puberteit

Wat gebeurt er in de puberteit?

Voor jou is het wennen, dat je kind begint te puberen, maar voor je kind ook. Een verwarrende maar ook geweldige tijd. Puberdeskundige Marina van der Wal geeft uitleg en laat jou je kind beter begrijpen. Wat gebeurt er in de puberteit?

Ontdekken wie je bent

De puberteit is aan de ene kant een geweldige periode. Pubers ontdekken hun identiteit, ze vormen vaak hechte vriendschappen, zijn creatief en kunnen tot grote sportprestaties komen. Veel kinderen ontdekken in deze periode hun talenten.

Wisselende stemmingen

Aan de andere kant is de puberteit een periode waarin je kind een soort open zenuw is. Alles wat pubers meemaken komt direct binnen. De meeste pubers kunnen nog niet relativeren. Ze kunnen nog niet denken: ‘Zo erg is het niet, morgen weer een dag’. Dat heeft met het emotionele centrum van de puber te maken, de amygdala. Dat centrum schiet alle kanten op. De amygdala moet in het gareel worden gehouden door de prefrontale cortex (voorhoofdskwab). De samenwerking verloopt alleen nog niet optimaal. Dat maakt het gedrag van een puber onbetrouwbaar voor de ouders, maar ook voor de puber zelf. De ene dag is de hele klas ‘stom’ en heeft hij ‘geen vrienden’. De volgende dag spreekt hij net zo makkelijk weer af met twee klasgenoten en lacht het leven hem toe.

Alle kanten op

Een puber is daarnaast ook nog impulsief. Hij kiest niet op basis van levenservaring maar op basis van emotie. De ene dag wil hij piano leren spelen, de volgende dag toch liever gitaar. Dat kan – ook voor hemzelf – lastig zijn.