Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby-weigert-fles

Baby weigert fles, wat nu?

Als je volledige borstvoeding geeft en weer aan het werk gaat, komt er een moment dat je baby moet gaan drinken uit de fles. Niet alle baby’s vinden die overgang even makkelijk. Op tijd beginnen met wennen is slim, maar wanneer kun je gaan oefenen? En wat als je baby de fles weigert?

Advertentie

Verschil tussen borst en fles

Drinken uit de borst is voor een baby heel anders dan drinken uit de fles. Baby’s worden geboren met reflexen die zijn gericht op drinken uit de borst: ze gaan op zoek naar de tepel, happen, beginnen te zuigen en krijgen daardoor melk binnen. Een speen van een fles voelt anders in de mond dan een tepel en er is een andere zuigtechniek voor nodig om de melk binnen te krijgen. Een baby die gewend is om uit de borst te drinken, moet iets nieuws leren wanneer hij de fles krijgt. Niet alleen de zuigtechniek is nieuw, maar ook het feit dat hij zijn voeding op een andere manier krijgt aangeboden dan uit jouw borst.

Waarom weigert een baby de fles?

Als een baby honger heeft, wil hij maar één ding: de honger stillen. Dat is dus niet per se het handigste moment om iets nieuws te leren. Best logisch eigenlijk, als een baby de fles niet meteen ziet zitten. Het is wennen voor hem en hij moet oefenen. Je baby moet niet alleen op een andere manier leren zuigen, hij moet ook leren dat zijn honger heus wordt gestild als hij zijn voeding uit een fles krijgt, in plaats van uit jouw borst. Bij de ene baby gaat dat makkelijk, de andere baby heeft er meer tijd voor nodig.

Begin je laat met oefenen en gaat het niet soepel, dan kan dat stress geven. Zowel bij jou (‘gaat dit wel goed komen, wat als ik straks aan het werk ben?’) als bij je baby. Ook die spanning kan voor een baby een reden zijn om de fles te weigeren. Juist als hij zich gespannen voelt, heeft hij behoefte aan de geborgenheid van jouw borst.

Drinken uit de fles: wanneer begin je met oefenen?

Als je borstvoeding wilt geven, kun je het beste wachten met het introduceren van een fles tot de borstvoeding goed op gang is gekomen. Omdat beide manieren van drinken een andere techniek vragen, kan een pasgeboren baby in de war raken als hij die tegelijk aanleert. Dit noem je ook wel tepel-speenverwarring en het kan problemen geven bij het drinken aan de borst.

Advertentie

Wacht liever ook niet tot je bijna weer gaat werken. De eerste tijd zuigen baby’s op bijna alles wat er in hun mond komt. Na acht tot twaalf weken verdwijnt deze zuigreflex en dat kan het lastiger maken om uit de fles te leren drinken als je baby dit niet gewend is. Bovendien is het fijn als je genoeg tijd hebt om te oefenen voordat je weer gaat werken.

Verloopt de borstvoeding goed? Dan kun je met ongeveer zes weken beginnen met oefenen met drinken uit de fles.

Hoe oefen je drinken uit de fles?

Het oefenen met drinken uit de fles doe je met kleine beetjes melk, zo’n 30 milliliter (cc) per keer. Het gaat puur om het wennen aan de speen in zijn mond en de zuigtechniek. Je kunt om de dag of elke dag een beetje melk afkolven om te oefenen. Vaak is kolven het beste na de ochtendvoeding, als je meer dan genoeg melk hebt. Je kunt de moedermelk bewaren tot een geschikt moment om te oefenen. Lukt het drinken uit de fles de eerste keren nog niet, dan hoef je ook maar een klein beetje melk weg te gooien.

Begin met oefenen op een moment dat je baby geen honger heeft. Bijvoorbeeld als hij vrolijk wakker wordt en nog geen hongersignalen laat zien. Hij staat er dan voor open om iets nieuws te leren. Kan je baby eenmaal goed uit de fles drinken, blijf dit dan naast de borstvoeding elke dag of een paar keer per week oefenen. Je baby kan het anders ook weer verleren.

Advertentie

Lees meer: zo bouw je een voorraad moedermelk op

De eerste keren oefenen met de fles

Zo kun je je baby laten wennen aan de fles:

 • Kies een moment waarop je baby wakker en vrolijk is en geen honger heeft.
 • Ga op een rustige plek zitten, zonder allerlei prikkels en afleiding.
 • Zorg dat je een goede speen op de fles hebt, waar de melk niet te snel uitstroomt (begin met speenmaat 0).
 • Bied de fles rustig aan. Strijk met de speen tussen zijn bovenlip en zijn neus en wacht tot hij zijn mond opent en hapt.
 • Zorg dat de speen diep genoeg in zijn mondje zit. Zit alleen de punt erin, dan zal je baby die waarschijnlijk weer naar buiten duwen. Wacht geduldig af of je baby gaat drinken.
 • Houd de fles bijna horizontaal, zodat de melk wel de speen vult, maar niet in zijn mond loopt. Je baby moet aan de speen zuigen om melk binnen te krijgen, net zoals wanneer hij uit de borst drinkt.
 • Merk je dat je baby onrustig wordt of begint hij te huilen, dan stop je. Voed hem gewoon met de borst, morgen weer een dag.
 • Krijgt hij het door? Blijf dan elke dag even oefenen, zodat hij er vertrouwd mee blijft.

Fles laten geven door een ander

Het is heel normaal als je baby de fles niet meteen ziet zitten. Hij begrijpt niet wat de bedoeling is en gaat op zoek naar de borst. Hij weet niet beter dan dat daar zijn voeding vandaan komt. Het kan helpen als je partner of iemand anders de eerste keren de fles geeft. Bij jou verwacht je baby dat hij voeding krijgt uit je borst, waardoor hij naar je borst zal zoeken. Het is dan verwarrend als hij die niet krijgt. Bij andere mensen heeft hij die associatie niet, wat het makkelijker kan maken om hem de fles te laten proberen. Ga zelf de kamer uit (of het huis uit) als je partner, de oppas of oma de fles geeft.

Lees meer: alles over flesvoeding en borstvoeding combineren

Wat te doen bij fles weigeren?

Heeft je baby moeite met de overstap naar de fles? Dan kun je verschillende dingen proberen om hem hierbij te helpen. Probeer ze niet allemaal tegelijk en probeer ook niet telkens iets nieuws, dat is verwarrend voor je baby. Door een paar dagen dezelfde ‘strategie’ aan te houden, geef je je baby de kans om daar aan te wennen. Dit zijn wat tips:

 • Geef vers gekolfde melk. Melk uit de koelkast of vriezer kan soms een wat andere smaak hebben.
 • Zorg dat de temperatuur van de gekolfde melk precies goed is. Je kunt ook eens melk op kamertemperatuur uitproberen.
 • Probeer verschillende momenten op de dag uit. Let er wel op dat je baby niet moe is, lekker in zijn vel zit en geen honger heeft.
 • Probeer verschillende houdingen uit. Misschien gaat het beter in een andere houding dan die waarin je borstvoeding geeft.
 • Wissel eens van speen. Er zijn brede spenen, die zo goed mogelijk lijken op een tepel, maar sommige baby’s vinden een smalle speen makkelijker.
 • Je kunt ook een beetje moedermelk op de speen doen om het meer uitnodigend te maken voor je baby.
 • Als je baby weleens op je vinger zuigt, kun je dat eerst proberen. Dat stimuleert de zuigreflex. Haal je vinger dan weg en bied de speen van de fles aan.
 • Soms helpt het om de fles te proberen als je baby nog slaperig is of bijna in slaap valt.
 • Zorg dat je zelf zo ontspannen mogelijk bent. Laat bijvoorbeeld eerst je ademhaling even rustig worden. Herinner jezelf eraan dat je niks kunt afdwingen, maar je baby alleen kunt helpen bij het leren van iets nieuws.
 • Merk je dat jij veel stress hebt bij het oefenen, omdat je je zorgen maakt om het fles weigeren? Je baby voelt die stress, wat de kans vergroot dat het niet lukt. Stop gewoon en probeer het een paar dagen later nog eens.

Hoe lang fles weigeren is normaal?

Maak je geen zorgen als het drinken uit de fles niet direct lukt. Het kan een aantal dagen, maar ook gerust een paar weken duren voordat je baby eraan gewend is en de fles zonder problemen leegdrinkt. Daarom is het handig om ruim voordat je bevallingsverlof voorbij is te beginnen met oefenen.

Zorgen om baby die fles weigert

Soms is een baby heel stellig: hij wil alleen de borst, wat je ook probeert. Natuurlijk kun je altijd advies inwinnen bij het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige kan eventueel meekijken bij het oefenen en aanwijzingen geven, dit kan vaak ook bij je thuis. Als het nodig is kan ze je doorverwijzen naar een deskundige, zoals een prelogopedist. Je kunt ook een lactatiekundige om advies vragen.

Weer aan het werk, maar baby weigert de fles

Zit je bevallingsverlof er bijna op, maar wil je baby nog steeds niet uit de fles drinken? Geef dit alvast aan bij de kinderopvang of de gastouder, als je baby daar straks naartoe gaat. Zij kunnen met je meedenken over een oplossing, en soms lukt het drinken uit de fles daar ineens wél.

Bespreek bij de kinderopvang welk voedingsritueel je thuis gewend bent, zodat zij dat kunnen aanhouden. De vertrouwde voedingshouding, de slaapzak alvast aan, een doekje met jouw geur eraan (draag dit vooraf een paar uur bij je onder je shirt): het kan je baby allemaal houvast geven en helpen zich thuis te voelen, waardoor de kans groter is dat hij wil drinken uit de fles.

Borstvoeding geven onder werktijd

Het is misschien geen ideale situatie, maar je mag ook borstvoeding geven onder werktijd. Volgens de wet hebben vrouwen de eerste negen levensmaanden van hun kind het recht om hun werk te onderbreken om te kolven óf hun kind de borst te geven. Daarvoor mag je een kwart van je werktijd gebruiken. Op een werkdag van acht uur is dit dus twee uur, en je werkgever is verplicht dit door te betalen. Je kunt dan heen en weer naar de kinderopvang om je baby te voeden, en soms is het ook mogelijk dat iemand (je partner of de oppas) je kind daarvoor langsbrengt op je werk. Ook is het misschien een optie om (deels) thuis te werken.

Geef het op tijd bij je werkgever aan als je hier gebruik van wilt maken, zodat jullie dit goed kunnen regelen. Vind je het zelf te onrustig, of wil je bij nader inzien liever nog niet aan het werk? Je kunt ook overleggen of je extra (onbetaald) verlof of vakantiedagen kunt opnemen, om nog wat langer thuis te blijven. Ondertussen kun je natuurlijk ook doorgaan met oefenen met drinken uit de fles.

Kan een baby zich uithongeren?

Als je baby de fles geen succes vindt en daardoor weinig drinkt op de opvang, hoef je je niet direct zorgen te maken. Sommige baby’s drinken op het kinderdagverblijf weinig en halen dit ‘s avonds bij mama weer in. Het kan ook zijn dat hij ‘s nachts een extra voeding wil. Leg je kind dan wat vaker aan. Meestal is dit tijdelijk en gaat het beter als een kind gewend is aan de opvang. Twijfel je of je baby genoeg voeding binnenkrijgt, bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Het is vast overbodig om te zeggen, maar voor alle zekerheid: het is nooit een goed idee om je baby de borst te weigeren, in de hoop dat hij de fles wel wil als hij heel erge honger heeft.

De fles én de borst

Ook als je baby eenmaal prima uit de fles drinkt op de opvang, kan het zijn dat hij thuis vaker om de borst vraagt. Jouw borst is er niet alleen voor de melk, maar het is ook zijn veilige haven. Het is voor de meeste baby’s behoorlijk wennen om naar de kinderopvang te gaan. Door ’s avonds lekker bij je te liggen en aan je borst te sabbelen, met jouw geur, warmte en hartslag vlakbij, voelt je baby zich geborgen en verwerkt hij de prikkels van een drukke dag. Ook daarvoor kun je je baby aanleggen, of – als je met de borstvoeding wilt stoppen of al bent gestopt – hem lekker uitgebreid bij je nemen en knuffelen.

Lees meer: borstvoeding afbouwen, zo pak je dat aan

Bronnen: La Leche League

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu