Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind heeft fopspeen in
door

Consultatiearts: 'Na één jaar moet je de regel hanteren: overdag geen speen'

Heeft je kind na z'n eerste verjaardag nog een speen, bereid je dan maar voor op commentaar. Heel veel mensen vinden hier namelijk wat van. Of je je hier nou wat van aantrekt of niet, er zijn ook gegronde redenen om je kind niet te lang op een speen te laten sabbelen. Dit is waarom.

Advertentie

Zo’n fopspeen is eigenlijk best wel een briljante uitvinding. Baby’s hebben een enorme zuigbehoefte en een speen is daar dé oplossing voor. En is je kind moe, onrustig of huilerig, ook dan doet een fopspeen vaak wonderen. Bovendien staat in het wiegendoodprotocol dat een speen belangrijk kan zijn in de strijd tegen wiegendood. Al met al redenen genoeg dus om je baby een speen te geven. Maar pas op: zo’n speen werkt ‘verslavend’. Ga je er (te) lang mee door, dan raakt je baby eraan gewend en kan hij al snel niet meer zonder. En er kleven meer nadelen aan het langdurig gebruik van een speen.

‘Overdag geen speen’

Dat een speen een uitkomst is voor veel baby’s, en dus ouders, snapt consultatiearts Sanne van der Harst. Zij zei naar aanleiding van het gedoe rond de jongste Beckham-telg een paar jaar geleden het volgende tegen RTLnieuws: ‘Baby’s hebben een grote zuigbehoefte maar geen honger – dan is een speen perfect’. Geef je geen speen, dan bestaat de kans dat je kind op z’n vuistje, duim of vingers gaat zuigen, zegt ze. En die gewoonte is een stuk lastiger af te leren, dan zuigen op een fopspeen. Want: een speen kun je afpakken. Dit moet je wel op tijd doen: hoe ouder je kind wordt, hoe groter de gewenning en gehechtheid aan z’n speentje. Van der Harst zegt dan ook: ‘Eigenlijk moeten ouders na 6 maanden gaan afbouwen. Dan moet je je aanleren dat een kind alleen met inslapen een speen heeft. Na een jaar moet je de regel hanteren: overdag geen speen.’

TIP: Dit leuke boekje helpt je kind te stoppen met zijn of haar speen!

Advies experts

Het consultatiebureau vindt de eerste verjaardag dus een mooi moment om de speen van je kind – in elk geval overdag – de deur uit te doen. Onder het mom: hoe ouder je kind is, des te moeilijker het wordt. Ook andere experts adviseren je kind niet al te lang met een speen te laten rondlopen en/of slapen. De meeste tandartsen vinden dat je een speen niet langer dan twee jaar moet gebruiken. Zo heeft het kindergebit nog de tijd om te herstellen van de invloeden van een speen op de kaakstand en het gehemelte. Stichting Wiegendood zegt: stop met het gebruik van een speen als je baby een jaar is en de grootste kans op wiegendood voorbij is. En wil je een open mond en spraakproblemen voorkomen, ook dan kun je volgens logopedisten de speen het beste helemaal verbannen na de eerste verjaardag van je kind.

Advertentie

‘Al heeft hij op z’n vierde nog een speen’

Experts mogen dan adviseren om al op jonge leeftijd te stoppen met het gelurk aan een speentje, veel ouders trekken zich hier niets van aan. En dus zijn er heel wat peuters, soms zelfs kleuters, die dagelijks naar bed gaan met hun ’tut’ of ‘m overal mee naartoe nemen. En daar vinden heel wat mensen wat van, ontdekte ook Monique Noël. Toen zij een foto op Instagram zette van haar oogappeltje en een vriendje, beiden mét speen, waren de reacties niet onverdeeld positief.

Zie hier onze heerlijke zoon samen met zijn vriendje, beide nog géén 2 jaar, MET speen! Ik ben het “ongevraagde advies” en de negatieve opmerkingen over onze zoon en zijn speen echt helemaal zat! Het is ONS kind, WIJ bepalen wat wij wel en niet toelaten, want WIJ zijn zijn ouders! Al heeft hij op zijn 4e nog een speen dan bepalen WIJ dat! Wie er vanaf nu nog 1x over begint blokkeer ik van mijn instagram, want ik wil graag gewoon foto’s van ons kind kunnen posten zonder dat daar hele discussies onder ontstaan! Ik zou het jammer vinden wanneer ik mijn reacties ook uit zou moeten zetten, want alle gezellige lieve volgers zijn daar dan ook de dupe van! Dus voor eens en voor altijd: OPZOUTEN MET JE GEZEIK EN RICHT JE OP JE EIGEN “PERFECTE” LEVENTJE! ✌🏼

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

Mom-bashing

Naast dat Monique sowieso klaar is met mom-bashing, is ze ook klaar met al dat commentaar op haar zoons speengebruik. ‘WIJ bepalen wat wij wel en niet toelaten, want WIJ zijn zijn ouders! Al heeft hij op zijn 4e nog een speen dan bepalen WIJ dat!’ En ze is niet de enige die er zo over denkt.

Zo schreef debbiexvdoorn: ‘Dochter van 4 heeft ook nog steeds een speen. Ze is er een tijdje vanaf geweest maar werd zo onrustig (niet goed in kunnen slapen, daardoor bloedchagrijnig). Kan me ook echt irriteren aan buren/vrienden/familie die dan zeggen: jeetje, ben je nog een baby? Heb jij nog een speen? Ze doet hem alleen in met slapen🙈 laat dat kind.’

En nog eentje van missarzu: ‘Oh hoe herkenbaar!! Ik werd om de haverklap aangesproken door wildvreemde mensen over de speen van m’n dochter. Zelfs toen ze 1 was!!! Doe effe normaal zeg! Alsof je kind aan de crack is of zo.’

Kleuters met speen

Mariah Carey denkt er duidelijk hetzelfde als Monique want haar zoontje Moroccan had daadwerkelijk nog een speen op z’n vierde. En daar mag de hele wereld dan wat vinden, she couldn’t care less.

Dit bericht bekijken op Instagram

Movie night! #RocThinksHesOnARollerCoaster

Een bericht gedeeld door Mariah Carey (@mariahcarey) op

En datzelfde geldt voor de eerdergenoemde David Beckham. Zijn dochter Harper mocht ook net zo sabbelen tot ze er zelf genoeg van had.

Jouw mening

Wat vind jij van deze discussie? En als je kind een speen had: hoe en wanneer is hij gestopt met het gebruiken van een speen? Cold turkey of gaf je hem mee aan bijvoorbeeld Sinterklaas? We zijn benieuwd. Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Bronnen: RTLnieuws, Instagram-account Monique Noel

 

Mercy Hiltrop

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod