Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wat als je peuter warm eten weigert? 6 tips

Wat doe je als jouw peuter zonder problemen een banaan naar binnen schuift en ook van een boterham smikkelt, maar warm eten pertinent weigert? Hier wat tips en trucs om je peuter tóch zijn bordje leeg te laten eten.

Advertentie
 1. Ga voor veilig

  Veel peuters hebben last van neofobie: een afkeer van nieuwe en dus onbekende dingen, inclusief etenswaren. Ligt er iets op zijn bord dat hij niet kent of dat er anders uitziet dan normaal, dan laat hij dit staan. Experimenteer daarom liever niet als je kind een lastige eter is. Ga voor de veilige weg en maak gerechten die gegarandeerd een succes zijn. Als dit betekent dat je kind drie keer per week pasta eet en broccoli en worteltjes de enige groente zijn die er ingaan aan tafel, dan is dat maar zo. Je zult zien, het komt vanzelf goed.

  Lees ook: Moeilijke eters: als je peuter niet wil eten

 2. Geef het goede voorbeeld

  Je peuter vindt niets leuker dan jouw gedrag kopiëren. Maak daar gebruik van! Laat hem helpen in de keuken als je gaat koken. De sla wassen, tomaten in een schaaltje doen: het zijn allemaal klusjes die je kind prima kan doen. En wat je zelf ‘maakt’, smaakt tenslotte het lekkerst. Eet verder altijd aan tafel. Als je kind jou en de rest van het gezin lekker ziet eten, gaat hij dat uiteindelijk ook doen. Echt!

  Tip: Shop je z’n eigen kookgerei bij elkaar om ‘samen’ te koken

 3. Focus op gezelligheid aan tafel

  ‘Kijk eens wat een lekkere boontjes!’ Hoe goed bedoeld ook, de focus op het eten leggen werkt averechts. De strijd aangaan verstrekt de weerzin van je kind alleen maar. Zorg er liever voor dat het gezellig is aan tafel. Zo is de kans een stuk groter dat hij goed eet.

  Advertentie
 4. Hanteer vaste eet- en drinkmomenten

  Als je peuter alleen moeilijk doet bij het avondeten, kan dat ook komen doordat hij simpelweg geen trek heeft. Misschien heeft hij over de hele dag al veel gegeten of net nog een tussendoortje gehad? Drie vaste eetmomenten (ontbijt, lunch en avondeten) zorgen ervoor dat je kind niet de hele dag door wil eten en drinken. Natuurlijk is af en toe een tussendoortje prima, maar hou het bij maximaal drie tussendoortjes en liever niet net voor het eten. Drinken, met name fruitsappen, kan de maag ook behoorlijk vullen waardoor hij daarna niets meer lust. Geef je kind dus ook niet vlak voor het eten te drinken.

  Lees ook: Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je kind

 5. Pas de maaltijd waar nodig aan

  Heeft je kind het niet zo op groente in plakken of stukjes? Pureer het eten dan. Van tomaat, ui, wortel, paprika en courgette maak je bijvoorbeeld een prima saus voor in een lasagne of pasta. En gaat iets er warm echt niet in? Als je peuter het koud wel wil eten: ook goed. Zo krijgt hij die voedingsstoffen toch binnen. Kortom, maak het niet ingewikkelder dan nodig en pas de maaltijden aan de voorkeuren van je kind aan. In elk geval zolang hij in de ‘ik-ben-twee-en-zeg-nee-fase’ zit.

  Groenten verstoppen? Bekijk ook onze foodprocessors review van 2022

 6. Maak het aantrekkelijk

  Een bord met zijn favoriete stripfiguur (zoals een van deze) erop, pasta in de vorm van dieren, een grappig prikkertje met tomaatjes: door het eten er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien, vergroot je de kans dat je kind wel met plezier zijn bord leeg eet.

  Advertentie

Bron: nrc.nl – Beeld: Shutterstock

Verder lezen: 8 manieren om groente te verstoppen in het eten van je kind

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu