Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Melkproductie verhogen, deze tips helpen je op weg

Als je borstvoeding geeft, twijfel je misschien of je baby genoeg melk krijgt. Soms kan de melkproductie onvoldoende zijn. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je de melkproductie zo goed mogelijk stimuleren?

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Melkproductie op gang brengen

Als je besluit om je baby borstvoeding te geven, moet de melkproductie in je borsten goed op gang komen. Het is belangrijk dat je baby in het begin vaak aan je borst drinkt, want dat stimuleert de melkproductie. Je kunt je baby tijdens elke voeding beide borsten aanbieden. Als je baby de eerste borst heeft leeggedronken, laat je hem boeren en bied je daarna je andere borst aan. Meestal drinkt je baby de eerste borst helemaal leeg en drinkt hij uit de tweede borst wat minder. Aan deze kant begin je dan weer tijdens de volgende voeding.

Advertentie

Lees meer: Alles wat je moet weten over borstvoeding in de eerste week

Oorzaken en oplossingen verminderde melkproductie

Je baby heeft genoeg gedronken als hij zelf je tepel loslaat, in slaap valt of als hij op je tepel begint te sabbelen. Is je baby na een voeding nog onrustig, huilerig of sabbelt hij op zijn vuistjes? Bied dan nog een keer je borst aan. Als je baby onrustig blijft, kan het zijn dat je te weinig melk produceert. Een lactatiekundige kan je helpen en advies geven. Lees ook: Zo check je of je kind voldoende drinkt.

Als je niet genoeg melk produceert, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hier lees je meer over die oorzaken en de oplossingen.

 • Je baby hapt niet goed
  Als je baby niet goed ‘hapt’ en daardoor slecht zuigt, wordt de melkproductie niet goed gestimuleerd. Dit kan ook voor pijnlijke tepels Een mogelijke oplossing kan een andere houding zijn, zodat je baby beter bij je kan drinken. Je kunt ook een tepelhoedje gebruiken. Je baby kan ook een te kort tongriempje hebben en daardoor niet goed ‘aanhappen’. Hier kun je een lactatiekundige naar laten kijken.
  Lees meer: Borstvoeding: je baby stap voor stap aanleggen
 • Op verzoek voeden
  Veel moeders krijgen tijdens hun kraamtijd te horen dat ze hun baby het beste op verzoek kunnen voeden. Dit werkt meestal goed, maar als je baby veel slaapt of ziek is, kun je hem minder borstvoeding geven. Dit kan ervoor zorgen dat je melkproductie achteruitgaat of dat je last krijgt van stuwing. Probeer daarom je baby vaker aan te leggen, zodat de productie weer toeneemt. Je kunt ook kolven om de melkaanmaak in je borsten te blijven stimuleren. Dit kun je het beste meteen na een voeding doen. Je weet dan zeker dat je baby genoeg heeft gedronken.
  Lees meer: Zo weet je of je baby genoeg heeft gedronken
 • Vermijd stress
  Probeer stressvolle situaties te voorkomen, want stress kan de aanmaak van moedermelk beïnvloeden. Bij stress komt het hormoon cortisol in de bloedbaan en hierdoor neemt de melkproductie in je borsten af. Merk je dat je gestrest bent? Probeer voldoende te slapen, neem extra rust en kolf af en toe de melk af, zodat je partner of iemand anders je baby kan voeden.
 • Medische oorzaken
  In sommige gevallen kan je melkproductie afnemen door een medische reden. Denk aan: een borstoperatie, te weinig klierweefsel, schildklierafwijkingen, (een nieuwe) zwangerschap of een placentarest. Maar ook overmatig gebruik van alcohol of roken kunnen de melkproductie verlagen. Denk je aan een medische oorzaak overleg dan met een lactatiekundige hoe je je melkproductie kunt stimuleren.

Voorraad moedermelk

Het is handig om een voorraad moedermelk aan te leggen. Veel moeders hebben ’s morgens meer melk dan ’s avonds. Als dat bij jou ook zo is, kun je ‘s ochtends na de eerste voeding wat melk afkolven. Zo bouw je een voorraad op die je later weer kunt gebruiken om je baby te voeden. Meer weten? Dit is de beste manier om afgekolfde melk te bewaren.

Tips stimuleren melkproductie

Gelukkig blijken er in de praktijk maar weinig moeders te zijn die te weinig melk aanmaken. Merk je dat de productie bij jou wat terugloopt? Er zijn eenvoudige manieren om de melkproductie te stimuleren.

Advertentie
 1. Ontspan
  Als je tijdens het voeden ontspannen bent, komt de melkproductie beter op gang en is het ook fijner om borstvoeding te geven. Zowel voor jou als voor je baby. Geef je baby in een rustige omgeving de borst en zorg dat je in een comfortabele houding zit, waarin je je armen, nek en borst goed kunt ontspannen. Zorg dat je er een glas water, of een thee bij drinkt. Probeer tussen de voeding ook te slapen, als bijvoorbeeld je baby slaapt. Of neem je baby lekker bloot-op-bloot bij je. Dit stimuleert ook de melkproductie.  Tip: Dit zijn verschillende borstvoedingshoudingen die je kunt uitproberen.
 2. Vaker de borst geven
  Als je baby je beide borsten goed heeft leeggedronken, maakt je lichaam weer nieuwe melk aan voor een volgende voeding. Door je baby vaker te voeden of tussendoor te kolven, kun je de melkproductie vergroten.
 3. Wissel steeds van borst
  Geef je baby steeds voeding uit beide borsten? Wissel dan steeds de borst waarmee je begint af. Ben je bij de vorige voeding met links begonnen? Dan begin je de volgende voeding met rechts. En zo blijf je afwisselen.
 4. Masseer je borst
  Als je merkt dat je baby minder begint te drinken, kun je de borst waar je baby uit drinkt masseren. Doe dit met je vrije hand door draaiende bewegingen te maken op je borst. Ook kun je borstcompressie toepassen tijdens het drinken. Zo stimuleer je de melkstroom en gaat je baby weer goed drinken.
 5. Laat je baby niet sabbelen
  Drinkt je baby actief aan je borst? Slikt hij de melk goed door? Dan kun je hem door laten drinken. Merk je dat je baby langzamer begint te drinken, minder goed zuigt en op je tepel begint te sabbelen? Wissel dan van borst.
 6. Kolven
  Voelen je borsten na het voeden niet soepel aan? Kolf dan nog wat melk af, tot je borsten wel leeg aanvoelen. Hier lees je meer over kolven: wanneer, hoe vaak en hoe lang?

Melkproductie verhogen met kruiden of medicijnen

Er bestaat speciale borstvoedingsthee om de melkproductie te stimuleren. Daarin zitten kruiden als fenegriek of gezegende distel. Je hebt dit ook in de vorm van capsules en tincturen. Een combinatie van deze twee kruiden lijkt het beste te werken. Houd wel een slag om de arm of dit ook echt werkt voor jou. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze middelen de melkproductie verhogen.

Naast deze kruiden zijn er ook farmaceutische middelen. Waaronder domperidon. Dit medicijn wordt uitgeschreven tegen misselijkheid en braken. Het heeft als bijwerking dat het de afgifte van prolactine verhoogd waardoor sommige moeders een hogere melkproductie krijgen. Dit medicijn is alleen op recept verkrijgbaar via de huisarts.

Borstvoeding en je eigen voeding

Borstvoeding produceren kost je lichaam behoorlijk wat energie, ongeveer 500 kcal per dag. Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je. Je kunt suiker en andere geraffineerde producten zoals witbrood beter links laten liggen.

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Advertentie

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Bronnen: Christine Bulsing – Zoete melk, La Leche League

Lees meer: Voeding tijdens borstvoeding, do’s en dont’s

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu