht (kunnen) bedekken zijn niet veilig. Dit geldt ook voor een baby knuffeldoekjes of dekentjes, zeker als ze vies zijn geworden door speeksel. Omdat de doek dan geen lucht meer doorlaat, kan je kind erdoor stikken.

Advertentie

Reserveknuffel

Koop een extra exemplaar (of meerdere) van je baby’s lievelingsknuffel. Zo heb je er één achter de hand voor als het knuffelbeest kwijtraakt. Heeft de knuffel een wasbeurt nodig? Van je kind hoeft het waarschijnlijk niet, want hij is juist gehecht aan het vertrouwde luchtje. Was de knuffel in ieder geval als je baby het niet ziet en zijn knuffel op dat moment niet mist. Of neem ‘m met je kind mee in bad, dan frist hij in ieder geval een beetje op.

Afscheid

Sommige kinderen kunnen niet zonder hun knuffelbeest. Laat ze lekker, ze zullen hun knuffel vanzelf minder nodig hebben. Vaak gebeurt dit als ze naar school gaan. Als je kind zich daar vertrouwd voelt en genoeg afleiding heeft, kan het zomaar zijn dat hij zijn knuffelbeest vergeet. Of hij kan hem op een gegeven moment niet meer altijd meenemen. Op een dag wordt de lievelingsknuffel gewoon weer speelgoed. En wie weet krijgt hij uiteindelijk een speciaal plekje in de studentenkamer…

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier