Leren lezen op de basisschool

Leren lezen op de basisschool

Leren lezen moet je niet pushen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je kleuter alles in huis heeft om het straks te leren. Daarom hier 8 manieren om je kind ‘leesklaar’ te maken. Beginnen met lezen doe je zo.

Beginnen met lezen: 8 manieren om je kind ‘leesklaar’ te maken

  1. Speel woordspelletjes om je kind bewuster te maken van klanken: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Je kunt het drinken en het begint met L….
  2. Leer je kind over alles een beetje. Als hij achtergrondkennis heeft zal hij een tekst eerder begrijpen, omdat hij de context van de woorden snapt.
  3. Knutsel met letters: knip bijvoorbeeld letters uit kranten, tijdschriften of reclamefolders die samen de naam van je kind of andere familieleden vormen.
  4. Speel met letters: haal bijvoorbeeld magnetische letters voor je kind waarmee hij woorden kan maken op de koelkast. Of koop een leuke woordenpuzzel voor hem. Op die manier zal je kind spelen associëren met lezen.
  5. Geef zelf het goede voorbeeld: laat je kind zien dat lezen leuk is door zelf ook dagelijks minimaal 10 minuten in de buurt van je kind te gaan lezen.
  6. Op een speelse manier leren lezen kan door gebruik te maken van educatieve apps, zoals de Superspelling app  of de Leestrein app.
  7. Lees zoveel mogelijk voor. Daardoor gaat hij boeken leuk vinden, vergroot hij zijn woordenschat en leert hij de context begrijpen.
  8. Lees op een interactieve manier voor: stel je kind allerlei vragen tijdens het voorlezen. Laat je kind bijvoorbeeld de kaft zien, en lees de titel voor. Vraag je kind vervolgens waar hij denkt dat het verhaal over gaat.

Over het algemeen leren kinderen in groep 3 lezen. Wat ze hier precies leren, en hoe dat in zijn werk gaat kun je hier lezen.

Top 10 kinderboeken voor 4 jaar:

Top 10 kinderboeken voor 5 jaar: