
Entreetoets voor groep 5, 6 en 7
In groep 7 wordt de Entreetoets gemaakt. Zo kan je kind alvast wennen aan de manier van vragen op de verplichte Eindtoets in groep 8 en oefenen met het invullen van het antwoordblad. Ook ziet de leerkracht na de Entreetoets op welke gebieden je kind zijn kennis misschien nog kan bijspijkeren in het laatste jaar op de basisschool.
De Entreetoets
De meeste scholen nemen de Entreetoets af aan het einde van groep 7. De leerkracht kan met de Entreetoets nagaan hoe je kind ervoor staat op het gebied van begrijpend lezen, taalverzorging en rekenen. De school kan ervoor kiezen om ook de ‘module verbreding’ af te nemen met daarin aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Door de uitslag kom je erachter waar je kind goed in is en bij welke onderdelen hij misschien nog extra ondersteuning nodig heeft. Handig, want zo kan de leerkracht als het nodig is een gericht plan maken om de kennis van je kind of zelfs van de hele groep bij te spijkeren. De uitslagen van de Entreetoets zijn een goed uitgangspunt voor het oudergesprek.
Kennismaken met de Entreetoets
Maar wat is de Entreetoets dan? En hoe wordt hij afgenomen? De Entreetoets bestaat uit meerkeuzevragen en gaat over leerstof die je kind heeft gehad. Het is een papieren toets, die klassikaal wordt aangeboden. Vaak wordt er in de weken of dagen voor de Entreetoets alvast geoefend met opgaven. De toets duurt meestal 4 tot 6 dagdelen. Als je kind ziek is, kan hij de toets later inhalen.
Dyslexie of visuele handicap
Als je kind dyslectisch, blind of slechtziend is, zijn er hulpmiddelen en aanpassingen bij de Entreetoets mogelijk. Je kind krijgt dan ook vaak extra tijd om de toets te maken.
Lees ook: Dit kun je doen als je kind faalangst heeft
De uitslag. En dan?
Op basis van de uitslagen van de toets ontvangt de school van Cito het zogenaamde ‘Rapport Vooruitblik’. Hierin is een voorspelling van het best passende brugklastype voor je kind weergegeven. Het voorlopige middelbareschooladvies wordt vaak gebaseerd op de rapporten, observaties van de leerkracht, de uitslag van de Entreetoets en de resultaten van het leerlingvolgsysteem. De school kan afwijken van het best passende brugklastype uit het Rapport Vooruitblik, bijvoorbeeld omdat eerder gemaakte toetsen een heel ander resultaat lieten zien of omdat de leerkracht een andere indruk heeft van je kind op basis van de prestaties en houding in de klas. Schrik dus niet als de Entreetoets iets heel anders oplevert dan je verwachtte. Bovendien is er nog genoeg tijd om het één en ander bij te leren of eventuele faalangst te overwinnen, omdat de Entreetoets immers in groep 7 wordt afgenomen. Tips voor een goed gesprek met de juf of meester.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.