johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem: wat is beter?

Slaapt je baby niet door ’s nachts of spuugt hij veel? Dan wordt weleens gezegd dat Johannesbroodpitmeel of rijstebloem kan helpen. Maar is dit ook zo en wat is het verschil tussen beiden? En is het geschikt voor elke spugende of onrustige baby?

Een ‘mondje teruggeven’ (regurgitatie) heeft vrijwel elke baby, maar sommige baby’s spugen meer. Dit is onschuldig, maar wel vaak vervelend. Bij refluxziekte hebben kinderen last van de terugstromende maaginhoud. Baby’s kunnen veel huilen of voedsel weigeren. Dan kan het indikken van de voeding helpen.

Advertentie

Lees ook: Dit is het verschil tussen reflux en regurgitatie

Wat is johannesbroodpitmeel?

Als je baby spuugt, is de eerste stap van de behandeling om de zuigelingenvoeding te verdikken, met johannesbroodpitmeel. Dit wordt gemaakt van de zaden van de johannesbroodboom. Het pure meel bevat geen voedingswaarde en wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als een natuurlijk verdikkingsmiddel. Je kunt het toevoegen aan afgekolfde moedermelk of zuigelingenvoeding. Het idee hierachter is dat dikkere voeding in de de maag blijft, en zo minder makkelijk terugvloeit en dus spugen tegengaat. De verdikkende eigenschappen worden niet beïnvloed door speeksel of de zuurgraad in de maag. In zuigelingenvoeding voor baby’s met ernstige spuugklachten zit dan ook johannesbroodpitmeel verwerkt.

Tip: dit helpt tegen darmkrampjes

Waar is het te koop?

In de winkel is speciale flesvoeding (A.R. anti reflux) en johannesbroodpitmeelpoeder (Nutrilon of eigen merk) verkrijgbaar. Deze bevat ook koolhydraten (maltodextrine), ijzer en een aantal mineralen. Je kunt kunnen ook kiezen om bij de reformwinkel of eco-supermarkt biologisch johannesbroodpitmeel te kopen. Dat pure pitmeel bevat geen voedingswaarde.

Hoe gebruik je johannesbroodpitmeel?

Overleg altijd eerst even met het consultatiebureau of je (huis)arts voordat je het aan je kind geeft. Het is belangrijk om eerst de ernst van de reflux vast te stellen en of er eventueel een andere oorzaak voor het spugen is (zie verderop).

Laat je ook goed voorlichten over het gebruik en de dosering. Over het algemeen voeg je 1 tot 2 schepjes johannesbroodpitmeel toe per 100 ml moedermelk of kunstvoeding. Het is soms even puzzelen wat de juiste dosering is voor jouw baby. Rustig opbouwen heeft de voorkeur. Je kan het verdikkingsmiddel overigens al veilig gebruiken vanaf de leeftijd van 0 maanden.

Wat is rijstebloem?

Rijstebloem is één van de eerste bijvoedingen (oefenhapjes) voor kinderen vanaf 4 maanden en bestaat uit vermalen rijstkorrels zonder kiem en zaden. Het verdikt de voeding als toevoeging in de fles, of als bordje pap. Door de enzymen in het speeksel van de baby wordt de voeding gewoon weer dun in de maag. Daarom geef je rijstebloem niet om spugen tegen te gaan. Het is bijvoeding en geeft verzadiging, maar is dus niet de oplossing voor spugen of reflux.

Het starten met bijvoeding kan het spugen wel verminderen. Vastere voeding stroomt namelijk minder snel terug en je kind zit tijdens het eten al wat meer rechtop. Houd dit na de hapjes ook een tijdje vol om te zien of dit je kind wat helpt.

Je baby mag starten met bijvoeding zoals fruit, groente en rijstebloem vanaf 4 maanden oud. De darmflora van een pasgeborene is nog niet goed ontwikkeld. Je baby kan door toevoeging van rijstebloem, fruit en groente soms wat last krijgen van darmkrampjes, maar dit gaat weer over door het te blijven geven.

Tips: zo start je op een verantwoorde manier met oefenhapjes. 

Andere oorzaken van spugen

Spugen kan ook het gevolg zijn van te veel drinken, te veel lucht inslikken, te snel drinken en te geconcentreerde voeding. Ook bij borstvoeding kan spugen veroorzaakt worden door te veel drinken (verslikken!). Als je teveel of te vaak voeding geeft kan je kindje ook gaan spugen. Iets vaker kleinere voedingen kan dan helpen.

Het spugen wordt meestal minder met het ouder worden en als het kind meer rechtop zit tijdens de voeding. Het is meestal helemaal verdwenen als het kind negen maanden tot een jaar oud is.

Lees hier meer over hoe verticaal dragen van je baby (draagzak of draagdoek) de kans verminderd op reflux of krampjes.

Olga Benjamin

Kinderdiëtist

Olga Benjamin is diëtist op de afdeling Kindergeneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Olga begeleidt kinderen met een voedselallergie of eetstoornis en werkt hiervoor nauw samen met de kinderarts. Zij ziet het als een uitdaging om creatief bezig te zijn met gezonde én lekkere voeding voor kinderen.