medicijnen en borstvoeding

Medicijnen en borstvoeding: wat mag wel en wat niet?

Borstvoeding en medicijngebruik: het is een combi waar veel moeders onzeker over zijn. Want wat mag wél en wat is niet veilig?

Uit onderzoek van de KNMP (de beroeps-en brancheorganisatie van apothekers) blijkt dat vrouwen onzeker zijn over de combinatie medicijnen en borstvoeding. Dat geldt vooral bij middelen die zonder recept bij de drogist te koop zijn. Daarom zetten wij de bekendste medicijnen op een rij: wat is oké en wat niet?

Advertentie

Twijfel je toch nog, dan kun je overleggen met je huisarts of apotheker. Je kunt ook een medicijnconsult aanvragen bij een lactatiekundige IBCLC.

Pijnstillers

Voel je een griepje opkomen en zou je graag een paracetamol nemen? Ook NSAID’s kunnen, als paracetamol onvoldoende helpt, kortdurend worden gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode. De voorkeur gaat dan uit naar ibuprofen omdat hier de meeste ervaring mee is op gedaan. De tweede keus is diclofenac.

Slaapmiddelen

Chronisch slaaptekort: het is iets waar veel jonge ouders mee te dealen hebben. Toch wordt het gebruik van Valeriaan tijdens de borstvoeding afgeraden. Het is namelijk onduidelijk of valeriaan in de moedermelk terecht komt. Ook Melatonine, wat je in kleine hoeveelheden bij de drogist kan kopen, kan invloed hebben op de moedermelk. Het is dan ook verstandig om eerst met de arts of apotheker te overleggen wat wijsheid is in jouw situatie.

Nee: Valeriaan (Valdispert, Nerviplant) en Melatonine.

Middelen tegen schimmelinfecties

Bij een schimmelinfectie aan de borst (spruw) mag je Clotrimazol gebruiken. Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Ja: Clotrimazol (Canesten)

Middelen tegen negatieve gevoelens

Na de bevalling komt één op de tien vrouwen in een postpartum depressie terecht. Sint-janskruid is een bekend middel dat vaak wordt gebruik bij depressieve klachten. Het gebruik van het kruid tijdens de borstvoeding wordt echter afgeraden. Het kruid komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, en het is nog niet bekend of dit schadelijk is voor je baby. Het is aan te raden om bij depressieve gevoelens contact om te nemen met de arts voor een oplossing voor de klachten.

Nee: Sint-janskruid (Hyperiplant). Bevindt zich ook in kruidenmiddelen en voedingssupplementen, lees dus altijd goed de verpakking.

Bron: KNMP