Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voedingsschema flesvoeding: hoeveel heeft mijn baby nodig?

Hoeveel flesvoeding heeft een baby nodig en hoe vaak geef je de fles op een dag? Iedere ouder worstelt in het begin met deze vragen. Een schema waarin precies staat hoeveel en hoe vaak je baby moet drinken lijkt dan een handig hulpmiddel. Maar elk kind is anders en heeft andere behoeften. Daarom: alles over flesvoeding.

In samenwerking met expert

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Hoeveelheid flesvoeding

Hoeveel flesvoeding je kind dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Weegt je baby bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende. Maar dit is alleen een richtlijn. Je baby bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Als je baby genoeg plast, ongeveer zes natte luiers op een dag heeft en goed groeit en levendig is, dan weet je dat hij genoeg binnenkrijgt.

Advertentie

Een richtlijn voor vaak je je baby flesvoeding geeft, is om de twee tot maximaal vier uur. ’s Nachts kunnen de tijden tussen twee flessen wat langer zijn. De eerste maanden krijgt een baby zes à acht keer per etmaal de fles, na twee tot drie maanden bouw je dit rustig af naar vijf keer.

Tip: koop hier de mooiste en beste babyflessen en flesspenen

Voeden op verzoek en honger herkennen

Net als bij borstvoeding hoef je bij flesvoeding geen schema aan te houden, maar kun je je baby voeden op verzoek. Als hij honger heeft, kun je dat zien aan zijn gedrag: smakken, sabbelen op de lip of handjes, zoeken met het mondje, het hoofdje van links naar rechts draaien, meer bewegen met de armen en benen, het mondje opendoen zodra het wordt aangeraakt. Dit zijn allemaal tekenen dat je baby een fles wil. Merk je deze signalen op, dan kun je je baby de fles geven. Wacht liever niet tot je baby begint te huilen of misschien wel overstuur raakt. Dit is een teken van stress, en die stress kan ervoor zorgen dat je baby minder goed of minder rustig kan drinken. Probeer de voeding te geven op het moment dat je baby daarom ‘vraagt’.

Voedingsschema flesvoeding

Hoewel een strak voedingsschema dus niet nodig is, wil je misschien toch weten wat ‘normaal’ is. Het volgende voedingsschema is alleen een richtlijn en geeft per maand een advies over hoeveel de gemiddelde baby het eerste jaar mag drinken. Als jouw baby juist iets meer of minder drinkt en eet, is dat dus niet gek, maar volkomen normaal.

Advertentie

Richtlijn flesvoeding per dag

Leeftijd Aantal voedingen per dag Flesvoeding per dag En daarbij
0-6 weken 6-7 7 x 80 – 6 x 120 ml verdeeld over 24 uur Vitamine D
6-8 weken 5-6 6 x 120 – 5 x 150 ml verdeeld over 24 uur Vitamine D
2-3 maanden 5 5 x 150 – 180 ml verdeeld over 24 uur Vitamine D
4-5 maanden 5 5 x 150 – 180 ml Vitamine D
Eventueel: 2 eetlepels gepureerd fruit
2 eetlepels nitraatarme groente zonder zout bereid
Pap van flesvoeding met rijstebloem
6 maanden 4 3 – 4 x 200 ml opvolgmelk Vitamine D
1 Papvoeding van (200 ml) opvolgmelk met rijstebloem
1 Fruithapje (fijngeprakt fruit)
1 Warme maaltijd zonder zout bereid bestaande uit: 2 eetlepels groente +

1 eetlepel aardappel/rijst of bonenpuree

Eventueel tussendoor: water, slappe thee zonder suiker
7-8 maanden Afbouwen van 3 en 4 1 -2 x 200 ml opvolgmelk Vitamine D
2 Voedingen bestaande uit: granen-/broodpap van opvolgmelk of bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg en opvolgmelk
1 Fruithapje
1 Warme maaltijd zonder zout bereid bestaande uit: ongeveer 3 eetlepels groente, 1-2 eetlepels aardappel/rijst, 1 eetlepel gemalen (gekookt of gestoofd) vlees, kip, vis of ei en wat jus of klontje dieetmargarine of 1-2 theelepeltjes olie
Eventueel tussendoor: water, thee zonder suiker, soepstengel, broodkorst, rijstwafel, groentehapje (gekookt en geprakt)
9-12 maanden 3 1 – 2 x 200 ml opvolgmelk Vitamine D
2 Maaltijden bestaande uit: bruinbrood met margarine en beleg en een bekertje opvolgmelk of pap van opvolgmelk
1 Fruithapje
1 Warme maaltijd: zie 7-8 maanden (vlees mag gebakken worden)
Eventueel yoghurt als toetje
Eventueel tussendoor: zie 7-8 maanden

Heeft je baby genoeg gedronken?

Twijfel je of je baby wel genoeg heeft gedronken? Je baby geeft het zelf aan als hij vol zit. Zijn hoofd wegdraaien, druk bewegen met zijn handjes, melk uit zijn mondhoeken laten lopen of met zijn tong de speen van de fles wegduwen: dat zijn tekenen dat je baby geen trek meer heeft. Dat hij de ene keer meer wil drinken dan de andere keer, is niet erg. Zolang je baby alert is, genoeg plast en goed groeit, hoef je je geen zorgen te maken. Bij twijfel kun je altijd advies aan het consultatiebureau of je huisarts vragen.

Bron: CJG, Voedingscentrum

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu