groeicurve jongens

Groeicurve jongens (baby)

Jongens zijn over het algemeen groter dan meisjes bij de geboorte, en wegen ook meer. Wat is een gemiddeld (geboorte)gewicht voor jongens en wat kun je doen als jouw zoon daarvan afwijkt?

Groeicurve jongens

Ieder kind groeit in zijn eigen tempo. Toch groeien de meeste baby’s volgens eenzelfde patroon. De groei van je baby kun je bijhouden in een groeicurve, waarin de lengte en het gewicht tegen de leeftijd worden afgezet. Een groeicurve is een handige tool die laat zien of je baby goed groeit.

Bij elk bezoek aan het consultatiebureau wordt je zoontje gewogen en gemeten, en tegen de gemiddelde groeicurve afgezet. Wijkt hij erg af van het gemiddelde, dan wordt er samen met jullie als ouders gekeken naar wat de oorzaak zou kunnen zijn. Eventueel wordt hij daarna doorverwezen naar de huisarts of kinderarts.

Bij de geboorte

Jongens hebben gemiddeld een hoger geboortegewicht dan meisjes, en zijn over het algemeen ook iets langer. Het geboortegewicht van jongens is 3410 gram. Meisjes wegen gemiddeld 3290 gram bij de geboorte.

Bij de geboorte zijn jongens tussen de 47 en 54 centimeter lang, met een gemiddelde lengte van 50 centimeter. Na een jaar meten jongens gemiddeld 75 centimeter. Als jij en je partner allebei langer zijn dan gemiddeld, dan is je zoon dat waarschijnlijk ook.

In de eerste week na de geboorte verliezen baby’s meestal wat van hun geboortegewicht. Dat is normaal, al mag het niet meer dan 10% van het totale gewicht zijn.

Gemiddelde lengte en gewicht

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht aan van jongens in het eerste levensjaar.

Maanden Lengte jongen Gewicht jongen
0 50 3,4
1 54,7 4,5
2 58,1 5,6
3 61,2 6,4
4 63,8 7,0
5 66,1 7,5
6 68,0 7,9
7 69,7 8,3
8 71,2 8,6
9 72,9 8,9
10 74 9,2
11 75,3 9,4
12 76,6 9,6

Groeicalculator

Wil je weten hoe lang je kind uiteindelijk wordt? Op de website van TNO kun je dit berekenen. Deze groeicalculator berekent de uiteindelijke lengte van je kind op basis van geslacht, geboortedatum, de huidige lengte en de lengte van beide ouders. Let op: de uitkomst is een schatting!

Mijn zoon weegt minder dan gemiddeld

Het eerste jaar ben je veel op het consultatiebureau te vinden. Bij elke afspraak wordt je zoon gemeten, gewogen en wordt zijn hoofdomtrek opgenomen. Deze metingen worden uitgezet in de groeicurve. Als blijkt dat je baby niet voldoende aankomt of zelfs afvalt, zal de arts of de verpleegkundige je vragen naar de voedingen, de eetlust van je baby en of hij bijvoorbeeld last heeft (gehad) van overgeven en diarree.

Weegt je kindje minder dan een gemiddelde baby van deze leeftijd, dan kan dit een teken zijn dat hij te weinig melk drinkt of te weinig voeding binnenkrijgt. Maar er kan ook een lichamelijk oorzaak spelen. Hierbij kun je denken aan reflux, een hartafwijking of problemen met een ander orgaansysteem. Als een bepaalde lichamelijke oorzaak wordt gevonden, is behandeling van deze afwijking in het algemeen genoeg om ook het goede groeien weer op gang te laten komen.

Mijn zoon weegt meer dan gemiddeld

Kinderen met overgewicht hebben tot tachtig procent meer kans dat ze op volwassen leeftijd ook te zwaar worden. Ook is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, artrose, diabetes en psychosociale problemen zoals pesten of een laag zelfbeeld. De kans op overgewicht is groter in de volgende gevallen:

  • beide ouders kampen met overgewicht
  • verkeerd eet- en beweegpatroon
  • erfelijke aanleg

Blijkt uit de groeicurve dat je kind te veel weegt, dan kun je met het consultatiebureau of je huisarts overleggen wat je hieraan kunt doen. Vaak kan meer beweging of meer water drinken al helpen!

Wanneer ga je naar de huisarts

Ieder kind groeit anders. Maak je je zorgen of wil je tussendoor weten of je kindje een normale groeicurve doormaakt, dan kun je altijd terecht bij het consultatiebureau, zij hebben vaak een weegspreekuur. Uiteraard kun je bij twijfel ook altijd terecht bij je huisarts.

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.