Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
4 jaar oud jongetje in bed slapen terug in slaapritme na vakantie

Na de vakantie: zo krijg je je schoolgaande kind weer in zijn oude slaapritme

Tijdens de vakantie hebben veel gezinnen een ander ritme dan normaal. Maar als de school weer begint, is het tijd om je kind weer op zijn normale tijd in bed te leggen, zodat hij uitgerust kan beginnen. Hoe krijg je je kind terug in zijn gewone slaapritme? Check snel deze tips.

In samenwerking met expert

Susanne Willekes

Kinderslaapcoach

Kinderen ontwikkelen tussen de zes en acht jaar oud het vermogen om beter uit te kunnen slapen als ze ’s avonds later naar bed gaan. Dat maakt een aangepast ritme en meer flexibiliteit op vakantie natuurlijk wat makkelijker. Maar niet ieder kind kán goed uitslapen, dus bekijk altijd voor je kind of het wel zo ideaal is die losse aanpak en late avonden. Ook na thuiskomst van vakantie kan het zijn dat het ritme een beetje zoek is, maar het gewone leven weer begint.

Advertentie

Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Kinderen tussen de zes en dertien jaar hebben negen tot elf uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren, informatie op te slaan en zich goed te kunnen concentreren. Op tijd naar bed gaan en voldoende uren slapen is voor je kind dus echt belangrijk. Dat is natuurlijk altijd van belang, maar zeker als hij weer op school zit is een goede nachtrust extra belangrijk.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Opblijven tijdens vakantie

Tijdens de vakantie is er vaak wat minder structuur: late etentjes, een avond opblijven, dagtrips en uitjes en wat minder strikte regels. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, het is tenslotte vakantie. Maar ondanks dat het vakantie is, is het slim om goed in de gaten te houden hoeveel uur je kind aan slaap nodig heeft, en of hij niet flink tekort komt elke nacht. Eén keer wat minder slaap is niet zo erg, maar aan een vakantie met een oververmoeid, uitgeblust of geïrriteerd kind hebben jullie allebei niets.

Wordt het een keer wat later en de nacht korter is, kijk dan of je de avond daarna de bedtijd weer iets meer richting de normale bedtijd van je kind kan krijgen. Hiermee help je je kind het slaaptekort te compenseren waardoor hij niet oververmoeid raakt. Bovendien is het op deze manier makkelijker om je kind na de vakantie weer in het schoolritme te krijgen – zeker als iedereen weer op tijd z’n bed uit moet in de ochtend.

Tips: Zo krijg je je kind op tijd op school

Advertentie

Verschuif zijn bedtijd in 1 keer of in stapjes.

Als je kind gewend is aan laat naar bed gaan en laat opstaan, zal hij niet uit zichzelf om 19.30 uur in bed gaan liggen en om 07.00 wakker worden. Je moet hem hierbij helpen. Dit kun je in één keer doen, bijvoorbeeld bij een korte vakantie. Maar je kunt het ook geleidelijk aanpakken, zodat je kind het nauwelijks doorheeft en hij ‘s avonds relatief makkelijker in slaap valt. Elke avond verschuif je zijn bedtijd iets naar voren. Je hebt in de zomervakantie wat meer ruimte om geleidelijk het ritme aan te passen. Natuurlijk kun je, als je dat prettig vindt, de bedtijd ook aan het einde van de zomervakantie in één keer aanpassen. Doe dit dan een paar dagen voordat de vakantie is afgelopen zodat je kind kan wennen aan het normale ritme.

Is het bedtijd? Shop dan hier een van deze onwijs leuke kinderpyjama’s

Vaste routine

Het is belangrijk om de vaste bedtijdroutine van douchen of in bad, tandenpoetsen, lezen, kletsen, naar bed aan te houden. Diezelfde routine in een gedimde bad- en slaapkamer helpt het brein vertragen en de hersenen melatonine (slaaphormoon) aan te maken waardoor je kind makkelijker in slaap kan vallen. Is de routine in de vakantie wat minder strak geweest? En merk je dat je kind moeite heeft om weer terug in zijn vaste ritme te komen? Zorg dan ook nu weer voor een vast naar-bed-gaan-ritueel, dit kan je kind helpen.

Dim op tijd de lichten

Dim op tijd de lichten. Zo stimuleer je de aanmaak van melatonine, het hormoon waar je slaperig van wordt. Laat je kind twee uur voor het slapengaan liever niet meer naar beeldschermen, zoals een tablet, tv, smartphone of computer kijken: het blauwe licht dat deze beeldschermen uitstralen is extreem helder en heeft invloed op het biologische ritme. Als je kind vlak voor hij naar bed gaat nog een filmpje kijkt, verhindert dit de aanmaak van melatonine. Hierdoor is in slaap vallen en diep slapen lastiger.

Tip: van deze vijf rustgevende yoga-oefeningen wordt je kind lekker slaperig.

Wanneer start je met het aanpassen van je kind ritme na de vakantie?

Dat hangt ervan af van de methode die je kiest. Ga je voor de methode ‘ineens’ terug naar de oude slaapritme met de oude tijd, start dan uiterlijk op vrijdag, dan heeft je kind het weekend nog om eraan te wennen.

Ga je voor de methode ‘geleidelijk’ terug naar de oude bedtijd, start dan een week voordat de school begint met het naar voren halen van de bedtijd. Verdeel de hoeveelheid tijd die nodig is om te verschuiven over het aantal dagen dat je de tijd neemt om het te verschuiven. Zo pas je het geleidelijk aan en heeft je kind minder moeite met in slaap vallen ’s avonds.

Wat is een geschikte bedtijd voor schoolgaande kinderen? Hier een gemiddeld slaapschema.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Susanne Willekes

Kinderslaapcoach

Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland, auteur van de bestseller Slaap! en startte in 2015 haar praktijk The Sleep Agency met als resultaat honderden gezinnen en kinderen met een verbeterde nachtrust. Daarnaast geeft Susanne regelmatig lezingen en workshops en is ze veelgevraagd slaapexpert voor radio en televisie. Susanne is moeder van drie kinderen (10,7 en 4 jaar).