
Overlevingszwemmen voor baby’s
Overlevingszwemmen voor baby’s, in het buitenland is het al een bekende en veelgebruikte methode. Ouders van Nu-zwemexpert Britt Klaassen-Anholts vertelt wat overlevingszwemmen precies inhoudt.
Je kunt al heel vroeg starten met overlevingszwemmen, vertelt Ouders van Nu-zwemexpert Britt Klaassen-Anholts.
Waarom is overlevingszwemmen belangrijk?
Overlevingszwemmen is geschikt voor de allerkleinsten en leert een kind om voor een onbepaalde tijd te blijven drijven op zijn rug, zodat hij kan blijven ademhalen, ongeacht de diepte van het water. Deze overlevingstechniek kan van levensbelang zijn, gezien kinderen zich van nature aangetrokken voelen tot water.
Overlevingszwemlessen
Baby’s en jonge kinderen leren tijdens het overlevingszwemmen in het water te draaien naar een stabiele rugpositie, zodat ze kunnen blijven ademen. Het aanleren van deze techniek kost tijd, deskundigheid en geduld. Ook leren zij:
- het in het water zijn en het onder water gaan
- het drijven op de buik met het gezicht onder water
- het drijven op de buik naar iemand toe of naar de kant toe, d.m.v. een setje
- afhankelijk van de leeftijd leren zij ook het wel of niet uit water klimmen
- het vallen in het water en direct draaien naar de kant om er eventueel uit te klimmen
- het te water raken en draaien naar de rug, zodat de ademweg vrij is en het kind lang kan blijven drijven/overleven in noodsituaties
- het kan zijn dat kinderen leren om ‘Help’ te roepen vanuit het water
- ook leren kinderen hun adem in te houden in het water en met kleding in het water te zwemmen en bovenstaande oefeningen uit te voeren.
Let wel: het programma van een overlevingscursus kan verschillen, iedere aanbieder mag dit zelf invullen. De bovengenoemde punten zijn de belangrijkste en meest voorkomende oefeningen.
Vanaf welke leeftijd?
In Nederland wordt het overlevingszwemmen soms al aangeboden vanaf zes maanden. Britt: ‘Wat ik zou aanraden is om eerst te starten met ‘gewoon’ babyzwemmen, daar leren kinderen op een hele speelse wijze plezier te hebben in het water en ondervinden ze al het gevoel van stuwvlakken en het onder water zijn. Wanneer je kind gaat lopen zou ik de echte overlevingszwemlessen aanraden. Je kind is dan al blij en vrij in het water, waardoor de basisvaardigheden makkelijker kunnen worden uitgebouwd naar het aanleren van de overlevingsvaardigheden.
Wat kun je doen als je kind zo bang voor water is dat hij niet eens in de douche of in bad wil? Hier lees je meer over watervrees bij kinderen.
Idee van over zee
In Amerika en Australië worden deze technieken al op jonge leeftijd aangeleerd, zelfs al wanneer het kind pas drie maanden is. In deze landen hebben veel huizen een zwembad in de tuin en is het gebruikelijk om hier vroeg mee te starten.
In Nederland starten de meeste ouders pas met overlevingszwemmen wanneer hun kind begint te lopen en het gevaar makkelijker kan opzoeken. De overlevingstechniek is echt bedoeld om in noodsituaties te kunnen overleven, als ouder moet je dus te allen tijde alert blijven.
Overlevingszwemmen voor baby’s
Overlevingszwemmen voor baby’s wordt ook in Nederland, maar wel minder vaak dan in het buitenland. Wel zien we dat veel zwembaden lessen in baby- en peuterzwemmen aanbieden. Het doel van baby- en peuterzwemmen is duidelijk anders: hier leren baby’s en jonge kinderen omgaan met de weerstand in het water door middel van spelletjes en oefeningen en staat plezier altijd voorop. Deze lessen zijn er om kinderen al vroeg watervrij te maken en beter voor te bereiden op het leren zwemmen. Echt leren te overleven in het water is hierbij niet het doel.
Meer lezen? Peuterzwemmen: je kind watervrij maken