kinderrecepten
door

15x makkelijke én gezonde recepten om samen met je kind te maken

Slaat de verveling toe of wil je van je kind een betere eter maken? Duik dan samen eens de keuken in! Hier 15 recepten die niet alleen lekker en gezond zijn, maar ook zo gemaakt.

1. Groentefrietjes


Bron: Miljuschka

Ingrediënten voor 4 personen
1 knolselderij • 4-6 stuks pastinaak • 4 el olijfolie • peper en zout • 6 teentjes knoflook • (verse) kruiden als rozemarijn en tijm • (citroen)mayonaise of Griekse yoghurt

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  2. Maak de groenten schoon en snijd ze in gelijke stukken. Dit kun je het beste zelf doen, omdat ze nogal hard zijn.
  3. Nu komen kleine handjes goed van pas. Doe de gesneden groente in een schaal en doe de olie, kruiden en geperste knoflook erbij en laat je kind alles met zijn handjes alles goed mengen.
  4. Ook de volgende stap is geschikt voor je keukenhulpje: de groente verspreiden over de bakplaat.
  5. Doe de bakplaat zo’n 30 tot 40 minuten in de oven tot alle groente gaar zijn.
  6. Beetje (citroen)mayonaise of – als je het gezonder wilt – een klodder Griekse yoghurt erbij en eet smakelijk!

2. Berelekkere burrito’s

View this post on Instagram

BURRITO'S VOOR HET HELE GEZIN Laten we onze 'week 3' maar beginnen met een lekker comfort food gerecht. Mijn keuze viel op deze burrito's met tofu, bonen, spinazie, avocado en rijst. Je hoeft er maar weinig moeite voor te doen en het resultaat is zalig! Normaal eet ik mijn burrito’s eigenlijk altijd met gehakt en soms met kip. Maar ik vond het een uitdaging om ook eens een vegetarische variant te maken en mijn keuze viel op tofu. In combinatie met de burrito specerijen pakte dat verrassend goed uit. Onze kinderen waren er ook dol op trouwens, echt een kidsproof gerecht. Bekijk het recept via de link in mijn bio of ga direct naar: https://www.francescakookt.nl/burritos-met-tofu-bonen-spinazie-en-rijst #francescakookt #watetenwevandaag #burrito #tofu #texmex #texmexrecepten #vegetarisch #vegetarischerecepten ##meatlessmonday

A post shared by Francesca ✨ (@francescakookt) on


Bron: Franceska kookt

Ingrediënten voor 4 personen
75 g zilvervliesrijst • 200 g kidneybonen • 1/2 rode ui • olijfolie • 375 g tofu of gehakt, als je vlees eet) • 1/2 burritokruiden • 1 avocado • 50 g spinazie • 1 potje milde salsasaus • 4 grote tortilla wraps, of 6 middelgrote wraps

Bereidingswijze

  1. Begin met het koken van de rijst. Ondertussen laat je de bonen goed uitlekken, zodat je die daarna aan de gekookte rijst kunt toevoegen.
  2. Fruit de ui in de olie en voeg daarna de tofublokjes of het gehakt toe. Als de tofu of het gehakt bruin is, kunnen de burritokruiden erbij.
  3. Snijd de avocado in reepjes of blokjes. Dit is een leuk klusje voor je kind want dit kan prima met een niet al te scherp mesje.
  4. Wel zo leuk: zet alles in schaaltjes op tafel, zodat je kind zelf (of met een beetje hulp van jou) de wraps kan vullen.
  5. Verwarm tot slot de wraps 10-20 seconden in de magnetron.

3. Groene monsterpasta


Bron: Diëtistenpraktijk Silla

Ingrediënten voor 4 personen
240 g volkoren spaghetti • 2 courgettes • 3 rode paprika’s • 400 g groene erwten (uit de vriezer) • 150 g rucola • limoensap • 2 teentjes knoflook • 30 g pijnboompitten • 20 g basilicum

Bereidingswijze

  1. Een recept vol verstopte groente. Kook de erwten 10 minuten. Klaar? Giet de erwten af en laat de helft afkoelen in koud water.
  2. Mix de afgekoelde erwten, basilicum, knoflook, pijnboompitten en limoensap met twee eetlepels olijfolie tot een gladde pesto. Voeg naar smaak de zout en peper toe. Proef samen met je kind of ‘ie daarna goed op smaak is.
  3. Kook de pasta.
  4. Klusje voor de ouder: snijd de paprika en courgette en verwarm de grillpan. Vet de pan in en grill de groenten een paar minuten. Als je het makkelijk wil houden, gooi je ze voor een half uur de oven in of koop je een zak met gegrilde groenten bij de supermarkt.
  5. De pasta is nu klaar met koken, dus giet af en doe de pasta terug in de warme pan. Laat je kind helpen met de pesto door de pasta roeren. De groenten mogen er nu ook bij.
  6. Maak voor de ouders af met rucola en geroosterde pijnboompitten.Lees ook: 8 manieren om groente te verstoppen in het eten van je kind

4. Heerlijke plaattaart


Bron: Albert Heijn

Ingrediënten voor 4 personen
450 g diepvries gegrilde groenten • 270 g rollen vers bladerdeeg • 90 g pesto • 150 g witte kaas 45+ (of geraspte kaas) • 250 g cherrytomaten • 85 g veldsla • 5 el dressing balsamico

Bereidingswijze

  1. De eerste stap is het ontdooien van de gegrilde groenten.
  2. En vergeet niet om de oven voor te verwarmen op 200 graden!
  3. Dan kan je hulpje meteen aan de slag, want het bladerdeeg moet uitgerold worden.
  4. Klaar? Dan mag hij meteen door: het insmeren van de bladerdeeg met pesto. Wel even in de gaten houden dat hij de randen vrij laat.
  5. Verdeel de groenten samen over het deeg en bestrooi met kaas. De randen bestrijk je met water.
  6. Oven warm? Doe de plaattaart er zo’n 30 minuten in. Draai de plaat halverwege om als hij niet evenredig bruin wordt.
  7. Je kind kan ondertussen de sla met de cherrytomaten en de helft van de dressing mengen. De andere helft mag over de plaattaart heen als deze klaar is. Et voilà! Tip: gebruik eens de restjes uit de koelkast en vriezer en maak er een plaattaart mee.

5. Mexicaans eenpansgerecht met quinoa


Bron: Albert Heijn

Ingrediënten voor 4 personen
300 g maiskorrels uit blik • 400 g kidneybonen in blik • 3 rode paprika’s • 800 g tomaten fijngesneden knoflook-ui in blik (Albert Heijn) • 300 g driekleurenquinoa (of rijst) • 3 el Mexicaanse tacokruiden • 300 ml water • 125 g cheddar aan stuk (of geraspte kaas)

Bereidingswijze

    1. Zo gemaakt zo’n éénpansgerecht. Laat je kind allereerst de mais en bonen in een vergiet doen en afspoelen met koud water. Laat even uitlekken.
    2. Snijd de paprika in blokjes. Ook dat kan je kind doen als hij niet al te jong is en het mes niet al te scherp.
    3. Verwarm een hapjespan en doe de bonen, quinoa, groenten, tomaten en tacokruiden er in. Laat zonder deksel 20 minuten koken en roer af en toe door.
    4. Rasp de cheddar en meng dit op het laatst door het gerecht.
    5. Voor de liefhebbers en kinderen die alles lusten: serveer eventueel met limoen en koriander.

Tip! Zo laat je je kind (meer) groente eten

6. Gezonde Turkse pizza

View this post on Instagram

Wij eten heel erg graag Turkse pizza maar echt gezond zijn deze natuurlijk niet 🙉 Gelukkig kan je zelf thuis een heerlijke en ook nog eens een gezonde Turkse pizza maken 😋 De frisse salade met feta is overigens ook heerlijk om los te eten 😀 • Ga voor het recept naar www.familieoverdekook.nl of klik op de link in bio • Ik gebruikte voor dit recept half om half gehakt maar mocht je een Turkse slager in de buurt hebben, dan is het ook erg lekker om de Turkse pizza met lamsgehakt te maken 😀 Ben je vegetarisch? Vervang dan het gehakt voor vega gehakt. Je kan er dus alle kanten mee op 💪 • #turksepizza #recept #salade #fetakaas #lekkereten #smullen #gehakt #cabanaz #gezondeten #gezonderecepten #familieoverdekook

A post shared by Familie over de kook (@familie.over.de.kook) on


Bron: Familie over de kook

Ingrediënten voor 4 personen
500 g half om half gehakt • 2 flinke tl paprikapoeder • 1 flinke tl komijnpoeder • snuf vers gemalen zwarte peper en zout • 1 el sambal badjak • 2 grote takjes verse rozemarijn (de blaadjes nodig, fijngehakt) • 3 teentjes knoflook fijngehakt • 4 wraps •  sap van een 1/2 citroen • 2 flinke el tomatenpuree

Voor de salade
1 groene paprika in kleine blokjes gesneden • 2 stengels lente ui fijngesneden • 1/3 komkommer in kleine blokjes gesneden • 3 tomaten in kleine blokjes gesneden (zonder vruchtvlees) • flinke hand koriander fijngehakt • paar takjes dille fijngehakt • 1/2 el rode wijnazijn • fetakaas

Bereidingswijze

  1. Je cravings naar een Turkse pizza zijn eenvoudig te stillen. Verwarm allereerst de oven voor op 220 graden.
  2. Laat je kind de ingrediënten voor de salade mengen in een kom (zonder de fetakaas) en zet het daarna in de koelkast.
  3. Bak het gehakt in een pan met alle kruiden en de sambal. Voeg de knoflook en tomaat toe als het gehakt bruin is. Klaar? Haal de pan van het vuur en doe de citroensap door het gehakt.
  4. En nu gaan jullie de pizza’s maken! Verdeel het gehakt over de wraps en doe ze zo’n 5 minuten in de oven.
  5. Haal de pizza’s eruit, doe er wat salade en kaas op en rol ze op. Bon appétit!

7. Mexicaanse chili con carne


Bron: Eet het beter

Ingrediënten voor 4 personen
300 g gehakt • 1 ui • 1 teen knoflook • 1 courgette • 1 rode paprika • 140 g tomatenpuree • 300 g mais • 800 g kidneybonen • 1 theelepel chilipoeder • 250 ml water • olijfolie • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en knoflook en snijd vervolgens de paprika en courgette in blokjes. Zelfs als je kind niet van courgette houdt, is de kans groot dat hij dit wel eet. Al helemaal als je hem zelf de groenten laat snijden. Let maar op!
  2. Laat de bonen en mais alvast uitlekken.
  3. Verwarm een pan op het vuur en fruit de knoflook en ui aan. Voeg vervolgens het gehakt toe.
  4. De courgette en paprika mogen erbij. Laat drie minuten mee bakken.
  5. Nu mag de tomatenpuree, de chilipoeder en het water erbij. Laat het vijf minuten koken.
  6. De uitgelekte bonen en mais voeg je vervolgens toe. Laat weer vijf minuten koken.
  7. Breng op smaak met peper en zout. Genieten maar! Pssst: dit gerecht is extra lekker met nachochips.

8. Ovenpasta met gehakt en spruitjes (die wél lekker zijn!)

ovenpasta met spruitjes en gehakt
Bron: Deb’s Bakery Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen
350 g farfalle • 500 g spruitjes • 1 ui • olijfolie • 350 g half om half gehakt • 125 gram kruidenroomkaas • peper en zout • 150 g kaas naar keuze

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta el dente in een pan met water en een snuf zout.
  2. Voeg de laatste vijf minuten de spruitjes toe.
  3. Fruit ondertussen de ui en bak het gehakt rul.
  4. Giet de pasta en spruitjes af. Vergeet niet om wat kookvocht apart te houden.
  5. De pasta en spruitjes voeg je nu met de kruidenroomkaas aan het gehaktmengsel toe. Goed roeren (daar kun je vast wel wat hulp bij gebruiken!).
  6. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Vet een ovenschaal in voordat je de pasta er in doet. Verdeel de kaas erover en schuif in de oven.
  8. Bak tot de korst knapperig is en de kaas gesmolten is.

9. Lekkere ovenschotel met krieltjes en kip

Ovenschotel met krieltjes en kip
Bron: Lekker en simpel

Ingrediënten voor 4 personen

900 g voorgekookte krieltjes • 2 paprika’s • 4 tomaten • 2 courgette • 4 el crème fraiche • 2 teentjes knoflook • 2 tl paprikapoeder • snufje zout • 2 tl peterselie • snufje zwarte peper • 2 kleine uien • 200 gr gerookte kipreepjes • handje geraspte kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de paprika, tomaten, courgette en uien in stukjes. Of beter nog: laat je kind dit doen met een niet al te scherp mes. Doe de groenten hierna in een ovenschaal.
  3. Meng de crème fraîche, knoflook en kruiden door de groenten.
  4. Voeg de kip en aardappeltjes toe. Meng alles goed door.
  5. Nog even de kaas eroverheen en in de oven schuiven. Na 25-30 minuten is het eten klaar.

10. Fantastisch lekkere enchiladas met kip

enchiladas met kip
Bron: Eef kookt zo

Ingrediënten voor 4 personen
500 g kipfilet • 500 g gezeefde tomaten • 200 g kidneybonen • 150 g kaas (geraspt) • 100 g mais • 1 zakje • 2 uien • 2 teentjes knoflook • 1 zakje enchilada kruidenmix

Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    2. Kruid de kipfilets en bak ze in een pan. Als de kip klaar is en een beetje afgekoeld, laat je kind de filets dan uit elkaar trekken met zijn handjes of twee vorken.
    3. Meng de gezeefde tomaten met water en de enchilada kruidenmix.
    4. Snijd de knoflook en ui en fruit aan. Voeg daarna de kip, bonen en mais toe.
    5. Voeg de helft van de tomatensaus en kaas toe.
    6. Verwarm de tortilla’s in de magnetron of een pan.
    7. Verdeel een beetje van de tomatensaus in een ovenschaal. Vul vervolgens de tortilla’s met kip, rol op en leg in de ovenschaal.
    8. Tot slot doe je de rest van tomatensaus en de kaas over enchiladas. Na 10 minuten is het klaar. Smakelijk!

Lees ook: Waarom je kind vezelrijke voeding nodig heeft

11. Gezonde(re) kapsalon met kip shoarma

Gezonde kapsalon
Bron: Deb’s Bakery & Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen
700 g ovenfriet • 400 g kip shoarma • 250 g cherrytomaten • 250 g komkommer • 4 el tomatenketchup • 1 el sambal oelek • 4 plakken jonge kaas • 100 g gesneden ijsbergsla • 100 ml knoflook

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Laat je kind de frietjes over een bakplaat verspreiden en doe deze zo’n 25 minuten in de oven.
  3. Bak ondertussen de kip shoarma. Olie of boter is niet nodig als de pan een goede antiaanbaklaag heeft.
  4. Halveer de tomaten en snijd de komkommer in plakjes. Ook een leuk klusje voor je kind?
  5. Meng dan de ketchup met de sambal als jullie van pittig houden. Anders hou je het gewoon bij ketchup alleen.
  6. Doe de frietjes in een schaal en verdeel de kip shoarma erover.
  7. Laat je kind de plakjes kaas in reepjes scheuren en verdeel ze over het mengsel. Zet de schaal nog een paar minuutjes in de oven.
  8. Nu alleen nog even de tomaten en komkommer erbij en de sauzen erover. Aan tafel!

12. Pannenkoekjes van courgette

courgette pannenkoek
Bron: Laura’s Bakery

Ingrediënten voor 8 tot 10 pannenkoekjes
1 courgette • 1/4 tl zout • 1 ei • 75 g feta • 60 g zelfrijzend bakmeel • peper • snufje gemalen komijnzaad • 1/2 tl gedroogde dille

Bereidingswijze

  1. Pak een schone theedoek en leg deze in een vergiet.
  2. Was de courgette en verwijder de uiteindes. Rasp boven de theedoek en voeg dan wat zout toe. Roer nog even door met een lepel en laat het 10 minuten staan.
  3. Leuk klusje voor je kind: vouw de handdoek dicht en pers het vocht uit de geraspte courgette. Herhaal een paar keer tot er echt niets meer uitkomt.
  4. Doe vervolgens de rasp in een kom en voeg het ei en de overige ingrediënten toe en meng alles goed.
  5. Verhit olijfolie in een koekenpan.
  6. Doe steeds één eetlepel van het courgettemengsel in de pan en duw plat.
  7. Worden de pannenkoekjes goudbruin? Draai ze dan om.
  8. Laat de pannenkoekjes tot slot even uitlekken op keukenpapier. Tip: de pannenkoekjes zijn het lekkerst als je ze warm eet en met tzatziki (een soort yoghurtsaus) serveert.

13. Kabeljauw in een verrukkelijke romige saus

Kabeljauw in romige saus
Bron: Kookmutsjes

Ingrediënten voor 4 personen
600 g kabeljauw • 6 g zout • 6 g paprikapoeder • 6 g komijnpoeder • 8 g ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel) • 6 g knoflookpoeder • 2 uien • 50 g koriander • 70 ml olijfolie • 2 kleine zoete aardappels • 100 ml water • 400 g ongeklopte slagroom • 200 g tomatensaus • 2 blokjes visbouillon

Bereidingswijze

  1. Begin met het schillen en snijden van de groenten. Laat dit eventueel aan je kind over als hij oud genoeg is.
  2. Doe dan ui en koriander in een mixer of snij het met de hand heel fijn.
  3. Snij de kabeljauw in stukken en doe deze met de kruiden in een kom.
  4. Goed mengen (leuk klusje voor klein en groot!), zodat de stukken vis een lekker kruidenlaagje krijgen.
  5. Verhit olie in een pan en bak de stukken kabeljauw heel kort aan beide kanten.
  6. Voeg de zoete aardappel, water, slagroom, tomatensaus en visbouillon toe. Breng alles aan de kook.
  7. Laat vervolgens 30 minuten op laag vuur koken met de deksel op de pan.

14. Gegratineerde groenteballetjes in tomatensaus

groenteballetjes in tomatensaus
Bron: Libelle

Ingrediënten voor 4 personen
200 g kikkererwten • 200 g champignons • 1 teentje knoflook • 1 ui • 50 g ricotta • 50 g Parmezaanse kaas • 1 bol mozzarella • 100 g broodkruim • 500 ml passata (tomatensaus)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snipper de ui en knoflook en fruit in een pan.
  3. Voeg de passata toe. Breng dit eventueel op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden. Laat 15 minuten koken.
  4. Mix de kikkererwten, champignons, knoflook, ui en ricotta tot het smeuïg is.
  5. Voeg hier de Parmezaanse kaas en de helft van het broodkruim aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Maak van de mix balletjes en rol deze door het overgebleven broodkruim. Grote kans dat je kind hiervoor wel de handen uit de mouwen wil steken!
  7. Bak de balletjes in een pan.
  8. Doe de tomatensaus in een ovenschaal. Leg de balletjes hierin, maar laat er wel ruimte tussen.
  9. De plakjes mozzarella leg je tussen de balletjes. Na 15 minuten in de oven zijn ze klaar.

15. Kipnuggets van bloemkool

kipnuggets van bloemkool
Bron: Uit Pauline’s keuken

Ingrediënten voor circa 20 nuggets
350 g bloemkool • 2 eieren • 100 g geraspte belegen kaas • 2 handjes panko • 1 teen knoflook • handje peterselie • handje bieslook • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de bloemkool in grove stukken of laat je kind met de hand de bloemkool uit elkaar trekken. Was de bloemkool en laat goed uitlekken.
  3. Doe de bloemkool vervolgens in de keukenmachine en hak het fijn.
  4. Snijd de knoflook fijn en voeg deze samen met de kruiden, peper en zout toe aan de bloemkool.
  5. Voeg tot slot de geraspte kaas, panko en eieren toe. Het mengsel voelt als het goed is dan plakkerig aan.
  6. Maak dan met natte handen nuggets van het mengsel en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Let op: zorg dat er wat ruimte tussen de hapjes zit.
  7. Zet de nuggets zo’n 10 minuten in de oven. Keer ze om en laat ze nog eens vijf minuten bakken.
  8. Serveer met ketchup of een andere saus naar keuze. Wedden dat je kind vraagt of je dit nog veel vaker wil maken?