Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

NIPT in 2023 kosteloos voor alle zwangere vrouwen

Volgend jaar kunnen alle zwangere vrouwen kosteloos de NIPT doen, is besloten door minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Deze test controleert jouw ongeboren baby op drie verschillende aangeboren afwijkingen.

Advertentie

Tijdens je zwangerschap mag je zelf beslissen of je gebruik wilt maken van een prenatale screening. Voor het onderzoek betaal je momenteel een eigen bijdrage van 175 euro. Dat is vanaf 1 april 2023 niet meer nodig, zegt de minister. De voorbereidingen om de NIPT voor iedereen beschikbaar te stellen zijn volgens hem ‘in volle gang’.

Lees meer: NIPT, de Niet Invasieve Prenatale Test

Wat is de NIPT?

De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek waarmee je tijdens je zwangerschap (vanaf elf weken) kunt laten onderzoeken, hoe groot de kans is dat de baby in je buik downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Eerder was deze test alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking. Sinds 1 april 2017 is de test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar tegen een eigen bijdrage. Volgend jaar april zal de test gratis zijn.

Vergunningen

Voordat het zo ver is, moeten er nog een aantal zaken worden geregeld. Zo heeft het RIVM de aanbesteding met laboratoria afgerond, maar wordt er nog wel gewerkt aan de aanbestedingen voor onder meer de apparatuur. Daarnaast moeten de ICT-systemen nog aangepast worden en loopt er een vergunningaanvraag.

Advertentie

Lees meer: Combinatietest of NIPT: de verschillen

Richtlijn voor informeren

Naast de aanbestedingen werken medici ook nog aan een richtlijn om te regelen hoe de zwangere geïnformeerd kan worden als uit het onderzoek een andere afwijking naar voren komt dan de drie waar de NIPT zich op richt. Regel is dat zwangere vrouwen daar namelijk zelf om moeten vragen. De Gezondheidsraad had in 2020 geadviseerd om zulke bevindingen alleen te melden als die ‘klinisch relevant en ernstig’ zijn.

Bron: RTLnieuwsBeeld: GettyImages