Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: hierdoor worden kinderen moeilijke eters

Een kind dat niks lust en nooit iets nieuws wil proberen: het kan nogal een uitdaging zijn voor ouders. Heb je zo’n moeilijke eter thuis en vraag je je af of jij hem dit soms hebt aangeleerd? Geen zorgen: moeilijk eetgedrag ligt meestal niet aan de opvoeding.

Advertentie

Waar het dan wel door komt? Volgens onderzoekers van University College London heeft het allemaal te maken met genen.

Selectief eetgedrag

Voor het onderzoek werd het eetgedrag van 1.921 gezinnen met een tweeling van 16 maanden oud geanalyseerd. De wetenschappers onderzochten in hoeverre de genen of juist de omgevingsfactoren van een kind invloed hebben op selectief eetgedrag en het weigeren om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen (neofobie).

Tip: Koop een mooi kinderbesteksetje om het eten leuker te maken voor je kind!

Video: Handig: 3 tips om een kieskeurige eter tóch groente te laten eten.

Voedselneofobie

Uit het onderzoek bleek dat beide eigenschappen vooral genetisch zijn bepaald en dus geen resultaat zijn van een bepaalde (slechte) opvoedstijl. Voedselneofobie is het meest afhankelijk van de genen. De neiging van een kind om erg selectief te zijn op de textuur, smaak en geur van voedingsmiddelen wordt ook door de genen beïnvloed, al speelt de opvoeding hierin vaak wel een rol. Lees ook: Mijn peuter wil niet eten: wat nu?

Opluchting

Onderzoeker Andrea Smith: ‘Het kan een hele opluchting voor ouders zijn als ze weten dat moeilijk eten niet per se door de opvoeding komt.’ Toch bepalen onze genen niet ons lot, aldus hoofdonderzoekster Dr. Clare Llewellyn: ‘Hoewel zulk eetgedrag vaak genetisch bepaald is, kun je kinderen met de juiste opvoeding wél ander eetgedrag aanleren.’

Lees ook:

Kind (meer) groente laten eten: met deze tips lukt het misschien wel
Help, mijn kind luistert niet! Met deze tips word je wel gehoord

Bron: Wiley.com – Beeld: Shutterstock