Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat zijn regeldagen?

Had je net eindelijk een soort van ritme te pakken, is je baby opeens huilerig, onrustig en blijft hij maar willen drinken. Misschien heeft je baby wel een regeldag. Maar wat is dat nu precies? En hoe herken je regeldagen?

Wat is een regeldag?

Het ging zo lekker: je had net een ritme gevonden met voeden, spelen en slapen maar van de een op de andere dag wordt dat helemaal in de war geschopt. Het lijkt wel alsof je baby elk uur wil drinken en hij huilt vaker. Wat is er aan de hand? Eens in de zo veel tijd heeft je baby een groeispurt of maakt hij een mentale sprong en groeit hij in zijn ontwikkeling. Op zo’n dag vraagt je baby vaker om voeding dan je gewend bent. Dat is heel normaal. Je baby heeft meer energie nodig, wil meer voeding en regelt dit zelf door meer te gaan drinken. Dit noemen we een regeldag.

Advertentie

Als je borstvoeding geeft, krijgt je lichaam op deze dag het signaal om meer melk te gaan maken. De hoeveelheid melk wordt op die manier aangepast aan de behoefte van je kind. Maar ook baby’s die flesvoeding krijgen, kennen regeldagen. Naast een groei- of ontwikkelingsspurt zijn regeldagen ook een manier om de weerstand van je baby een boost te geven. Als hij een virus heeft opgelopen en behoefte heeft aan meer antistoffen, zal zijn lichaam om meer melk vragen.

Wanneer heeft je baby regeldagen?

Groeispurten kunnen op elk moment voorkomen. Maar toch hebben de meeste baby’s rond dezelfde periode regeldagen. Deze zijn vaak rond:

Een regeldag komt dus niet altijd precies op deze dagen voor. Ook als je kind ouder is dan zes maanden kan een regeldag voorkomen, bijvoorbeeld als hij ziek is. Een regeldag is bovendien niet bij ieder kind te merken. Regeldagen duren meestal één à twee dagen, maar kunnen ook langer aanhouden, tot wel een week.

Meer weten? Dit leert je kind allemaal in het eerste jaar

Hoe herken je regeldagen?

 • Je baby huilt veel, is onrustig en wil steeds drinken.
  Zo’n groei- of ontwikkelingsspurt kost je baby veel energie. Bovendien kost ook het drinken zelf hem energie. Niet zo gek dus dat hij extra vaak wil drinken en dat je baby hongerig is. Misschien wel elk uur. Let goed op tekenen die je baby geeft: sabbelen op z’n handen, zoekend rondkijken en smakgeluiden maken.
 • Je hebt het idee dat je baby niet genoeg heeft aan de melk die hij krijgt.
  Je baby kan tijdens een regeldag vaker huilen en onrustig zijn. Misschien denk je wel dat dit komt doordat hij niet genoeg heeft aan de melk die hij drinkt. Maar je baby is tijdens zo’n regeldag niet zo in zijn hum. Hij heeft niet alleen meer honger, maar wil ook graag bij jou zijn en heeft een grotere zuigbehoefte.
 • Je baby slaapt slecht
  Doordat je baby extra wil eten, kan ook zijn slaapritme. Sliep hij eerst (bijna) door? Dan kan hij tijdens regeldagen ’s nachts vaker om voeding vragen en meer wakker liggen.
 • Als je borstvoeding geeft, heb je het gevoel dat je niet genoeg melk in je borsten hebt.
  Tijdens een regeldag kun je het gevoel hebben dat je borsten slap en leeg zijn. Het is niet gek dat je borsten anders aanvoelen. Je legt immers vaker aan dan normaal en dit kost energie. Toch betekent dit niet dat je niet genoeg melk Hoor je je baby slikken? Dan is er melk en drinkt hij.
  Lees hier meer: hoe weet je of je baby genoeg melk binnenkrijgt.

Bovenstaande kenmerken betekenen overigens niet altijd dat je baby een regeldag heeft. Hij kan ook niet lekker in zijn vel zitten, ziek zijn of last hebben van doorkomende tandjes. Het kan trouwens ook goed zijn dat je het helemaal niet merkt als je baby een regeldag heeft. Bijvoorbeeld omdat je borstvoeding op verzoek geeft en je gewend bent dat je kind de ene dag meer vraagt dan de andere.

Bronnen: La Leche League, De verloskundige (KNOV)

Niet té veel prikkels

Om je baby bij een sprongetje te ondersteunen is het belangrijk dat je kind niet té veel prikkels opvangt. Hou je baby veel vast als alle nieuwe indrukken hem te veel worden. En vooral: geniet van het moment door veel oogcontact te zoeken.

tip

Hoe ga je om met regeldagen?

Bij borstvoeding:

 • Borstvoeding werkt volgens het vraag-en-aanbod-principe. Je maakt de hoeveelheid melk aan waar je baby behoefte aan heeft. Bij regeldagen heeft je baby meer honger en is de vraag hoger. Door direct te voeden als je merkt dat je baby honger heeft (ook al is dat elk uur of vaker), neemt jouw melkproductie toe. Zo past het aanbod zich weer aan op de vraag. Hoe meer je aanlegt, hoe sneller de regeldagen voorbij zijn. Lees hier het drie-stappenplan: zo leg je je baby goed aan.
 • Zorg dat je baby je borst helemaal leegdrinkt. Hoe leger de borst, hoe vetter de melk.
 • Als je borst helemaal leeggedronken wordt, maak je meer melk aan.
 • Geef je baby liever geen speen. Stil de zuigbehoefte liever aan de borst.
 • Als er geen einde lijkt te komen aan de regeldagen of je blijft twijfelen of je wel genoeg melk produceert, dan is het verstandig contact op te nemen met een lactatiekundige.

Te weinig melk?

Als je borstvoeding geeft denk je tijdens een regeldag misschien dat je te weinig melk hebt, omdat je baby zo vaak aan de borst wil en daarna niet tevreden lijkt. Toch komt het weinig voor dat moeders te weinig melk aanmaken.

Vaak merk je van de eerste regeldagen het meest, want de hoeveelheid melk in je borsten is dan nog niet aangepast aan de hoeveelheid die je baby wil. Daar hoef je niet onzeker van te worden, want de productie stijgt na een paar dagen vanzelf.

Tip: pijn, vermoeidheid en stress kunnen ervoor zorgen dat je melkproductie terugloopt. Een warme doek of warmtekompres op je borst kan de melk helpen toeschieten. Lees ook: zo wek je het toeschietreflex op.

Bij flesvoeding

Hoewel regeldagen vaak met borstvoeding worden geassocieerd, hebben ook baby’s die flesvoeding regeldagen. Toch kan het zijn dat regeldagen bij flesvoeding minder goed opvallen, omdat je misschien gewend bent om op een schema te voeden. Hierdoor denk je mogelijk dat je baby gewoon even een minder dagje heeft en niet lekker in zijn vel zit.

Ook bij flesvoeding kun je je baby tijdens een regeldag extra melk geven. Het is niet erg als je baby een dag iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Probeer echter niet heel veel extra te geven. Verlaag bijvoorbeeld zijn normale hoeveelheid melk, maar geef wel vaker een fles. Zo drinkt hij vaker dan normaal, maar is de hoeveelheid op de dag zelf niet direct veel meer. Vind je het moeilijk om hiermee om te gaan of twijfel je of je baby wel genoeg melk krijgt? Vraag dan om advies bij het consultatiebureau.

Check ook dit handige voedingsschema kunstvoeding.

Clusteren of een regeldag?

Tijdens regeldagen wil je kind bijna non-stop aan de borst. Als je baby een bepaald deel van de dag vooral kleine beetjes wil drinken, is hij aan het clusteren. Clustergedrag heeft meerdere oorzaken: je baby wil zich veilig voelen, rust zoeken, zijn zuigbehoefte bevredigen of zich opmaken voor een lange slaapperiode. De ene baby clustert vooral ’s ochtends en de ander ’s avonds, maar het kan ook zo zijn dat jouw baby helemaal niet aan clusteren doet. Clusteren is in elk geval volkomen normaal gedrag van je kind en niet iets om je zorgen over te maken. Zodra je baby ouder wordt, gaat het vanzelf over.

Veel energie

Een regeldag is zowel voor je baby als voor jou erg vermoeiend. Niet alleen is je baby huilerig en hangerig, je bent voor je gevoel non-stop bezig met voeden. Leg je erbij neer dat je op deze dag even aan niets toekomt en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Probeer wanneer je baby slaapt ook even te gaan liggen en vergeet niet om zelf ook iets extra’s te eten. Die energie kan je nu goed gebruiken. Tip: zo houdt je gebroken nachten (langer) vol.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram