Eigenlijk begint jullie nieuwe leven al voordat de baby geboren is. Zodra je zwanger bent, verandert er namelijk van alles. Je komt opeens over de vloer bij een verloskundige, je moet nadenken over de (achter)naam van jullie kind, je maakt je huis babyproof en gaat op naar een kinderdagverblijf. Hierbij kom je allerlei beslissingen tegen waardoor je vanzelf ook gaat nadenken over het aanstaand ouderschap.
Hersenveranderingen aanstaand ouderschap
Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van aanstaande ouders veranderen om zich voor te bereiden op de komst van hun kind. Dit komt door zwangerschapshormonen, maar ook doordat jullie allebei met je aandacht bij het aanstaand ouderschap zijn. Misschien ontwikkel je al moedergevoel of krijg je nesteldrang. Het maakt ook dat je vanzelf behoefte krijgt om te sparren over de tijd ná de geboorte.
Wensen en verwachtingen
Meestal worden de wensen en verwachtingen omtrent het aanstaand ouderschap ook steeds duidelijker naarmate de zwangerschap vordert. Misschien hebben jullie ideeën over de bevalling (waar wordt je baby straks geboren?) en de verzorging van jullie baby. Of weet je al of borstvoeding wilt geven en wanneer je partner aanvullend partnerverlof gaat opnemen. Allemaal goede punten om het samen over te hebben. Wat willen jullie het liefst? Hoe denk je dat dit straks gaat uitpakken? Wat moet je daarvoor regelen?
Alles over partnerverlof
Hoe zit het precies met partnerverlof en ouderschapsverlof? Hoe vraag je het aan en wanneer kun je het opnemen? Hier alle informatie overzichtelijk op een rijtje.
Je relatie en het aanstaand ouderschap
Als je een eerste kind krijgt, worden jullie ineens ouders. Een heel nieuwe rol erbij. Je kunt je enorm verheugen op het aanstaand ouderschap: jullie gaan elkaar leren kennen als vader en moeder. Waarschijnlijk ben je daar heel nieuwsgierig naar. Samen een kind krijgen en verzorgen, schept een enorme band. Tegelijkertijd is het ontzettend intensief. Soms kun je al die veranderingen nauwelijks bijbenen, je hebt weinig tijd voor jezelf en elkaar en – cliché, maar waar – je bent moe.
Lees meer: Gebroken nachten, hoe hou je het beter vol?
Onderzoek laat zien dat stellen na het krijgen van een kind minder tevreden zijn over hun relatie. Dat is niet iets waar je je grote zorgen over moet maken als je je voorbereidt op het aanstaand ouderschap. Maar het is wel goed om je hier bewust van te zijn. Het is dus echt niet vreemd als het straks af en toe niet lekker loopt in jullie relatie. In vrijwel alle jonge gezinnen is de roze wolk soms ver te zoeken.
Wél kun je vast bedenken hoe jullie voor jullie relatie gaan zorgen als er straks een baby is. Hoe maak je tijd voor elkaar, ergernissen bespreekbaar en wat helpt wel en niet om ze op te lossen? Hoe wakker je elkaars vuurtje aan? Door nu al over dit stuk van het aanstaand ouderschap te praten, lukt dat straks ook beter.
Relatie-inspiratie nodig?
Dat vrijwel alle stellen hun relatie een beetje opnieuw moeten uitvinden als er een baby komt, levert veel goede tips op: 16x zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby.
Een seksleven als ouders
Dit hoort natuurlijk ook bij de relatie. Je seksleven is straks anders dan voor je zwanger werd. Maar hoe precies, dat verschilt erg per stel. Ook wat dit betreft is openheid belangrijk. Daar kun je tijdens de zwangerschap al mee oefenen, mocht je niet gewend zijn om over jullie seksleven te praten. Seks als je zwanger bent is namelijk al anders, door je hormonen en door je grote buik.
Lees ook: Ouders eerlijk over seks tijdens de zwangerschap
Vraag je partner eens hoe dit voor hem is. En vertel waar je nu wel en niet van geniet. Zo verlaag je de drempel om het te hebben over seks en ook dat bereidt je voor op het aanstaand ouderschap. Na de bevalling zul je een tijd(je) geen seks hebben, maar daarna pak je het weer op en dat begint vaak met communiceren. Hoe je dat aanpakt? Lees hier meer over een seksleven als ouders.
Aanstaand ouderschap en opvoeding
Gelukkig hoef je nu nog niet precies te weten hoe jullie je kind gaan opvoeden. De eerste tijd is opvoeden er sowieso nog niet bij. Wanneer je met opvoeden begint, hangt ook van het karakter van je kind af. Veel leer je al doende. Je hoeft het ook niet over alle details van de opvoeding eens te zijn, je mag elkaar aanvullen. Maar het is wel handig om in grote lijnen van elkaar te weten wat jullie belangrijk vinden en of dit overeenkomt. Wat willen jullie je kind meegeven? Hoe denken jullie over regels en grenzen? Hoe wil je je kind corrigeren? Hoe zij jullie zelf opgevoed en wat wil je daar wel en niet van doorgeven aan je kind?
Opvoedissues? Zo word je het eens
Mocht je het al zien aankomen dat jullie straks niet altijd op één lijn zitten over de opvoeding? Met dit artikel kun je je vast voorbereiden op dit stuk van het aanstaand ouderschap.
Financiën en het aanstaand ouderschap
Beetje een ongezellig onderwerp, maar kinderen kosten geld. Best veel ook. Dat begint al met de baby-uitzet, en dat gaat verder met luiers, kleertjes, flesvoeding, een wandelwagen, misschien moet je een eigen bijdrage betalen voor kinderopvang, enzovoort.
Bereid je vast voor op het aanstaand ouderschap door in kaart te brengen welke kosten jullie kunnen verwachten. Het Nibud geeft uitgebreid advies over de kosten die een baby met zich meebrengt. Bedenk samen hoe je de financiën wilt regelen. Ga je voor nieuwe babyspullen of tweedehands? Ga je voor een kinderdagverblijf, gastouder of regel je de opvang zelf? Kopen jullie wegwerp- of herbruikbare luiers? Wil je een spaarrekening openen voor je kind? Op welke toeslagen hebben jullie recht en wie vraagt ze aan?
Lees ook: wat kost een kind?
Lekker besparen!
Hier vind je de beste budgettips voor de baby-uitzet
Werk en opvang
In Nederland gaat het overgrote deel van de vrouwen minder werken zodra er kinderen zijn. Partners blijven in die gevallen vaak evenveel of zelfs meer werken, zodat zij de financiële verantwoordelijkheid op zich nemen. Dit mag dan een veelvoorkomend scenario zijn, het zegt niets over of dit voor jullie als gezin gaat werken.
Bedenk goed wat je belangrijk vindt: wil je graag blijven werken omdat je het belangrijk vindt financieel onafhankelijk te zijn of te blijven? Of omdat je werken nu eenmaal ontzettend leuk vindt en carrière wilt maken? Of wil je (de eerste jaren) juist graag veel tijd met je kinderen doorbrengen door thuis te zijn. Dan is ouderschapsverlof opnemen wellicht een optie. Kijk tegelijkertijd ook naar wat financieel haalbaar is: een kind kost geld en niet alle ouders hebben de mogelijkheid minder te gaan werken. Daarnaast kost kinderopvang ook een smak geld. Kortom: weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en bedenk goed wat voor jullie beide een bevredigende situatie is.
Het valt in het begin niet mee om de balans tussen werk en privé te vinden. Hier vind je tips hoe je werk en privé kunt combineren.
Cursussen
Wil je je graag nog meer op het ouderschap voorbereiden, dan bestaan er ook verschillende cursussen die je alleen of samen met je partner kunt doen. Deze helpen je te begrijpen hoe kinderen zich ontwikkelen en hechten, hoe je de taken het best kunt verdelen als de baby straks is geboren en gaan ook in op de normen en waarden die je straks wilt meegeven aan je kind. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Centrum Jeugd en Gezin bij jouw in de buurt, of kijk naar deze aanbieders: Ouders Inc, Rust in Ouderschap of The School of Life.
Bronnen: Nibud