Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
NIPT gratis zwangere vrouwen
door

NIPT vanaf 1 april 2023 gratis voor alle zwangere vrouwen

Vanaf 1 april 2023 kunnen alle zwangere vrouwen kosteloos de NIPT doen. Deze test kijkt of er aanwijzingen zijn dat de baby ernstige genetische afwijkingen heeft.

Advertentie

De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek waarmee vrouwen tijdens een zwangerschap (vanaf elf weken) kunt laten onderzoeken, of er aanwijzingen zijn dat de baby in de buik downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Eerder was deze prenatale screening alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking. Sinds 1 april 2017 is de test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar tegen een eigen bijdrage van 175 euro. Vanaf april 2023 is de test gratis.

Lees meer: Alles over de NIPT, de Niet Invasieve Prenatale Test

Chromosoomafwijkingen bij de zwangere zelf

Vrouwen kunnen kiezen of ze alleen geïnformeerd willen worden over het down-, edwards-, of patausyndroom, of óók over andere afwijkingen die tijdens de test aan het licht komen. Voorbeelden hiervan zijn andere chromosoomafwijkingen bij het kind, in de placenta of bij de zwangere zelf.

Lees meer: Verloskundige Karlijn Janssen zet op een rij welke controles en echo’s een zwangere krijgt

Advertentie

Ook geïnformeerd over nevenbevindingen

De Gezondheidsraad wil dat vrouwen die de NIPT doen, binnenkort compleet geïnformeerd worden over de uitslag, dus over alle afwijkingen die uit de test blijken. De Gezondheidsraad had in 2020 nog geadviseerd om zulke bevindingen alleen te melden als die ‘klinisch relevant en ernstig’ zijn. Het is nu aan minister Kuipers om een besluit te nemen over het advies van de Gezondheidsraad.

Bronnen: RTLnieuws – Beeld: GettyImages

 

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu