Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Medicijnen en borstvoeding: wat mag wel en wat niet?

Als je borstvoeding geeft, is het verstandig om kritisch te kijken naar het gebruik van medicijnen. Er zijn veel geneesmiddelen die je veilig kunt nemen, maar sommige medicijnen kun je beter niet combineren met het geven van borstvoeding.

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Heb je het medicijn echt nodig?

Het allerbeste is om geen medicijnen te gebruiken als je borstvoeding geeft. Dit geldt ook voor medicijnen die je zonder recept bij de drogist of in de supermarkt kunt kopen. Ga in overleg met een arts na of je de medicijnen wel echt nodig hebt en of er geen alternatief bestaat.

Advertentie

Als je echt niet zonder bepaalde medicijnen kunt, moet je altijd de bijsluiter lezen. Vaak staat daarin beschreven of je het medicijn kunt combineren met het geven van borstvoeding. Het blijft wel verstandig om eerst met een apotheker of met je huisarts te overleggen of een bepaald medicijn wel of niet ingenomen kan worden als je borstvoeding geeft.

Heb je toch al een medicijn ingenomen en geef je borstvoeding? Bel dan voor de zekerheid even met een apotheker of je huisarts.

Dit zijn de 4 meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes.

Schadelijke medicijnen, wat nu?

Misschien gebruik je medicijnen die niet samengaan met het geven van borstvoeding. Wil je je baby wel graag borstvoeding geven, dan kan dat soms toch. Dit kunnen opties zijn:

Advertentie
 1. Tijdelijk stoppen met je medicijn: overleg met je arts of het mogelijk is om tijdelijk met het medicijn te stoppen, zolang je borstvoeding geeft. Laat je goed informeren over welke gevolgen dit voor jou kan hebben als je de medicatie tijdelijk niet neemt, zodat je een goede afweging kunt maken en dit eventueel kunt voorbereiden.
 2. Veranderen van medicijn: misschien is er een ander geneesmiddel dat je beter kunt gebruiken zolang je borstvoeding geeft. Overleg dit met je arts.
 3. Tijdelijk melk afkolven: als je een korte periode medicijnen moet gebruiken die niet samengaan met borstvoeding geven, kun je in die tijd kolven en de melk weggooien. Zo blijft je melkproductie goed op gang. Heb je melk afgekolfd voordat je de medicijnen ging gebruiken, en dat in de vriezer bewaard, dan kun je dit aan je baby geven. Of je kunt hem tijdelijk kunstvoeding geven.Ben je gestopt met het innemen van medicijnen? Vraag aan je arts wanneer je de borstvoeding weer mag opbouwen. De medicatie moet eerst helemaal uit je lichaam zijn.Lees meer: Afgekolfde moedermelk bewaren, zo doe je dat
 4. Flesvoeding geven: misschien zijn de eerdergenoemde opties niet mogelijk voor jou. Je zult dan moeten overstappen op kunstvoeding. Je hoeft je daar absoluut niet schuldig over te voelen. Het belangrijkste is dat je baby genoeg melk binnenkrijgt voor zijn groei en ontwikkeling én dat hij een gezonde moeder heeft.Tips: dit kun je doen als je baby last heeft van darmkrampjes.

Paracetamol en ibuprofen

De meest gebruikte medicijnen die je zonder recept kunt kopen, zijn paracetamol en ibuprofen. Paracetamol kun je in principe gebruiken als je borstvoeding geeft. Neem het alleen niet langer dan vijf dagen achter elkaar en per dag niet meer dan de maximale dosering. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht, maar in deze kleine hoeveelheid en gedurende korte tijd is dit veilig voor je baby. Heb je langer paracetamol nodig? Overleg dan met je arts of apotheker.

Ook ibuprofen kun je kortdurend innemen als je borstvoeding geeft. Net als paracetamol komt dit medicijn in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Dat is niet schadelijk voor je baby.

Meer weten? Hier een overzicht van interessante feitjes over moedermelk die je (misschien) nog niet wist.

Meer veel voorkomende medicijnen, wel of niet tijdens borstvoeding?

Hieronder volgen nog een paar bekende medicijnen die je wel of niet tijdens het borstvoeding geven kunt innemen.

Advertentie
 • Clotrimazol: heb je last van een schimmelinfectie aan je borst (spruw)? Dan mag je Clotrimazol of Miconazol gebruiken. Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Na elke voeding kun je de crème op je tepels smeren. Als je weer borstvoeding gaat geven, kun je even je tepels wassen met lauw water om restjes crème te verwijderen.
 • Diclofenac: je kunt deze pijnstiller gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Ibuprofen (wat hetzelfde werkt) heeft echter de voorkeur omdat dit nog veiliger is. Diclofenac komt in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar mag alleen worden geslikt na overleg met een arts.
 • Melatonine: soms gebruiken mensen dit bij bepaalde vormen van slapeloosheid. Het gebruik van dit middel wordt niet aangeraden als je borstvoeding geeft omdat het overgaat in de moedermelk. Overleg met de huisarts over een alternatief.
 • Sint-janskruid: dit is een kruidenmiddel dat wordt gebruikt door mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Je kunt dit medicijn beter niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Het medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht en dat kan schadelijk zijn voor je baby. Vraag aan je arts of het mogelijk is om (tijdelijk) een ander medicijn in te nemen.
 • Valeriaan: het is niet bekend of dit rustgevende kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor je baby. Mogelijk kan de arts je (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat je het veilig kunt gebruiken.

Twijfel je nog? Overleg dan altijd met je huisarts of een apotheker.

Adviezen bij medicijnen en borstvoeding

 • Gebruik zolang je borstvoeding geeft alleen medicijnen als dit absoluut noodzakelijk is.
 • Overleg altijd met de apotheker, huisarts, verloskundige, gynaecoloog of kinderarts voordat je medicijnen gaat gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Ook als je de medicijnen zonder recept kunt kopen.
 • Hou je kind goed in de gaten als je medicijnen hebt ingenomen. Zie je iets vreemds of vertrouw je het niet helemaal? Bespreek dit ook met je huisarts, verloskundige, gynaecoloog of kinderarts.

Verkoudheid en/of ziek

Ben je erg verkouden of voel je je ziek? Als je borstvoeding geeft, probeer daar dan toch mee door te gaan. Je kunt dit ook liggend op bed doen. In jouw borstvoeding zitten antistoffen tegen de virussen die op dat moment rondgaan. Daardoor is de kans kleiner dat je baby ook ziek wordt. Soms neemt je baby toch je verkoudheid over. Let dan goed op, want een verkouden baby kan moeite krijgen met drinken. Overleg in dat geval altijd even met de huisarts of een kinderarts van het consultatiebureau. Een zoutoplossing voor je baby’s neus kan de oplossing zijn.

Lees meer: Mag je borstvoeding geven als je ziek bent?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: La Leche, NCJ

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu