Melkproductie verhogen

Melkproductie verhogen, deze tips helpen je op weg

Als je borstvoeding geeft, twijfel je misschien of je baby genoeg melk krijgt. Soms kan de melkproductie onvoldoende zijn. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je de melkproductie zo goed mogelijk stimuleren?

Melkproductie op gang brengen

Als je besluit om je baby borstvoeding te geven, moet de melkproductie goed op gang komen. Het is belangrijk dat je baby in het begin vaak aan je borst drinkt, want dat stimuleert de melkproductie. Je kunt je baby tijdens elke voeding beide borsten aanbieden. Als je baby de eerste borst heeft leeggedronken, laat je hem boeren en bied je daarna je andere borst aan.

Advertentie

Een andere methode is dat je je baby eerst tien minuten aan de ene borst laat drinken en dan wisselt naar de andere borst. Vervolgens probeer je je baby zo lang mogelijk uit die borst te laten drinken. De volgende voeding doe je het andersom.

Lees hier alles wat je moet weten over borstvoeding in de eerste week

Oorzaken en oplossingen verminderde melkproductie

Je baby heeft genoeg gedronken als hij zelf je tepel loslaat, in slaap valt of als hij op je tepel begint te sabbelen. Is je baby na een voeding nog onrustig, huilerig of sabbelt hij op zijn vuistjes? Bied dan nog een keer je borst aan. Als je baby onrustig blijft, kan het zijn dat je te weinig melk produceert. Een lactatiekundige kan je helpen en advies geven. Lees ook: Zo check je of je kind voldoende drinkt.

Als je niet genoeg melk produceert, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hier lees je meer over die oorzaken en de oplossingen.

 • Je baby hapt niet goed
  Als je baby niet goed ‘hapt’ en daardoor slecht zuigt, wordt de melkproductie niet goed gestimuleerd. Dit kan ook voor pijnlijke tepels Een mogelijke oplossing kan een andere houding zijn, zodat je baby beter bij je kan drinken. Je kunt ook een tepelhoedje gebruiken. Je baby kan ook een te kort tongriempje hebben en daardoor niet goed ‘aanhappen’. Hier kun je een lactatiekundige naar laten kijken. Lees meer: Borstvoeding: je baby stap voor stap aanleggen
 • Op verzoek voeden
  Veel moeders krijgen tijdens hun kraamtijd te horen dat ze hun baby het beste op verzoek kunnen voeden. Dit werkt meestal goed, maar als je baby veel slaapt of ziek is, kun je hem minder borstvoeding geven. Dit kan ervoor zorgen dat je melkproductie achteruitgaat of dat je last krijgt van stuwing. Probeer daarom je baby vaker aan te leggen, zodat de productie weer toeneemt. Je kunt ook kolven om de melkaanmaak in je borsten te blijven stimuleren. Dit kun je het beste meteen na een voeding doen. Je weet dan zeker dat je baby genoeg heeft gedronken. Lees meer: Hoe weet je of je baby genoeg heeft gedronken?
 • Vermijd stress
  Probeer stressvolle situaties te voorkomen, want stress kan de aanmaak van moedermelk beïnvloeden. Bij stress komt het hormoon cortisol in de bloedbaan en hierdoor neemt de melkproductie af. Merk je dat je gestrest bent? Probeer voldoende te slapen, neem extra rust en kolf af en toe de melk af, zodat je partner of iemand anders je baby kan voeden.

Voorraad moedermelk

Het is handig om een voorraad moedermelk aan te leggen. Veel moeders hebben ’s morgens meer melk dan ’s avonds. Als dat bij jou ook zo is, kun je ‘s ochtends na de eerste voeding wat melk afkolven. Zo bouw je een voorraad op die je later weer kunt gebruiken om je baby te voeden. Meer weten? Dit is de beste manier om afgekolfde melk te bewaren.

Tips melkproductie verhogen

Gelukkig blijken er in de praktijk maar weinig moeders te zijn die te weinig melk aanmaken. Merk je dat de productie bij jou wat terugloopt? Er zijn eenvoudige manieren om de melkproductie te stimuleren.

 1. Ontspan
  Als je tijdens het voeden ontspannen bent, komt de melkproductie beter op gang en is het ook fijner om borstvoeding te geven. Zowel voor jou als voor je baby. Geef je baby in een rustige omgeving de borst en zorg dat je in een comfortabele houding zit, waarin je je armen, nek en borst goed kunt ontspannen. Tip: Dit zijn verschillende borstvoedingshoudingen die je kunt uitproberen.
 2. Vaker de borst geven
  Als je baby je beide borsten goed heeft leeggedronken, maakt je lichaam weer nieuwe melk aan voor een volgende voeding. Door je baby vaker te voeden of tussendoor te kolven, kun je de melkproductie vergroten.
 3. Wissel steeds van borst
  Geef je baby steeds voeding uit beide borsten. Wissel daarbij steeds de borst waarmee je begint af. Ben je bij de vorige voeding met links begonnen? Dan begin je de volgende voeding met rechts. En zo blijf je afwisselen.
 4. Masseer je borst
  Als je merkt dat je baby minder begint te drinken, kun je de borst waar je baby uit drinkt masseren. Doe dit met je vrije hand in de richting van je tepel. Zo stimuleer je de melkstroom en gaat je baby weer goed drinken.
 5. Laat je baby niet sabbelen
  Drinkt je baby actief aan je borst? Slikt hij de melk goed door? Dan kun je hem door laten drinken. Merk je dat je baby langzamer begint te drinken, minder goed zuigt en op je tepel begint te sabbelen? Wissel dan van borst. Verkeerde aanlegtechniek: dit is de meest voorkomende oorzaak van tepelkloven.
 6. Kolven
  Voelen je borsten na het voeden niet soepel aan? Kolf dan nog wat melk af, tot je borsten wel leeg aanvoelen. Hier lees je meer over kolven: wanneer, hoe vaak en hoe lang?

Melkproductie verhogen met kruiden

Er bestaat speciale borstvoedingsthee om de melkproductie te stimuleren. Daarin zitten kruiden als fenegriek of gezegende distel. Je hebt dit ook in de vorm van capsules en tincturen. Een combinatie van deze twee kruiden lijkt het beste te werken. Er zijn meer natuurlijke middelen die de melkproductie kunnen verhogen:

 • Frambozenblad
 • Grote brandnetel
 • Spirulina
 • Venkel

Houd wel een slag om de arm of dit ook echt werkt voor jou. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze middelen de melkproductie verhogen.

Borstvoeding en je eigen voeding

Borstvoeding produceren kost je lichaam behoorlijk wat energie, ongeveer 500 kcal per dag. Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je. Je kunt suiker en andere geraffineerde producten zoals witbrood beter links laten liggen.

Lees meer: Voeding tijdens borstvoeding, do’s en dont’s