Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De NIPT: zo zit het

Ben je minimaal 11 weken zwanger en wil je meer weten over de gezondheid van je kindje? Dan kun je de NIPT laten doen. De uitslag van de NIPT geeft aan of er een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De NIPT geeft meer informatie, maar kan ook juist voor onzekerheid zorgen. Dat komt omdat de uitslag nooit 100 procent zekerheid geeft. Hoe werkt het precies en wat kost zo’n test? Wij zochten het voor je uit.

Advertentie

NIPT onderzoekt DNA in het bloed

NIPT betekent ‘Niet-Invasieve Prenatale Test’. Het laboratorium onderzoekt of er aanwijzingen zijn dat je kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Voor het onderzoek worden er een paar buisjes bloed afgenomen. In je bloed zit namelijk erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Omdat er alleen bloed voor het onderzoek nodig is, loop je door de NIPT geen risico op een miskraam. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap.

Kan iedereen kiezen voor de NIPT?

Tot een aantal jaar geleden was de NIPT test alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kindje met een chromosoomafwijking. Maar sinds april 2017 kunnen bijna alle zwangere vrouwen er gebruik van maken. Het kan wel zijn dat er een medische reden is waardoor je niet kunt kiezen voor de NIPT. Je verloskundige of gynaecoloog kan dit voor je nagaan. Ook je leeftijd telt mee: je moet minstens 16 jaar oud zijn.
Lees ook: NIPT, de Niet Invasieve Prenatale Test

Kosten en vergoeding

De NIPT krijg je alleen vergoed bij een medische indicatie. Bijvoorbeeld als je eerder zwanger bent geweest van een kind met het downsyndroom. In dat geval wordt de test vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten worden wel verrekend met je eigen risico. Is er geen sprake van een medische indicatie maar wil je de NIPT toch laten uitvoeren? Dan wordt dit niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan 175 euro voor de test.

Andere chromosoomafwijkingen

Als je de NIPT laat doen, kunnen ze in het laboratorium ook meteen zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft. Dat wordt nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt kiezen uit twee mogelijkheden:

  • Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft.
  • Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft én of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

De uitslag

Na tien werkdagen nadat het bloed op het laboratorium is aangekomen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Heb je aangegeven dat je de nevenbevindingen ook wil weten? Als het laboratorium deze gevonden heeft, neemt het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek van een universitair ziekenhuis contact met je op. Het is goed om te weten dat de NIPT nooit 100% zekerheid geeft of je kindje wel of geen chromosoomafwijking heeft. Als uit de NIPT komt dat het kind mogelijk downsyndroom heeft, is de kans gemiddeld 90% dat het kind daadwerkelijk downsyndroom heeft. Dit is de positief voorspellende waarde. Er is dus 10% kans dat het kind géén downsyndroom heeft. Een vlokkentest of vruchtwateronderzoek kan vervolgens meer duidelijkheid geven.

Advertentie

Deelname aan wetenschappelijke studie

In Nederland kun je alleen kiezen voor de NIPT als je meedoet met een wetenschappelijke studie (TRIDENT-1 of TRIDENT-2 studie). Dat betekent dat je toestemming geeft dat onderzoekers je gegevens mogen gebruiken. Het gaat om gegevens over je zwangerschap, de uitslag van de test, eventueel vervolgonderzoek en gegevens over de uitkomst van de zwangerschap/bevalling. Ook je bloed wordt opgeslagen. Meer informatie over deelname aan het onderzoek vind je op de website meerovernipt.nl en meer informatie over de NIPT staat op www.pns.nl.

 

Beeld: GettyImages