Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Is je baby klaar voor zijn eerste hap(jes)? Zó pak je het aan

Is je baby (bijna) toe aan zijn eerste hap? Er zijn twee scenario’s mogelijk: hij smult ervan en wil meteen meer, of hij bonjourt alles er weer uit. In het laatste geval: doorzetten loont. Met dit stappenplan gaat straks alles erin.

Ouders van Nu samen met Albert Heijn

Oefenen vanaf 4 maanden

Tussen de vier en zes maanden mag je beginnen met het geven van vast voedsel. Dit is echt een periode om te oefenen, want de hapjes vervangen nog niet de borst- of flesvoeding. In deze fase leert je baby stap voor stap smaken te waarderen en zijn mondspieren te gebruiken. Pas vanaf acht maanden kun je de melkvoedingen langzaam gaan afbouwen.

Eerst groente

Het advies is om je baby als eerste groente te geven. Waarom? Geef je je baby eerst fruithapjes, dan went hij aan de zoete smaak (die hij waarschijnlijk al direct lekker vindt, omdat borst- en flesvoeding ook zoetig is) en zal hij daarna mogelijk minder graag groente eten. Ga in het begin wel voor zachte smaken als zoete aardappel of bloemkool en pureer alles heel goed. Even minder tijd om zelf iets te maken voor je baby? Check dan bij Albert Heijn het grote assortiment babyvoeding. Van A-merken tot het eigen AH Bio, gemaakt van enkel biologische ingrediënten. De structuur en smaak is helemaal afgestemd op de leeftijd van je baby.

Eén smaak

Je baby moet aan smaken wennen. Daarom kun je hem beter niet verschillende smaken door elkaar geven. Houd het bij één ingrediënt en geef dit een paar dagen achterelkaar. Beetje saai misschien, maar zo leert hij de groente herkennen en waarderen. Als je baby gewend is aan een groente kun je weer een andere groente voorstellen. En na een tijdje kun je groentes ook gaan mixen.

Eerst fijn, daarna grof

Tot acht maanden is het belangrijk om de voeding goed te pureren. Daarna mogen de happen wat grover worden qua structuur: dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondspieren.

Eetmoment

Geef je baby de eerste hapjes als hij niet te moe is of nog een volle buik heeft van de borst- of flesvoeding. Een paar babylepels is al voldoende. Het zijn immers nog maar oefenhapjes.

Even doorzetten

Weigert je baby een hapje? Maak er geen issue van. Houd in je achterhoofd: een baby moet soms wel tien tot vijftien keer iets proeven voordat hij aan een smaak of textuur is gewend.

Redactioneel – Offer – Leuke slaaptrainers voor peuters

Leuke slaaptrainers voor peuters

Handig hulpmiddel bij het slapen
Bekijk ze hier