Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x dit moet je zeker niet of juist wél zeggen als je kind wordt gepest

Helaas zijn er heel wat kinderen die op school gepest worden. Behoort jouw kind tot die groep of heb je een vermoeden? Hier zes dingen die je kunt zeggen om hem te helpen. Plus vier dingen die je beter niet kunt zeggen. Hoe goed bedoeld ook...

Advertentie

Zegt dit vooral wél tegen je kind

 1. ‘Was het pesten of plagen?’

  Weet je niet zeker of het om pesten gaat? Vraag je kind naar het verschil tussen plagen (leuk, allebei lachen) en pesten (één gemeen, de ander verdrietig) en probeer er samen met je kind achter te komen wat er gebeurd is. Soms ervaren kinderen plagen als pesten en door dit te bespreken, is een kind soms opgelucht: ‘O, het was blijkbaar grappig bedoeld’.

  Lees ook: Alles over pesten

 2. ‘Ik heb het gevoel dat er wat aan de hand is. Gaat het wel goed met je?’

  Kinderen die gepest worden, praten daar vaak niet uit zichzelf over. Ook niet met hun ouders. Er zijn vaak wel signalen waar je als ouder op kunt letten. Signalen die erop kunnen wijzen dat je kind gepest wordt zijn bijvoorbeeld onverklaarbare blauwe plekken of schaafwonden, last van hoofdpijn, buikpijn of nachtmerries, angst om naar school te gaan, veranderend gedrag of spullen die regelmatig kwijt raken. Wil je erachter komen of je kind wordt gepest, kies dan voor een open benadering. Geef niet je mening, maar probeer alleen te luisteren, vragen te stellen en begrip te tonen. Zo wordt het voor je kind makkelijker om erover te praten.

 3. ‘Je kunt altijd bij me terecht’

  Slachtoffers van pesten voelen zich vaak eenzaam en niet geliefd, daarom is het belangrijk om je kind te laten merken dat je er altijd voor hem zult zijn en dat je onvoorwaardelijk van hem houdt. Zo voelt hij zich minder kwetsbaar voelt en begrepen.

 4. ‘Laten we samen bedenken hoe we dit kunnen oplossen’

  Je kind is misschien bang dat het pesten erger wordt als jij je ermee gaat bemoeien. Bedenk daarom samen manieren om het pesten tegen te gaan. Je kunt voorstellen om de pester te negeren, of om juist voor zichzelf op te komen of wellicht een docent erbij te betrekken. Wellicht heeft je kind zelf een verrassend goede suggesties.

  Advertentie
 5. ‘Laten we samen iets leuks gaan doen’

  Niet om het probleem te negeren, maar om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven. Pestkoppen laten kinderen met veel zelfvertrouwen vaker met rust. Kies voor een activiteit waar je kind goed in is en overlaadt hem met complimenten.

  Lees ook: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

 6. ‘Echt, het komt goed’

  Het lijkt een nutteloze opmerking, maar toch kan het voor je kind een geruststellende gedachte zijn dat er een moment komt dat het pesten stopt. Natuurlijk moet je dit moment niet afwachten, maar is het ook belangrijk om actie te ondernemen zodat het pesten stopt. Pedagoge José Sagasser legt uit wat kun je kunt doen als je kind wordt gepest.

  TIP! Deze boeken over pesten kunnen je kind wellicht helpen

Zeg dit liever niet

 1. ‘Je moet wat meer van je afbijten’

  Het klopt dat er factoren zijn waardoor een kind meer kans loopt slachtoffer te worden van pesten. Kinderen met veel angst, een zwakker fysiek of kinderen die moeilijk vriendschappen sluiten lopen meer risico. Maar dat maakt het niet hun eigen schuld dat ze gepest worden. Door deze manier van benaderen zorg je er in veel gevallen bovendien voor dat je kind zich van je af gaat sluiten. Beter is het om te kiezen voor een positieve benadering.

  Advertentie

  Lees ook: ‘Strenge ouders? Kind minder gelukkig’

 2. ‘Pesters zijn rotkinderen’

  Het is verleidelijk om dit te zeggen. Toch is het niet zo simpel. Ondanks dat pestgedrag niet goed te praten valt, kunnen er tal van oorzaken zijn waarom iemand pest. Bovendien zet je de relatie tussen je kind en de pestkoppen nog meer op scherp door dit het persoonlijk te maken. Zeg liever iets als: ‘Het gedrag van dat kind is niet oké’.

  Lees ook: Wat als je kind een pestkop is?

 3. ‘Je kunt dit heus wel zelf oplossen’

  Wil je je er niet al teveel mee bemoeien? Er zijn vele manieren om betrokken te zijn, zonder het letterlijk voor je kind te gaan oplossen of helemaal niets te doen. Onder het motto ‘samen staan we sterk’ kun je met je kind oplossingen voor het pestprobleem bedenken. Zo is het vaak een goed idee om met de juf of meester van je kind te gaan praten. Pedagoge José Sagasser legt uit wat kun je kunt doen als jouw kind wordt gepest.

 4. ‘Iedereen wordt weleens gepest’

  Met deze woorden zorg je er niet alleen voor dat het gesprek meteen wordt afgekapt, je zegt indirect ook dat pestgedrag acceptabel is. En dat is wel het laatste dat je je kind wilt meegeven, toch?

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock