5 recepten voor gezonde schoollunch

5 recepten voor gezonde schoollunch

Niks mis met een boterham met pindakaas natuurlijk, maar ben je in een creatieve bui, dan zijn deze gezonde schoollunch gerechten zo gemaakt.

Hartige taart met broccoli, cashewnoten & popcorn

hartig-taart

Dit heb je nodig voor 1 taart

Voor het deeg:

  • 3 el kokosolie
  • 45 g rijstmeel
  • 45 g kastanje- of amandelmeel
  • 3 el maizena
  • 2 el koud water
  • Zout

Voor de vulling:

  • halve broccoli,in roosjes
  • 2 bosuitjes, fijngesneden
  • 2 takjes dille
  • 3 eieren
  • 120 ml kokosmelk
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 el citroensap
  • Zout en peper
  • 65 g cashewnoten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de kokosolie au bain-marie. Zeef het rijst- en kastanjemeel in een kom en voeg de maizena en het zout toe. Roer goed. Doe de afgekoelde kokosolie en het water bij het meel en kneed 
ot een deeg. Wikkel in folie en leg 30 minuten 
in de koelkast. Kook een ei 4 minuten. Meng de kokosmelk met de twee andere eieren en roer er 
de dille, bosuitjes, nootmuskaat, citroensap en zout en peper door. Haal het deeg uit de koeling, leg een stuk bakpapier in een bakvorm en verdeel het deeg erover. Giet het kokosmengsel over het deeg en leg hier royaal de broccoli, de partjes zacht-gekookt ei en de cashewnoten op. Zet 40-45 minuten in de oven. Serveer de taart met een portie ongezoete of ongezouten popcorn.

Sandwich on a stick

sandwich

Dit heb je nodig

  • Bloemkoolroosje
  • Blaadje spinazie
  • Broodje hummus
  • Broodje appelstroop
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Fruit
  • Blokje kaas
  • Kip

Zo maak je het

Van een stokje eten is natuurlijk véél lekkerder dan een gewone boterham. Kwestie van een paar gezonde ingrediënten kiezen en rijgen maar. Op Pinterest vind je nog meer leuke varianten.

Quesadilla met courgette

quesadilla

Dit heb je nodig voor 4 punten

  • 2 volkorenwraps
  • 7-8 plakjes geitenkaas
  • 7-8 
lange courgetteplakjes
  • Wat bieslook en basilicum of andere kruiden

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beleg een wrap met de kaas en courgetteplakjes. Strooi de kruiden erover en leg de andere wrap erop. Leg de wraps op een bakplaat en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de quesadilla uit de oven en snij hem in vieren. Verpak de stukken in aluminiumfolie om warm te houden.

Frozen yoghurt fruitbar

frozen

Dit heb je nodig voor 8 stuks


  • 500 g Griekse yoghurt
  • 2 el maizena
  • 1 el honing

Voor de topping

  • 2 kiwi’s
  • 1 mango
  • Handje cacaonibs of pure chocosplinters (of noten, zaden, pitten, fruit etc.)

Zo maak je het

Bekleed een kleine platte bakvorm met bakpapier. Doe de yoghurt in een kom en roer de maizena erdoor. Voeg de honing toe en ongeveer de 
helft van de ingrediënten voor de topping. 
Meng alles goed door elkaar. Verdeel het yoghurtmengsel gelijkmatig over de platte bakvorm (je wilt ongeveer de dikte van een mueslireep krijgen). Strooi de andere helft 
van de topping over het mengsel. 
Zet de bakvorm minimaal 3 à 4 uur in de 
vriezer. Breek stukjes van de fruitbar af om te geven als tussendoortje.

Zoete-aardappelsoep met kokos en koriander

soep

Dit heb je nodig voor 4 kommen


  • 500 g oranje zoete aardappels
  • 3 flinke wortels
  • 1 grote witte ui, gesnipperd
  • 30 g roomboter
  • 800 ml kippenbouillon
  • 200 ml 
kokosmelk
  • Handje koriander
  • Zout en peper
  • Thermosbeker of -bakje

Zo maak je het

Schil de aardappels en de wortels en snijd fijn. Laat de boter smelten in een ruime steelpan en fruit de ui. Voeg de aardappel en wortel toe en roer goed om. Voeg zout en een flinke scheut bouillon toe, leg het deksel op de pan en laat 10 minuten stoven. Voeg de rest van de bouillon en de kokosmelk toe en laat de soep nog 20 minuten doorkoken. Laat de soep afkoelen en pureer. Breng op smaak met peper en garneer de soep met koriander.