Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom een knuffel zo belangrijk is voor je baby

Heeft jouw baby ook een lievelingsknuffel? Handig om een maatje te hebben voor logeerpartijen, afscheid bij de crèche of bij het inslapen.

Je baby kiest zijn favoriete knuffelbeest zelf. Voor ouders is het een raadsel waarom nou juist die ene wordt uitverkoren tot lievelingsknuffel. Het ene kind is onafscheidelijk van zijn knuffel, het andere kijkt er niet naar om. Het hoeft trouwens geen pluchen exemplaar te zijn. Sommige kinderen zijn onafscheidelijk van hun laarzen, als is het hartje zomer. Of een bepaalde auto, een simpel doekje of een klein plastic poppetje. Kinderen hechten zich aan bepaalde spullen. Waarom? Dat weten we niet.

Advertentie

Maatje

Vanaf een maand of 7 kan je baby zich gaan hechten aan een knuffelbeest. Een knuffel helpt hem door moeilijke tijden, bijvoorbeeld als hij ziek is. Het is een maatje dat overal mee naartoe gaat. Voor sommige kinderen is hun knuffelbeest het proefkonijn voor nieuwe situaties. Zo laten ze hem eerst iets doen, om het vervolgens zelf te durven. Lees ook ons artikel: waarom knuffelen zo belangrijk is.

TIP! Hier vind je de mooiste, liefste en leukste knuffels voor je kind

Veiligheid

Zorg dat je kind een veilige knuffel heeft, zonder losse delen. Kan hij niet zonder zijn knuffelbeest inslapen? Haal hem dan weg zodra hij slaapt. Zorg wel dat hij zijn knuffel kan zien vanuit zijn bedje. Knuffels die zijn hoofd en gezicht bedekken zijn niet veilig. Dit geldt ook voor doekjes of dekentjes die vies geworden zijn door speeksel. Omdat de doek dan geen lucht meer doorlaat, kan je kind erdoor stikken.

Extra knuffel

Koop een extra exemplaar (of meerdere) van je baby’s lievelingsknuffel. Zo heb je er een achter de hand voor als de knuffelbeest kwijtraakt. Heeft de knuffel een wasbeurt nodig? Voor je kind hoeft het waarschijnlijk niet, want hij is juist gehecht aan het vertrouwde luchtje. Was de knuffel in ieder geval als je kind het niet ziet en zijn knuffel op dat moment niet mist. Of neem ‘m met je kind mee in bad, dan frist hij in ieder geval een beetje op.

Afscheid

Sommige kinderen kunnen niet zonder hun knuffelbeest. Dit is geen probleem, ze groeien er vanzelf uit. Vaak gebeurt dit als ze naar school gaan, dan kan de knuffel niet meer elke dag mee. En op een dag wordt de lievelingsknuffel gewoon weer speelgoed. Dan heeft je kind hem niet meer nodig.