Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je baby aankleden, hoe doe je dat?

Het aan- en uitkleden van een baby kan – vooral in het begin – best een geworstel zijn. Voor de ouders én voor de baby, die het ‘getrek’ aan zijn armpjes en beentjes vaak niet fijn vindt. Deze tips maken het makkelijker.

Advertentie

Baby aankleden

Een pasgeboren baby aankleden kan de eerste keren best spannend zijn. Want hoe krijg je die korte armen en benen, die niet echt meewerken, nou door die smalle mouwtjes en broekspijpen? Het helpt ook niet mee dat veel baby’s het aankleden en uitkleden niet zo leuk vinden.

Naarmate je baby wat ouder wordt, wordt het aankleden vaak makkelijker. Je kind raakt eraan gewend en jij wordt er handiger in. Tot het moment aanbreekt dat je kind leert omrollen en geen seconde meer stil wil liggen op de commode. Hoe dan ook, het aankleden van je baby kan best een uitdaging zijn. Daarom zetten wij wat handige tips en trucs op een rijtje.

Lees meer: Baby uitzetlijst, de complete checklist wat je echt nodig hebt

Tips voor het aankleden van je baby:

1. Kies comfortabele, makkelijke kleding

Zorg voor comfortabele kleding, van zachte stoffen die makkelijk mee rekken. Trek je baby lekker ruime kleding aan, liever een maat groter dan aan de krappe kant. Kleertjes van stevige stoffen als jeans zitten niet zo lekker, je baby kan er minder goed in bewegen én ze zijn lastiger aan te trekken.

Advertentie

2. Leg alles van tevoren klaar

Leg vóór het aankleden of verschonen de kleren die je je baby wilt aantrekken klaar op de commode. Zo hoef je niet tussendoor in de la of kast te graaien, terwijl je met één hand je baby probeert vast te houden. Als alles voor het grijpen ligt gaat het aankleden makkelijker, maar het is vooral ook veiliger. Blijf altijd bij je baby als hij op de commode ligt, om te voorkomen dat hij eraf valt. Ook pasgeboren baby’s, die nog niet kunnen omrollen, kunnen plotseling een gekke beweging maken of zich overstrekken, waardoor ze uit balans raken.

3. Eerst over het hoofd

Een romper of een truitje trek je altijd eerst voorzichtig over het hoofd van je baby. Daarna doe je de armen door de mouwen. Je trekt ze er niet doorheen, maar je duwt de armpjes er zachtjes bij de ellebogen door. Je kunt de mouwen ook een beetje oprollen, zodat je het handje er makkelijker doorheen krijgt. Daarna schuif je de mouw over het armpje. Vind je het lastig om truitjes over zijn hoofd aan te trekken? Kies dan voor pakjes met knoopjes op de buik: je legt je baby in het pakje, doet de armen door de mouwen en drukt dan de knoopjes dicht. Hetzelfde geldt voor rompers: er zijn overslagrompers of wikkelrompers te koop, die niet over het hoofdje heen hoeven. Sommige baby’s vinden dat ook veel fijner.

4. Billen omhoog tillen

Als je de drukknoopjes van de romper dicht wilt doen tussen de benen van je baby, til je de billen met één hand wat omhoog en schuif je de achterkant van de romper naar beneden. Vervolgens doe je de knoopjes dicht. Hetzelfde geldt voor het aantrekken van de broek. Doe eerst de benen door de broekspijpen en til vervolgens met één hand de babybillen op, zodat je met de andere hand de broek omhoog kunt schuiven. Je kunt je baby ook beurtelings op zijn ene en andere zij rollen om de kleertjes over zijn billen te schuiven. Dan hoef je zijn billen niet omhoog te tillen.

5. Blijf rustig: het wordt steeds makkelijker

Je baby aankleden is vooral moeilijk als hij hard huilt en met zijn armen en benen zwaait. Probeer rustig te blijven. Je bent gelukkig niet de enige ouder die hiermee worstelt. Je kunt ook eens proberen om je baby op jouw bed, de bank of het vloerkleed aan te kleden. Misschien vindt hij het daar fijner en stribbelt hij niet tegen. Je vindt er vanzelf je weg in en hoe vaker je je kind aankleedt, hoe geroutineerder je wordt.

Advertentie

6. Doe het met z’n tweeën

Vind je het aankleden van je pasgeboren baby de eerste dagen maar een gedoe? Doe het dan met z’n tweeën. De ene ouder kleedt de baby aan, de ander biedt zijn pink aan zodat de baby erop kan zuigen. Als je kind een paar maanden oud is, kun je hem afleiden met bijvoorbeeld een speeltje of een muziekdoosje, met spelletjes die hij grappig vindt of door voor hem te zingen. Zo leert hij dat aankleden ook leuk kan zijn.

Lees ook: Babykleding wassen: zo doe je dat veilig

Welke babykleding bij welke temperatuur?

Bedenk voordat je je baby gaat aankleden welke kleding je nodig hebt. Is het buiten warm of koud? Blijf je vandaag binnen, of ga je veel naar buiten? Hou ook rekening met de leeftijd van je kind. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warm houden, dus zorg ervoor dat je kind warm genoeg is aangekleed. Een richtlijn die je kunt aanhouden is om hem één laagje meer aan te trekken dan jij zelf aan hebt. Draag jij bijvoorbeeld een hemdje en een shirt met lange mouwen, doe je kind dan een romper aan, een shirt met lange mouwen en een vestje. Een baby van een paar maanden oud kan zijn eigen temperatuur beter reguleren. Je kunt dan evenveel laagjes bij je baby aantrekken als je zelf aan hebt.

Op hete zomerse dagen is het belangrijk om je baby niet te warm aan te kleden. Alleen een romper is vaak al genoeg, eventueel met een luchtige korte broek. Zorg er op hete dagen wel voor dat je baby niet direct in de zon komt, want zijn huid is nog erg gevoelig en verbrandt snel. Het is verstandig om je kind op hete dagen ook een zonnehoedje of pet op te zetten.

In de winter zijn laagjes handig. Bijvoorbeeld een romper, een broek en een trui of shirt, en daaroverheen eventueel nog een vestje. Je kunt het vestje weer uittrekken als het te warm blijkt te zijn. Twijfel je of je baby te warm of niet warm genoeg gekleed is, dan kun je aan zijn nekje voelen. Als zijn nek niet warmer of kouder aanvoelt dan jouw hand (en dus op lichaamstemperatuur is), dan is het goed. Voelt zijn nek koud aan, dan mag hij een laagje meer aan. Voelt de nek klam en warm, dan heeft je kind het te warm.

Hier lees je meer over gezonde en veilige slaapkamer.

Mutsje voor pasgeboren baby

Voor een pasgeboren baby is een babymutsje in de eerste periode onmisbaar. Ook in de zomer. Een pasgeboren baby kan zijn temperatuur nog niet goed zelf reguleren en verliest veel warmte via het hoofd. Dat voorkom je met een mutsje. Hoe lang je baby dit moet dragen, hangt af van de tijd van het jaar. Baby’s die te vroeg geboren zijn, hebben langer een mutsje nodig. Lees hier meer over babymutsjes en tot wanneer je baby er één moet dragen.

Hoe zorg je dat een beweeglijke baby niet valt?

Is je baby erg beweeglijk, dan gaat het aan- en uitkleden best lastig. Zeker als hij al kan omrollen, probeert te kruipen of zich wil optrekken, is het oppassen geblazen. Laat hem geen moment alleen op de commode, hij kan er in een onbewaakt ogenblik vanaf rollen. Leg alles wat je nodig hebt binnen handbereik en geef je baby iets in handen wat hij interessant vindt, zodat hij dat rustig kan bekijken. Let op dat dit iets is wat hij veilig in zijn mond kan stoppen, zoals een speeltje, speen of doekje. Of hang een (muziek)mobiel boven de commode, zodat hij daarnaar kan kijken. Een baby die al wat ouder is en zich probeert op te trekken, kun je ook (deels) zittend of staand aankleden. De broek kun je bijvoorbeeld aandoen terwijl je baby staand op de commode tegen jou aanleunt, met zijn armen om jouw nek. Luierbroekjes kunnen handiger zijn dan gewone luiers. Die trek je aan zoals een onderbroek, waardoor je baby niet stil op zijn rug hoeft te liggen.

Bronnen: CJG

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier