Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Johannesbroodpitmeel: helpt bij baby’s met reflux

Een ‘mondje teruggeven’ doet vrijwel iedere baby, maar sommige baby’s spugen meer. Als jouw kind erg veel spuugt, kan het helpen om de voeding dikker te maken met johannesbroodpitmeel. Wat is het precies en hoe kun je dit het beste geven?

In samenwerking met expert

Olga Benjamin

Kinderdiëtist

Wat is johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel is een poeder, meestal wit tot geelwit van kleur. Het bestaat uit gemalen zaden van de johannesbroodboom. Het meel wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als een natuurlijk verdikkingsmiddel. Dit kan bijvoorbeeld in gerechten, maar je kunt het ook toevoegen aan voeding voor baby’s die last hebben van reflux. Je kunt johannesbroodpitmeel gebruiken bij zowel borst- als flesvoeding.

Advertentie

TIP! Johannesbroodpitmeel koop je gewoon online.

Waarom johannesbroodpitmeel gebruiken?

Reflux komt vaak voor bij baby’s en is meestal onschuldig. Letterlijk betekent reflux ‘terugstromen’. Bij reflux stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in en gaat je baby spugen. Dit komt doordat de kringspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s nog niet helemaal is ontwikkeld. De voeding kan daardoor gemakkelijk terugstromen.

Spuugt jouw baby erg veel, huilt hij veel, weigert hij zijn voedingen en slaapt hij weinig en/of onrustig? Dan kan hij de refluxziekte hebben. Het kan dan helpen om de melk te verdikken met johannesbroodpitmeel. De voeding wordt hierdoor zwaarder, waardoor het beter in de maag van je baby blijft zitten.

Tip: dit helpt tegen darmkrampjes

Advertentie

Andere oorzaken van spugen

Spugen kan ook het gevolg zijn van te veel drinken, te veel lucht inslikken, te snel drinken en te geconcentreerde voeding. Ook bij borstvoeding kan spugen veroorzaakt worden door te veel drinken, wat je bijvoorbeeld merkt doordat je baby zich verslikt. Als je te veel of te vaak voeding geeft, kan je baby ook gaan spugen. Iets vaker kleinere voedingen geven kan dan helpen.

Het spugen wordt meestal minder met het ouder worden en als je kind meer rechtop zit tijdens de voeding. Het is meestal helemaal verdwenen als je kind negen maanden tot een jaar oud is.

Lees hier meer over hoe verticaal dragen van je baby (draagzak of draagdoek) de kans verminderd op reflux of krampjes.

Hoe gebruik je johannesbroodpitmeel?

Als je johannesbroodpitmeel wilt gebruiken voor je baby, kan dit al als hij nul maanden is. Het beste is om dit wel eerst even te overleggen met je huisarts of het consultatiebureau. Het is belangrijk om eerst de ernst van de reflux vast te stellen en of er eventueel een andere oorzaak is voor het spugen.

Advertentie

Laat je ook goed adviseren over het gebruik en de dosering. Over het algemeen voeg je één tot twee schepjes johannesbroodpitmeel toe per 100 ml moedermelk of kunstvoeding.

Johannesbroodpitmeel bij borst- en flesvoeding

Je kunt johannesbroodpitmeel gebruiken bij borst- en flesvoeding.

 • Borstvoeding
  Wil je je baby gewoon aan jouw borst laten drinken? Dan kun je een papje maken van het johannesbroodpitmeel. Op de verpakking lees je hoe je dit kunt maken. Geef je baby voor en na de borstvoeding een paar hapjes met een lepeltje.Je kunt ook afgekolfde moedermelk opwarmen en daar johannesbroodpitmeel aan toevoegen. Je geeft één à twee afgestreken schepjes per 100 ml melk.

 

 • Flesvoeding
  Voor flesvoeding geldt hetzelfde als bij de afgekolfde moedermelk: één à twee afgestreken schepjes per 100 ml melk. Als je de melk met het johannesbroodpitmeel hebt gegeven, hou je baby dan goed in de gaten. Krijgt hij toch last van krampjes of is hij erg huilerig? Dan kan het zijn dat de voeding te dik is en dat is voor je baby lastig te verwerken.

Tips

Voordat je je baby johannesbroodpitmeel geeft, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten.

 1. Warme melk: zorg dat de melk goed is opgewarmd, want anders lost het johannesbroodpitmeel niet goed op.
 2. Dikkere voeding: de voeding is met johannesbroodpitmeel dikker dan de melk die je baby gewend was. Hij moet daar in het begin misschien even aan wennen en drinkt nu wat langzamer. Geef je baby even de tijd om te wennen.
 3. Speen: je gebruikt een andere speen bij gewone afgekolfde moedermelk of flesvoeding dan bij een fles melk met johannesbroodpitmeel. De voeding is nu dikker en past niet door een speen met een klein gaatje. Koop bij een drogist of online de juiste speen met de juiste grootte van het gaatje.
 4. Check de poepluiers: hou in de gaten of je baby goed poept. Als de ontlasting hard is of als je baby minder vaak poept, pas dan het aantal schepjes johannesbroodpitmeel aan. Vraag je huisarts of arts van het consultatiebureau om advies.

Nadelen johannesbroodpitmeel

Overleg altijd eerst met je huisarts of het consultatiebureau als je de voeding van je baby wilt verdikken met johannesbroodpitmeel. Het kan de reflux bij je baby verminderen, maar je baby kan er ook last van krijgen.

 • Niet zeker of het echt helpt. Voor veel baby’s is johannesbroodpitmeel een uitkomst, maar het helpt niet bij alle baby’s. Sommige baby’s krijgen juist meer last van krampjes, omdat ze de voeding niet goed kunnen verteren.
 • Je baby drinkt minder. Johannesbroodpitmeel zorgt ervoor dat je baby’s buik sneller gevuld is. Hij heeft dus eerder een voldaan gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat je baby minder melk drinkt dan hij nodig heeft. Let er daarom goed op dat je niet te veel van het meel in de voeding mengt.
 • Obstipatie en darmkrampjes. Johannesbroodpitmeel kan ook juist een boosdoener zijn, als blijkt dat je baby meer moeite krijgt met poepen of last krijgt van darmkrampjes. Voeg dan minder johannesbroodpitmeel toe aan de voeding.

Lees meer: Zoveel moet je baby of kind drinken per dag

Johannesbroodpitmeel kopen

Johannesbroodpitmeel is in verschillende winkels te koop en kost ongeveer vijf euro. Zo vind je het in (eco)supermarkten, drogisterijen en reformwinkels. Een bekende verpakking is die van Nutricia. Dat merk verkoopt Nutriton. Er zijn ook kunstvoedingen te koop waar al johannesbroodpitmeel in zit verwerkt.

Verschil johannesbroodpitmeel en rijstebloem

Rijstebloem is één van de eerste bijvoedingen (oefenhapjes) voor kinderen vanaf vier maanden. Het bestaat uit vermalen rijstkorrels zonder kiem en zaden. Het verdikt de voeding als toevoeging in de fles of als bordje pap. Door de enzymen in het speeksel van je baby wordt de voeding weer dun in de maag. Daarom geef je rijstebloem niet om spugen tegen te gaan. Het is bijvoeding en geeft verzadiging, maar is dus niet de oplossing voor spugen of reflux.

Het starten met bijvoeding kan het spugen wel verminderen. Vastere voeding stroomt namelijk minder snel terug en je kind zit tijdens het eten al wat meer rechtop. Houd dit na de hapjes ook een tijdje vol om te zien of dit helpt.

Tip: Zo begin je op een verantwoorde manier met oefenhapjes

Bronnen: La Leche League, Thuisarts.nl

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Olga Benjamin

Kinderdiëtist

Olga Benjamin is diëtist op de afdeling Kindergeneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Olga begeleidt kinderen met een voedselallergie of eetstoornis en werkt hiervoor nauw samen met de kinderarts. Zij ziet het als een uitdaging om creatief bezig te zijn met gezonde én lekkere voeding voor kinderen.