Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

White noise: wat is het en helpt het je baby slapen?

De ene baby heeft meer moeite met in slaap vallen dan de andere. Behoort jouw kind tot de categorie die dat lastig vindt én schrikt hij bij het zachtste geluidje weer wakker? Sommige ouders zweren bij het gebruik van white noise bij baby’s. Wat is white noise precies en hoe werkt het?

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar

Advertentie

Wat is witte ruis?

White noise – in het Nederlands witte ruis – is een monotoon, ruisend geluid. Het klinkt naar niks, maar dat komt omdat het geluid júist uit allerlei tonen bestaat: hoge, lage en alle ‘kleuren’ geluid die er bestaan. Voor je hersenen zijn al die tonen zo lastig te verwerken, dat ze het registreren als een simpel, monotoon geluid. Een beetje zoals een zwart-wit-televisie die op sneeuwbeeld staat of het gebrom van een stofzuiger in een andere kamer.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Dit doet white noise voor je baby

Er zijn meerdere redenen waarom white noise baby het slapen gemakkelijker zou maken. Hier het hoe, wat en waarom op een rijtje.

Waarom white noise gebruiken?

Veel baby’s slapen onrustiger als ze alleen in hun kamer zijn of als het heel stil is om ze heen. Een kleine baby is zo afhankelijk van zijn ouders, dat hij het liefst aldoor wil merken dat ze in de buurt zijn. Het gevoel van alleen zijn kan ervoor zorgen dat het stresssysteem van een baby wordt geactiveerd, waardoor hij niet in slaap valt of licht en onrustig slaapt. Gerommel op de achtergrond stelt hem gerust: hij weet dat je vlakbij bent en kan zich veilig overgeven aan de slaap. Een white noise apparaat is een slaaphulp die ervoor zorgt dat het geruststellende geluid aldoor aanwezig is, ook als jij naar een andere ruimte gaat of als je baby in zijn eigen kamer moet leren slapen, bijvoorbeeld omdat er overdag ook nog een drukke peuter rondloopt.

Het geluid is herkenbaar

Toen je baby nog in je buik zat, was het nooit stil: je baby hoorde 24/7 jouw gedempte stem, het ruisen van je bloed en het borrelen van je maag en darmen. Leren slapen in een stille slaapkamer kan daarom een behoorlijke overgang zijn: waar zijn die vertrouwde geluiden gebleven? White noise zou je baby herinneren aan de tijd in je buik en hem zo geruststellen.

White noise dempt andere geluiden

Ben je net op je tenen weggeslopen bij het bed van je baby omdat hij eindelijk slaapt, besluiten de buren te gaan klussen of zijn er kinderen voor de deur aan het buitenspelen, waardoor je baby weer wakker schrikt. Herkenbaar? White noise zou voorkomen dat dit gebeurt, omdat het omgevingsgeluiden dempt. Door het constante monotone geluid van white noise lijken andere geluiden die iets verder weg zijn minder hard. Dat is dus ook relaxed voor jou, want het betekent dat je niet (meer) op je tenen hoeft te lopen als je baby slaapt bij het geluid van white noise.

White noise kan onderdeel worden van het slaapritueel

Om je kind duidelijk te maken dat het bedtijd is, is het goed om elke dag een zelfde ritueel uit te voeren: je zingt een liedje voor hem, trekt zijn slaapzak aan, legt hem in bed en zet white noise aan, bijvoorbeeld. En dat doe je voor elk slaapje in precies dezelfde volgorde. Na een tijdje weet je baby door zo’n vast ritueel dat het bedtijd is. White noise is handig bij zo’n ritueel, omdat je kind het kan horen en het daarom al snel associeert met een ‘slaapgeluid’: hoort hij white noise, dan weet hij dat hij lekker mag gaan slapen.

Welke soorten zijn er?

Wil je white noise proberen als slaaphulp voor je baby? Dan kun je kiezen uit veel verschillende white noise-oplossingen. Zo zijn er speciale white noise-apparaten te koop die je in de kamer van je kind kunt zetten, maar er zijn ook white noise-apps en filmpjes, op YouTube bijvoorbeeld.

Over het effect van white noise op het slaapgedrag van baby’s is wetenschappelijk nog niet veel bekend. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt het gebruik ervan af, omdat kinderen volgens hen ook afhankelijk kunnen worden van white noise: ze zouden dus na een tijdje niet meer kunnen slapen zonder witte ruis. Fabrikanten van white noise-apparaten raden ouders om die reden aan het gebruik van witte ruis op te bouwen: zet het in het begin zachtjes en maar even aan, zodat je het effect op je baby in de gaten kunt houden.

Amerikaans onderzoek uit 2014 raadt bovendien aan om white noise-apparaten altijd op afstand van het babybed te zetten, omdat veel geluiden al snel te hard zijn voor je kind. Zet het geluid dus niet meteen maximaal aan, zet het apparaat op afstand en laat je kind eraan wennen.

Handig! 4x white noise-apparaten die je baby laten slapen als een roos

Andere geluiden als slaaphulp voor je baby

Baby’s slapen overigens vaak ook goed bij andere geluiden die lijken op witte ruis, zoals de afzuigkap, de stofzuiger, de wasdroger of een haarföhn. Zorg dat je baby dit van een afstand hoort, zodat het niet te hard in zijn oren klinkt. Misschien gebruik je het alleen om je baby in slaap te laten vallen. Houd er rekening mee dat je kind later wakker kan worden omdat het geluid weg is. Het beste is het dus om het geluid het hele slaapje aan te laten.

Veel baby’s slapen overdag overigens het lekkerst bij hun ouders in de woonkamers, als ze hen zachtjes horen kletsen, de radio aanstaat of ze een babymuziekje horen. En gek genoeg ronken lichte slapers buiten in de wandelwagen dwars door alle straatgeluiden heen.

Bronnen: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Pediatrics

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Jonge Ouder Therapeut

Inge helpt jonge ouders die vastlopen op verschillende gebieden. Inge is getrouwd met Wouter en samen hebben ze 2 kinderen. Als kinderslaapcoach heeft zij sinds 2016, haar praktijk De Kinderslaapcoach. Dagelijks helpt ze ouders, als gecertificeerd kinderslaapcoach, om de gedragsmatige slaapproblemen van haar kinderen op een liefdevolle manier aan te pakken. De kinderen zijn in de leeftijd van 0-6 jaar. Inge is medeoprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches.

Tijdens de jarenlange ervaring die ze opgedaan heeft als kinderslaapcoach, kwam ze tot de ontdekking dat veel ouders niet alleen worstelen met de slaapproblemen van hun kinderen. Ze lopen vaak ook zelf tegen problemen aan. Je hebt het als jonge ouder allemaal: een gezin, een partner, kind(eren, een baan, een druk sociaal leven. En toch kun je er maar niet van genieten. Je bent moe, kribbig en je relatie zit in een slop. Als Jonge Ouder Therapeut helpt Inge ouders door middel van individuele therapie, maar ook beide ouders samen tijdens relatietherapie. Voor meer informatie kijk op de Jonge Ouder Therapeut.

Voor meer informatie: kijk op De Kinderslaapcoach en voor achtergrond:
LinkedIn
Facebook: De Kinderslaapcoach en Jonge Ouder Therapeut
Instagram: Jonge Ouder Therapeut en De Kinderslaapcoach