koorts bij kind

Koorts bij kinderen

Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen jonger dan 5 jaar. Hun lichaamstemperatuur kan al stijgen door kleine inspanningen of een stevige huilbui. Koorts kan in de meeste gevallen geen kwaad; het is een normale reactie op een infectie.

Wanneer spreken we van koorts?

De normale lichaamstemperatuur is ongeveer 37 graden. ’s Ochtends ligt de temperatuur meestal iets lager dan in de loop van de dag. Pas bij een temperatuur boven de 37,5 graden spreken we van verhoging. Als de thermometer meer dan 38 graden aangeeft, heeft je kind koorts.

Advertentie

Hoe ontstaat koorts bij kinderen?

Koorts is een teken dat je kind een infectie onder de leden heeft, bijvoorbeeld een verkoudheid of griepje. Het is een normale reactie van het lichaam op een ontsteking of infectie; bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed. Als de infectie ‘overwonnen’ is, daalt de temperatuur weer.

Meestal wordt koorts bij kinderen veroorzaakt door een onschuldige virusinfectie, zoals bij griep of verkoudheid. Het kan ook door een bacteriële infectie worden veroorzaakt. In sommige gevallen is het een teken van een ernstige infectie, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking. Maar dat komt veel minder vaak voor.

Soms kan koorts ontstaan na een inenting. Het is dan een reactie op de infectie die door de prik ontstaat. Dit is heel normaal en kan geen kwaad. Het lichaam maakt nu antistoffen aan en is daardoor resistent als het met de echte bacterie of virus in aanraking komt. Dat is dus de bedoeling en het voorkomt dat je kind later ziek wordt. De meeste prikken kunnen de eerste twee dagen koorts geven en de BMR-prik soms na vijf tot twaalf dagen.

Lees hier meer over wat de BMR-vaccinatie precies inhoudt.

Hoe meet je de temperatuur?

De beste manier om koorts te meten is via de anus (poepgaatje). Je kunt hiervoor een kwik- of elektronische thermometer gebruiken. Een oorthermometer is minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij kinderen jonger dan drie maanden. Meestal is één keer meten per dag voldoende bij een kind dat niet ernstig ziek is. Begint je kind zich beter te voelen, dan is temperaturen niet meer nodig.

Tegen de avond is de temperatuur altijd iets hoger, ook bij kinderen met koorts. Bij een infectie kan de temperatuur zelfs oplopen tot 40 of 41 graden. Dat is niet schadelijk. De temperatuur komt meestal niet boven de 41 graden, zolang het lichaam de warmte maar kwijt kan. Kleed een kind met koorts dus niet te warm aan.

Of je kind erg ziek is, merk je eerder aan andere verschijnselen. Onderaan dit artikel staat een lijst met redenen en momenten wanneer het nodig is om naar de huisarts te gaan.

Check hier wat de meest nauwkeurige thermometers zijn.

Wat moet je doen bij koorts?

Koorts op zich kan dus zoals gezegd geen kwaad. Het belangrijkst is dat je kind genoeg drinkt. Koorts bij kind? Dit kun je doen:

 1. Zorg dat je kind genoeg drinkt. Door verhoging en zweten verliest je kind veel vocht. Geef je kind daarom extra te drinken, of desnoods een waterijsje.
 2. Zorg dat het niet warm is in de ruimte waar je kind verblijft. Het is belangrijk dat je kind zijn warmte kwijt kan, zorg dus dat het niet te warm is.
 3. Leg je kind niet onder te veel beddengoed. Ook dan kan het lichaam z’n warmte niet kwijt. Kleed je kind ook niet te warm aan.
 4. Geef je kind voldoende rust. In bed blijven is niet per se nodig, maar inspanning is niet verstandig.
 5. Als je kind dat wil, mag hij gerust even naar buiten.

Hoe lang de koorts duurt, zegt niets over de ernst van de ziekte. Meestal duurt het een paar dagen. Zodra het lichaam de infectie overwonnen heeft, zal de temperatuur dalen en zal je kind zich beter gaan voelen.

Lees meer: Zo voorkom je uitdroging bij baby of kind

Wel of geen medicijnen?

Je hoeft koorts niet te behandelen. Kinderen die ouder zijn dan drie maanden mogen af en toe een paracetamol hebben. Bijvoorbeeld als ze veel pijn hebben of slecht drinken. Vaak voelt je kind zich dan na een halfuurtje al beter. Vraag bij de apotheek of drogist naar de juiste dosering (die hangt af van de leeftijd en het gewicht van je kind).

Meer tips: zo voorkom je de verspreiding van griep in huis.

Wanneer naar de huisarts?

Normaal gesproken is rust voldoende om de koorts te doen zakken. In de volgende situaties moet je direct contact opnemen met de huisarts. Als je kind koorts heeft en:

 • jonger is dan drie maanden;
 • ouder is dan drie maanden en de koorts langer dan drie dagen aanhoudt;
 • suf is of niet gemakkelijk wakker te krijgen;
 • kreunt of huilt en niet te troosten is;
 • huiduitslag krijgt;
 • benauwd is of anders gaat ademen, bijvoorbeeld sneller of korte periodes niet ademt;
 • een andere huidskleur krijgt (bleek, blauw of grauw wordt);
 • snel steeds zieker wordt;
 • zieker wordt en gaat overgeven of diarree krijgt;
 • veel minder drinkt dan normaal (minder dan de helft van wat hij normaal drinkt);
 • een koortsstuip krijgt;
 • bekend is met verminderde weerstand of met een ziekte waarbij infectie extra risico geeft;
 • na een aantal koortsvrije dagen opnieuw hoge koorts krijgt;
 • als er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt.
 • Heeft je kind één of meerdere van deze alarmverschijnselen, bel dan direct de huisarts.Heeft je kind één of meerdere van deze alarmverschijnselen, bel dan direct de huisarts.

Bekijk hier het overzicht met alle kinderziektes op een rij.