Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

‘Geef je baby al met vier maanden pindakaas en ei’

Een ei- of pinda-allergie bij je kind voorkomen? Dat kan, zo stellen wetenschappers. Geef je baby al zo vroeg mogelijk een theelepel pindakaas of ei.

Lange tijd was het voedseladvies om je kinderen niet voor hun eerste jaar noten, eieren, koemelk en vis voor te schotelen. Dit zou een baby allergisch maken. Het tegendeel blijkt waar te zijn, zo tippen allergologen van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde. Het geven van pinda’s of eieren aan kinderen die al eczeem hebben, lijkt de kans op een voedselallergie niet te verhogen, maar juist te verlagen.

Advertentie

Voorzichtig wennen

‘Als we baby’s vanaf vier maanden voorzichtig laten wennen aan pinda en kippenei, dan kunnen we bij veel kinderen op latere leeftijd een pinda- of kippenei-allergie voorkomen. Deze allergieën ontstaan vaak in de loop van het eerste levensjaar. Kinderen worden namelijk niet allergisch geboren,’ zegt kinderarts-allergoloog Marike Stadermann.

Eczeem

Vooral kinderen met eczeem lopen meer risico op het krijgen van een kippenei- of pinda-allergie. ‘Dit komt door de pinda- of kippenei-eiwitten die hierin zitten. Deze eiwitten vind je overal om je heen en zitten bijvoorbeeld in huisstof, kleding en beddengoed. Ook al eet een baby dus geen pinda’s, dan nog komen er pinda-eiwitten op de huid terecht. En als die huid is ontstoken, gaat het lichaam in de aanval en maakt het antistoffen tegen pinda’s aan. Vervolgens wordt een kind ziek na het eten van het eerste hapje pinda,’ zegt Stadermann.

Lees ook: Pinda-allergie bij baby’s en peuters

Kans verkleinen

Volgens de kinderarts-allerloog is het dan ook belangrijk om dit voor te zijn en het immuunsysteem van je kind via de ‘normale’ route in contact te laten komen met pinda’s; namelijk het eten. ‘Door eczeem goed te behandelen met een zalf en een kind al op vroege leeftijd pinda te geven, kun je een allergie voor zijn. Elke maand dat je langer wacht met het geven van pinda en kippenei, is de kans op een allergie groter.’

Meer weten? Waarom pindakaas goed is voor je baby

Voorzichtig wennen

Maar hoe doe je dat nu: laten wennen? Geef je baby bijvoorbeeld eerst een halve theelepel pindakaas of hardgekookt ei, een paar dagen later twee theelepels en pas na een week een volle eetlepel. Als je kind wat groter is, kun je toewerken naar twee boterhammen pindakaas per week. Geef je baby overigens nooit hele pinda’s en kies voor gladde pindakaas en niet voor een variant met stukjes noot. Anders kan je kind zich verslikken. Let ook op dat je het ei goed fijnprakt.

Lees ook: Voedselallergieën bij kinderen

Klachten

Komt er bij jou in de familie een pinda- of ei-allergie voor, of is al gebleken dat je baby een voedselallergie heeft, geef je kind dan nooit zomaar pindakaas of ander allergeen voedsel. Dit kan gevaarlijk zijn. Merk je dat je kind na het eten van bepaald voedsel klachten heeft, als buikkrampen, diarree, overgeven, eczeem of verstopping? Neem dan direct contact op met de huisarts en blijf niet experimenteren. Mogelijk is je baby hier overgevoelig voor.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde