Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Lastige eter? Niets meer aan doen!

Moet jij een uur op je kind inpraten voor hij drie doperwtjes eet? Maak je geen zorgen. Uit onderzoek blijkt dat moeilijke eters net zo gezond zijn als smulpapen.

Advertentie

Het is een van de grootste frustratiebronnen voor ouders: kinderen die niet willen eten. Heb jij thuis zo’n kind dat elke avond een uur naar zijn bord zit te staren met zijn mond stijf dicht? Dan vind je dat vast lastig. Toch hoef je er volgens onderzoekers echt niet mee te zitten.

Net zo gezond

De Amerikaanse kinderarts Julie Lumeng concludeert dat ‘lustikniet-ers’ net zo gezond zijn als alleseters. Ook andere onderzoeken tonen aan dat kinderen die niets lekker vinden net zo fit zijn als echte smulpapen. Ook is het gewicht van slecht etende peuters stabiel.

Maak je niet druk

Ouders hoeven zich dan ook niet zo druk te maken als hun kind een tijdje slecht eet, stelt de Amerikaanse onderzoeker. Het Voedingscentrum is het daarmee eens. Je hoeft dus niet je kind te dwingen om zijn bord leeg te eten. Sterker nog: het is zelfs beter van niet, want dan wordt eten iets negatiefs.

Tip: 8 manieren om groente te verstoppen in het eten van je kind.

Advertentie

Altijd een toetje

Naast dwingen is ook dreigen dat ze geen toetje mogen, als hun bord niet leeg is, een no-go. Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum van het Voedingscentrum, tipt: ‘Je moet juist de lading eraf halen. Bovendien is het heel natuurlijk dat kinderen in de peutertijd wat minder eten. In die periode groeien ze minder hard, dus hoeft er ook minder eten in.’

De aanhouder wint

Moet je dan echt helemaal niets doen als je kind elke avond zijn eten laat staan? Het enige wat helpt, is volhouden. Deskundigen zeggen dat het ’t beste is om voedsel te blijven aanbieden en dan al blij te zijn als je kind er één hapje van neemt. Gemiddeld duurt het nu eenmaal tien tot vijftien keer voordat kinderen voedsel lekker gaan vinden.

Lees ook: Hoeveel vlees heeft een kind per dag nodig?

Bewezen: hierdoor worden kinderen moeilijke eters

Bron: NOS – Beeld: Shutterstock