Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Gouden tips: zo deal je met een lastige eter

Lepelt jouw kind met smaak alles naar binnen wat hij voor z’n neus krijgt? Lucky you! Valt jouw kind in de categorie lastige eters, lees dit dan vooral even. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont heeft namelijk wat tips voor je die je niet wilt missen.

Advertentie

Er zijn vier zaken waarmee je als jong kind je ouders behoorlijk over de rooie kunt krijgen, en dat zijn eten, poepen, huilen en slapen. Doe op een van deze gebieden een beetje moeilijk en je hebt als kind je ouders aan een touwtje. Ze weten zich even echt geen raad. Vooral moeilijk eten is iets waar we als ouders enorm op kunnen aanslaan en dat is ook begrijpelijk. Na ademen is eten immers het belangrijkste wat je moet doen als je in leven wilt blijven. En ouders voelen dat intuïtief aan en letten dus enorm op dat eten van hun kind. Maar eten gaat echt niet alleen over het naar binnen krijgen van voldoende nutriënten. Er zit een hele psychologie achter.

Tip! Leuke kinderserviezen shop je direct via deze link.

Gedoe aan tafel

Laat ik beginnen met een mooi voorbeeld. Ik kende een echtpaar waarvan de man steeds moest overwerken en dan ook nog later thuis kwam dan hij had afgesproken. Tegelijkertijd vonden hij en zijn vrouw het belangrijk dat er gezamenlijk werd gegeten en dus gingen ze na thuiskomst van de vader meteen aan tafel. Maar zijn vrouw was vaak zo geërgerd over de gang van zaken, dat de sfeer aan tafel om te snijden was. Wat gebeurde er? Hun zoon weigerde na enige tijd nog aan tafel te gaan. En als hij werd gedwongen, dan weigerde hij te eten. Hij had in zijn hoofd namelijk het verband gelegd tussen eten en spanning. Pas toen de ouders snapten dat het moeilijke eetgedrag van hun zoon met hen te maken had, verbeterde de sfeer en begon hun zoon langzaamaan weer gewoon aan tafel te eten. Dit geeft goed aan dat moeilijk eten niet alleen over eten gaat.

Meer tips! Zo gaat je kind beter eten

Advertentie

Smaken verschillen

Verder moeten we ook niet vergeten dat de smaakpapillen van onze kinderen vaak erg op zoet zijn gericht. Je leert pas later in je leven bittere en zure smaken waarderen. Dat is evolutionair zo gegroeid, omdat bitter en zuur vaak betekenden dat er iets mis was met het eten. Als je nog niet kunt praten, moet je dat dus op andere manieren duidelijk maken, bijvoorbeeld door het uit te spugen. Slim bedacht van de natuur, maar natuurlijk wel nadelig voor ons als ons kind zijn zuurkool weer eens uitspuugt… Dit laatste wil overigens niet zeggen dat we dan maar moeten stoppen met het eten van zuurkool met onze kinderen. Eetgedrag moet namelijk worden getraind. Door kinderen al op jonge leeftijd met veel smaken in aanraking te brengen, raken ze gewend aan verschillende smaken. Gemiddeld moet een kind tussen de acht en vijftien keer iets proeven, voordat het een nieuwe smaak accepteert. We moeten dus niet te snel opgeven, want dan eindigen onze kinderen zoals een ander jongetje dat ik ken, dat alleen nog maar ‘pasta met rode saus’ lust.

Lees ook: 8x zo verstop je groenten in het eten van je kind

Succesfactoren

Dus de twee gouden eetregels? De eerste is dat aan tafel gaan iets leuks moet zijn, en de tweede dat een kind alles moet proberen. Hoe jonger we daarmee beginnen, hoe minder vervelend later de strijd wordt die we op de een of andere manier moeten winnen. Want ik heb van dichtbij meegemaakt wat het betekent als het aan tafel niet leuk is. En ook wat voor bleek koppie je als kind krijgt als je dieet vooral bestaat uit ‘pasta met rode saus’.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine– Tekst: Steven Pont.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie