Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Eerste groentehapje: wanneer mag dat?

Op welke leeftijd mag je je baby voor het eerst een groentehapje geven? Consultatiebureau-arts en jeugdarts Nelleke de Kom geeft antwoord.

In samenwerking met expert

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Wanneer mag je het eerste groentehapje geven?

‘Als je baby 4 maanden oud is, mag je hem zijn eerste groentehapje geven. Tot voor kort was het advies om dit pas bij 6 maanden te doen, zeker als je kind aanleg heeft voor allergieën. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat het uitstellen van het eerste hapje naar 6 maanden geen invloed heeft op het ontwikkelen van een allergie.

Advertentie

Het is handig om de eerste hapjes in de ochtend te geven, zodat als er toch een reactie blijkt te zijn, je kind daar niet de hele nacht last van heeft.’

Groentehapje of fruithapje

‘Het eerste hapje hoeft trouwens niet per se een groentehapje te zijn: een fruithapje kan ook. Het belangrijkste is dat je kind verschillende smaken leert kennen. Het gaat niet om de hoeveelheid. Als je baby de eerste keren maar één hapje lust, is dat dus geen probleem.’

Eten weigeren

‘Het kan zijn dat je baby het hapje weigert. Probeer dezelfde smaak de volgende dag gewoon weer. Na drie dagen proberen kun je overstappen op iets anders. Zo laat je je kind langzaam wennen aan verschillende smaken. Je kunt de hapjes het best zelf pureren: zo leert je baby de echte, pure smaak kennen.’

Geschikt fruit voor fruithapjes

Je kunt het best beginnen met fruitsoorten die zacht van smaak zijn. Zo went je kind het makkelijkst aan nieuwe smaken. Geschikte fruitsoorten zijn appel, peer, abrikoos, meloen, mango, perzik en banaan.

Gebruik goed rijp en vers fruit. Voeg geen suiker toe, want dan went je kind aan de zoete smaak. Aan fruit in blik is vrijwel altijd suiker toegevoegd, en dus is het minder geschikt om er fruithapjes van te maken.

Maak het fruit zo fijn dat er geen stukjes meer in zitten. Dat lukt goed met een staafmixer, foodprocessor of blender.

Zachte smaken

Appel, peer en banaan hebben een zachte smaak en zijn daardoor favoriet bij baby’s. Natuurlijk kun je ze apart geven, maar een mix van deze 3 vinden de meeste baby’s ook heerlijk.

Mango kun je met veel soorten fruit mengen. Begin met appel of peer. Als je kind iets ouder is, kun je er ook een kiwi aan toevoegen.

Ook lekker: aardbeien met framboos. Meng er eventueel een banaan doorheen om de fruithapjes wat zachter van smaak te maken.

 

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu