Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
avi lezen

AVI lezen: de meest gestelde vragen

AVI Start, AVI M3, AVI E6. Die termen hoor je misschien wel eens voorbijkomen, maar waar staan ze voor? En hoe weet je welk leesniveau je kind heeft? Hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over AVI lezen.

Advertentie

Wat is AVI?

Vanaf groep 3 krijgen kinderen met Avi lezen te maken. Als kinderen leren lezen is het leuk als ze daar thuis ook mee aan de slag kunnen. Maar hoe weet je welke boeken bij het leesniveau van je kind passen? Daarvoor is in 1977 een systeem bedacht: AVI (Analyse van Individualiseringsvormen). Dit systeem ordent leesstof in verschillende niveaus en meet hoe ver kinderen zijn in hun leesontwikkeling. Het geeft inzicht in hoe het gaat met lezen en of er moet worden bijgestuurd.

Wat betekenen de verschillende AVI-niveaus?

Aanvankelijk waren er negen niveaus: AVI 1 tot en met AVI 9. Sinds 2008 is er een nieuw AVI-systeem, dat is gekoppeld aan de leerjaren van het basisonderwijs en beter aansluit bij de moderne onderwijstechnieken. Uitgangspunt is het gemiddelde leesniveau halverwege een groep (M) en aan het eind (E).

AVI M3 is het gemiddelde leesniveau halverwege groep 3. AVI E3 is het gemiddelde leesniveau aan het eind van groep 3.

Er zijn ook afwijkende leesniveaus:

Advertentie
  • AVI Start: geschikt voor beginnende lezers.
  • AVI Plus: voor leerlingen die snel en zonder fouten een lastige tekst kunnen lezen.

Welke niveaus zijn er dus per groep?

Groep 3: AVI Start – M3 – E3

Groep 4: AVI M4 – E4

Groep 5: AVI M5 – E5

Groep 6: AVI M6 – E6

Groep 7: AVI M7 – E7

Groep 8: AVI Plus

Als je kind alle niveaus beheerst, kan hij teksten van het middelbaar onderwijs lezen en begrijpen.

AVI niveau bepalen: hoe doe je dat?

Om erachter te komen op welk AVI-leesniveau je kind zit, wordt hij regelmatig getoetst. Dit kan klassikaal met de Cito-toetsen Leestempo en Leestechniek of met de speciale AVI-toets. Als duidelijk naar voren komt dat je kind lager scoort dan gemiddeld, kan de leerkracht hem individueel verder toetsen om te kijken welke extra ondersteuning hij nodig heeft.

AVI lezen boven of onder je niveau, is dat slecht? 

Het is niet erg als je kind een boek onder of boven zijn niveau leest. Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat je leesniveau daalt als je een te makkelijk of juist een te moeilijk boek leest. Wel is aangetoond dat als kinderen boeken lezen die ze leuk vinden, los van het AVI-niveau, hun leesniveau stijgt door het lezen zelf.

Hoe zit het met bibliotheekboeken?

In de bibliotheek zijn boeken weer anders ingedeeld: in de categorieën A, B en C. Zo verhouden die zich tot de AVI-niveaus:

Advertentie

A: tot 9 jaar

A-boeken zijn over het algemeen geschikt voor kinderen uit groep 1 tot en met 5. Hieronder vallen de AVI-niveaus AVI Start tot AVI E5.

B: van 9 tot 13 jaar

B-boeken zijn geschikt voor kinderen uit groep 6 tot en met 8. Dit gaat om de AVI-niveaus AVI M6 tot AVI Plus.

C: 13 jaar en ouder

C-boeken zijn over het algemeen van het niveau AVI Plus.

Zijn er speciale AVI-niveaus voor kinderen met dyslexie?

Helaas zijn die er (nog) niet. Kinderen met dyslexie lezen mee met de bestaande AVI-niveaus, maar bereiken die meestal wat later dan kinderen zonder dyslexie. Wel zijn er speciale leesseries afgestemd op het leesniveau van dyslectische kinderen, zoals Zoeklicht Dyslexie van uitgeverij Zwijsen, de boeken van Dyslexion en Kluitman-boeken in het lettertype Dyslexie. Meer informatie over geschikte boeken vind je op Dyslexiewegwijzer.nl.

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu