Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby met haar 3 maanden oud

Alles over het haar van je baby

Waarom is de ene baby kaal en heeft de andere een bos (krullend) haar? Hoe zit het met de haargroei van een baby? Lees hier alles over het haar van je baby.

Advertentie

Ander ‘haarfabriekje’

In de hoofdhuid zitten haarzakjes waaruit nieuw babyhaar via een smal gangetje naar buiten groeit. De vorm van deze zakjes en gangetjes bepaalt of je kind steil haar of een bos met krullen krijgt.

Haargroei baby: de haarcyclus

De haargroei verloopt via een cyclus en hoe het haar van een kind eruitziet kan hangt af van de fase van de cyclus waarin hij zich bevindt. In de buik heeft je baby ook al heel wat haar (nesthaar) gekregen en verloren. Eerst is er een groeiperiode, dan een rustperiode waarin het nesthaar uitvalt en er een nieuwe cyclus begint.

De eerste cyclus start rond de vierde maand van je zwangerschap. Dit lanugo-haar is een soort vachtje op zijn hoofd en de rest van zijn lichaam, en houdt zijn lijfje beter op temperatuur. Rond de 36ste zwangerschapsweek wordt dit haar vervangen door vellushaar. De kleur en hoeveelheid van dit haar wisselt erg. Dit dunne haar valt de eerste maanden na de geboorte uit en maakt dan plaats voor steviger haar. In deze fase kan je baby kaal zijn, maar het vellushaar kan ook overgaan in nieuw babyhaar. De kleur en textuur veranderen dan langzaam.

Brandend maagzuur

Moeders die tijdens hun zwangerschap veel last hebben van brandend maagzuur, zullen vaker een baby krijgen met een weelderige haardos. Hormonen die zorgen voor haargroei bij de foetus, geven ook ontspanning van de sluitspier tussen de slokdarm en de maag: de oorzaak van brandend maagzuur.

Advertentie

Lees ook: Dit is wat hormonen met je lijf (en stemming) kunnen doen

Welke haarkleur krijgt mijn baby?

De haarkleur is afhankelijk van de hoeveelheid pigment; het stofje eumelanine. Veel van dit pigment betekent donker haar, weinig van dit pigment vertaalt zich in blonde lokken. De hoeveelheid eumelanine stijgt doorgaans met de jaren. Daarom wordt het haar van sommige kinderen steeds donkerder naarmate ze ouder worden. Een baby die met bijna wit haar wordt geboren, kan zomaar uitgroeien tot een brunette.

In het DNA ligt opgeslagen wat voor haar een kind later krijgt: steil, krullend, blond of bruin. Als ouders allebei bruin haar hebben, is de kans groot dat hun kind dat ook krijgt. Geven beide ouders een recessief blond gen (van een verre voorouder) door, dan is een blond kind ook mogelijk. De genen die de haarkleur bepalen, werken in de jonge jaren als een soort dimmer. Ze kunnen worden uit- en aangezet in gradaties: variërend van zwart tot lichtblond, en van kastanjebruin tot goudblond. Ook dit is genetisch bepaald. Een donkerharige moeder die als baby rossig was, heeft een grotere kans op een rossige zuigeling.

Lees er hier meer over: zo voorspel je de haarkleur van je baby. 

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop