Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Na de vakantie: zo krijg je je kind weer in zijn oude slaapritme

Tijdens de vakantie hebben veel gezinnen een ander ritme dan normaal. Maar dan komt school weer in zicht en ligt je kind elke avond veel te laat in bed… Hoe krijg je hem terug in zijn gewone slaaproutine? Check snel deze tips.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Advertentie

Kinderen tussen de zes en dertien jaar hebben negen tot elf uur slaap nodig om op volle sterkte te kunnen functioneren en informatie te kunnen opslaan, zo blijkt uit onderzoek. Op tijd naar bed gaan is voor je kind dus echt belangrijk als hij weer op school zit.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Elke avond pizza-avond

Tijdens de vakantie is de structuur vaak ver te zoeken: jullie gaan laat naar bed en je bent misschien makkelijker met regels dan normaal. Zodra je kind weer naar school moet, is het fijn om weer je normale routine aan te houden. Al is het alleen maar omdat een schooldag nu eenmaal vroeg begint.

Tips: zo krijg je je kind op tijd op school.

Verschuif zijn bedtijd in 1 keer of in stapjes.

Als je kind gewend is aan laat naar bed gaan en laat opstaan, zal hij niet uit zichzelf om 19.00 uur in bed gaan liggen en om 07.00 wakker worden. Je zult hem hierbij moeten helpen en dit kun je in 1 keer doen, bijvoorbeeld bij een korte vakantie. Maar je kunt het ook geleidelijk aan doen, zodat je kind het nauwelijks doorheeft. Elke avond verschuif je zijn bedtijd iets naar voren. Tegelijkertijd maak je je kind steeds iets eerder wakker. Dit doe je telkens met vijftien of twintig minuten. Dit kun je bijvoorbeeld bij de zomervakantie doen. Je hebt dan wat meer ruimte om het geleidelijk aan te doen. Natuurlijk kun je, als je dat prettig vindt, de bedtijd ook aan het einde van de zomervakantie ineens aanpassen. Doe dit dan een paar dagen voordat de vakantie is afgelopen, zodat je kind er weer even aan kan wennen.

Is het bedtijd? Shop dan hier een van deze onwijs leuke kinderpyjama’s

Vaste routine

Het is belangrijk om het vaste bedritueel van wassen, tandenpoetsen, verhaaltje lezen, naar bed (of hoe jullie dat thuis ook doen) aan te houden. Zo raakt je kind niet in de war en weet hij wat er straks gaat komen – ook al is dat misschien iets vroeger dan hij in de vakantie gewend was. Is de routine in de vakantie wat minder strak geworden en je merkt dat je kind moeite heeft om weer terug in het ritme te komen, zorg dan ook weer voor een vast ritueel, dit kan je kind helpen!

Dim de lichten

Dim op tijd de lichten. Zo stimuleer je de aanmaak van melatonine, het hormoon waar je slaperig van wordt. Laat je kind twee uur voor het slapengaan liever niet meer naar lichtgevende beeldschermen (tablet, tv, smartphone, computer) kijken: het type licht dat deze beeldschermen uitstralen (blauw-licht) is extreem helder en heeft invloed op het biologische ritme. Als je kind vlak voor hij naar bed gaat nog een filmpje kijkt, onderdrukt dit de aanmaak van melatonine. Met andere woorden: hij komt hierdoor moeilijker in slaap en slaapt mogelijk slechter.

Tip: van deze vijf rustgevende yoga-oefeningen wordt je kind lekker slaperig.

Wanneer start je?

Dat hangt ervan af van de methode die je kiest. Ga je voor de methode ‘ineens’ terug naar de oude tijd, start dan uiterlijk op vrijdag, dan heeft je kind het weekend nog om eraan te wennen.

Ga je voorde methode ‘geleidelijk’ terug naar de oude bedtijd, start dan een week voordat de school begint met het verschuiven van de bedtijd. Verdeel de hoeveelheid tijd die nodig is om te verschuiven over het aantal dagen dat je de tijd neemt om het te verschuiven. Je past het zo geleidelijk aan, je kind heeft het zo het minste in de gaten!

Wat is een geschikte bedtijd voor schoolgaande kinderen? Hier een gemiddeld slaapschema.

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Jonge Ouder Therapeut

Inge helpt jonge ouders die vastlopen op verschillende gebieden. Inge is getrouwd met Wouter en samen hebben ze 2 kinderen. Als kinderslaapcoach heeft zij sinds 2016, haar praktijk De Kinderslaapcoach. Dagelijks helpt ze ouders, als gecertificeerd kinderslaapcoach, om de gedragsmatige slaapproblemen van haar kinderen op een liefdevolle manier aan te pakken. De kinderen zijn in de leeftijd van 0-6 jaar. Inge is medeoprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches.

Tijdens de jarenlange ervaring die ze opgedaan heeft als kinderslaapcoach, kwam ze tot de ontdekking dat veel ouders niet alleen worstelen met de slaapproblemen van hun kinderen. Ze lopen vaak ook zelf tegen problemen aan. Je hebt het als jonge ouder allemaal: een gezin, een partner, kind(eren, een baan, een druk sociaal leven. En toch kun je er maar niet van genieten. Je bent moe, kribbig en je relatie zit in een slop. Als Jonge Ouder Therapeut helpt Inge ouders door middel van individuele therapie, maar ook beide ouders samen tijdens relatietherapie. Voor meer informatie kijk op de Jonge Ouder Therapeut.

Voor meer informatie: kijk op De Kinderslaapcoach en voor achtergrond:
LinkedIn
Facebook: De Kinderslaapcoach en Jonge Ouder Therapeut
Instagram: Jonge Ouder Therapeut en De Kinderslaapcoach