
TikTok: alles wat je moet weten over deze app
Het social mediakanaal TikTok is erg populair bij kinderen en tieners. Het gebruik ervan is alleen niet zonder gevaren. Waar moet je op letten als jouw kind op TikTok wil?
Wat is TikTok?
TikTok is een app waarmee gebruikers met hun smartphone of tablet korte filmpjes – tussen 3 en 15 seconden – kunnen maken en delen. Ook kunnen er video’s in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt. De app is ontwikkeld door een Chinees techbedrijf en is met name populair onder kinderen en tieners. Officieel moet je 13 jaar of ouder zijn om TikTok te gebruiken, maar naar schatting zijn ongeveer 425.000 gebruikers tussen de 6 en 14 jaar.
Vooral kinderen van 10, 11 en 12 jaar gebruiken het veel. Ze maken video’s waarin ze dansen, zingen of playbacken. Als de video online is gezet, kunnen gebruikers van de app deze video’s met elkaar delen, liken, reacties achterlaten en elkaar berichten sturen. De filmpjes kunnen ook meteen worden doorgeplaatst op andere social media zoals Snapchat, Instagram en WhatsApp.
Er zijn ook invloedrijke TikTokkers, denk aan de 18-jarige Billie Eilish die in januari meerdere Grammy’s won. Haar video’s worden wereldwijd soms miljoenen keren bekeken.
Hoe werkt TikTok?
Nadat je de app hebt gedownload en een gratis account hebt aangemaakt, open je een fragment uit TikToks muziekbibliotheek. Je filmt jezelf terwijl je de muziek afspeelt. Als de clip is opgenomen, kun je die bewerken met allerlei filters. Via de post-knop wordt de video meteen gepubliceerd.
Kritiek op TikTok
Er is veel kritiek geweest op TikTok. Zo is het platform onzorgvuldig omgesprongen met de veiligheid en rechten van gebruikers. Er werd bijvoorbeeld weinig gedaan aan seksueel ongepaste commentaren en de app censureerde video’s van gehandicapten, transgenders en mensen die lijden aan obesitas. TikTok liet in een reactie weten dat ze een ‘bot beleid’ hebben gevoerd. Van censuur zou inmiddels geen sprake meer zijn.
Lees ook: Wil je kind een eigen YouTube kanaal? Let dan op deze do’s en dont’s
Wettelijke bepalingen en minimumleeftijd
Officieel moet je kind 13 jaar of ouder zijn om de app TikTok te downloaden. Maar net zoals bij veel andere apps zijn kinderen vaak jonger dan 13 jaar. Als je kind een andere geboortedatum en geboortejaar invult, kan hij heel eenvoudig de app downloaden.
Lees meer: 10 tips voor het veilig gebruiken van social media voor kinderen
TikTok gevaren en risico’s
Je kind kan zich uren vermaken met TikTok, maar het is wel belangrijk dat eerst alle instellingen goed staan.
- Privacyinstellingen
De privacyinstellingen van TikTok staan standaard op ‘openbaar’. Dit betekent dat alle video’s die je kind online heeft gezet te zien zijn voor anderen. Dus ook voor onbekenden.Het profiel en de locatiegegevens van je kind zijn zichtbaar en er wordt automatisch mee ingestemd dat de filmpjes op andere social mediaplatforms getoond en gedeeld mogen worden. Tip: Zo maak je duidelijke afspraken over online privacy met je kind - Ongewenste berichten en reacties
Als het profiel van je kind openbaar is, kan iedereen op zijn video’s reageren. Het is misschien leuk voor je kind als hij veel likes en positieve reacties krijgt, maar wat als een persoon nare bedoelingen heeft of negatieve reacties geeft? Je kunt de standaardinstellingen in het profiel hierop aanpassen. Belangrijk: Er bestaat ook zoiets als digitaal kinderlokken, lees hier meer over de term: grooming. - Hoe beveilig je een Tiktok-account?
Ga via de openingspagina van de app via het icoon rechtsonder naar de pagina ‘Privacy en Instellingen’. Ga bij ‘Account’ naar ‘Privacy en veiligheid’. Pas ‘Privé-account’ aan. Verder naar beneden kun je bij ‘Veiligheid’ ook instellen wie er reacties naar je kind kunnen sturen. Er zijn meer van dit soort opties dus neem de tijd en bekijk ze stuk voor stuk even. Je kunt ook accounts van andere tiktokkers blokkeren. Bij ‘Privacy en Instellingen’ kun je bij ‘Algemeen’ de pushmeldingen (o.a. nieuwe fans) uitschakelen.
Meer weten? Met deze tips waarborg je de online privacy van je kind
Voordelen van TikTok
Een selfie maken en op Instagram plaatsen, is zo gebeurd. En met al die filters is een foto al gauw goed genoeg om te posten. TikTok vraagt meer creativiteit. Tiktokkers combineren beeld, geluid en effecten, en monteren alles beelden tot een goed lopend filmpje. Er zijn vooral veel korte playbackvideo’s te zien. Of filmpjes met stunts, dansjes of scènes uit populaire films. Als die samen met vriendinnen wordt gemaakt, is dat natuurlijk een leuke en creatieve bezigheid.
Lees meer: Zo stimuleer je de creativiteit bij je kind
Afspraken over TikTok
Als je kind van jou op TikTok mag, maak dan samen goede afspraken. Geef je kind daarbij de ruimte om te vertellen wat hij weet en wat hij wil. Daarmee laat je hem zien dat je hem serieus neemt en voorkom je dat hij allerlei dingen stiekem gaat doen. Je zou het volgende met je kind kunnen afspreken:
- Zet samen bij ‘Privacy en Veiligheid’ de gewenste instellingen aan.
- Laat je kind zijn profiel niet aan andere social mediakanalen zoals Snapchat of Instagram koppelen.
- Controleer zelf elke volger van je kind.
- Laat je kind niet zijn eigen naam gebruiken. Op die manier voorkom je dat ze gevonden en benaderd worden via andere social media.
- Spreek af dat je kind elke video die hij wil delen eerst aan jou laat zien.
- Spreek af dat je kind jou toevoegt als volger. Zo kun je in de gaten houden wat hij online zet. Ook als hij is ‘vergeten’ een post eerst aan jou te laten zien.
- Moedig je kind aan om naar je toe te komen als hij ergens over twijfelt of als er iets gebeurt op TikTok waar hij mee zit.
Meer lezen: Zo kun je de kans cyberpesten verkleinen
Tip voor ouders
- Misschien vind je het maar niks dat je kind op TikTok of op andere social media wil, maar wees niet te negatief. Kinderen delen over het algemeen vooral lieve, mooie, grappige of creatieve berichten, foto’s of video’s met elkaar.
- Bedenk dat social media niet alleen maar negatieve kanten heeft, maar ook positieve, zoals het sociale en creatieve aspect van samen video’s maken
- Kijk mee in de online wereld van je kind en laat je verrassen. Vraag hem of hij je wil laten zien welke apps hij leuk vindt en wat hij online zet.
- Vul niet meteen voor je kind in wat hij wel en niet online mag zetten. Laat hem zelf ook nadenken wat een video met hem doet.
- Heb je het vermoeden dat je kind niet goed in zijn vel zit? Of misschien wordt hij negatief beïnvloed door social media? Wees alert, neem je kind serieus en praat hier samen over.
- Een grappige video delen en liken is leuk, maar het leven draait om meer dan alleen die korte video’s. Leg je kind uit dat het er uiteindelijk om gaat wie je bent in het echte leven.
- Het verbieden van apps, internet en smartphones heeft geen zin. Dit is nu eenmaal de wereld waarin je kind opgroeit. Praat er samen over hoe je kind deze middelen het beste kan gebruiken.
Wil je meer weten over internet en social media? Kijk dan eens hier: Zo maak je kinderen mediawijs
Lees ook: Hoeveel beeldschermtijd per dag is oké voor je kind?
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.