Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Peuterzwemmen: je kind watervrij maken

Vanaf een jaar of vier/vijf gaan kinderen op zwemles, maar je kunt al eerder beginnen met je kind watervrij maken en hem wat basis-skills leren. Wat is er leuk en nuttig aan peuterzwemmen? En wat leert je peuter precies bij peuterzwemmen?

In samenwerking met expert

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Peuterzwemmen, wat is het?

Bij peuterzwemmen gaat je kind nog niet echt zwemmen. Het is meer onder begeleiding spelen in het water. Die spelletjes hebben een doel: samen met jou helpt de zweminstructeur je kind spelenderwijs zich vertrouwd te voelen in het water. Tijdens de spelletjes leert je peuter bovendien al wat basisvaardigheden die hem later, bij het echte ABC-zwemmen, helpen. Maar deze vaardigheden helpen jonge kinderen ook al bij de zelfredzaamheid in het water.

Advertentie

Wat kun je doen als je kind zo bang voor water is dat hij niet eens in de douche of in bad wil? Hier lees je meer over watervrees bij kinderen.

Peuterzwemmen: verschil met zwemles

Bij peuterzwemmen leert je kind nog geen echte zwemvaardigheden, zoals de verschillende zwemslagen, duiken en watertrappen. Daarvoor is het nog te vroeg: de motorische ontwikkeling van een kind is hier pas vanaf een jaar of 4,5 klaar voor. Er zijn nog wat verschillen met zwemles:

 • het water is bij peuterzwemmen meestal verwarmd.
 • de ouders gaan meestal mee het water in, zodat je kind zich veilig voelt en je hem kunt helpen.

Tip! Fijne zwemtassen voor je peuter vind je hier

Waarom is peuterzwemmen nuttig?

Hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert ouders daarom al vóór zwemles een cursus in het zwembad te volgen met hun kind. Pas vanaf vier à vijf jaar kan een kind echt leren zwemmen, maar omdat verdrinking vooral voorkomt bij kinderen onder de vier jaar, is het toch zinvol om peuters vast te leren zich veilig te bewegen in en om het water. Ook geeft peuterzwemmen kinderen een voorsprong wanneer ze echt met zwemles beginnen, omdat ze al watervrij zijn. Veel zwembaden bieden daarom speciale lessen aan voor de allerjongsten.

Advertentie

Meer voordelen van peuterzwemmen

Daarnaast is zwemmen en spelen in het water een gezonde manier van bewegen. De spieren van je kind worden er sterker van en het helpt bij de motorische ontwikkeling. En doordat jullie het samen doen, is het fijn voor de hechtingsband. Je hebt een uur alle aandacht voor je kind en hij voelt letterlijk hoe jij hem ondersteunt terwijl hij iets nieuws leert, of misschien wel iets overwint wat hij heel spannend vindt.

Lees hier: Dit is belangrijk om te weten bij babyzwemmen

Dit leert je kind bij peuterzwemmen

De insteek van peuterzwemmen is allereerst: plezier. Een kind dat het zwembad al gewend is en spelen in het water leuk vindt, leert later makkelijker zwemmen. Het vertrouwen van voortbewegen in het water is er dan al. Door de weerstand van het water voelt elke beweging anders. Daar kan je peuter op een vrolijke manier aan wennen en alvast sterker in worden. Dit zijn dingen die tijdens een cursus peuterzwemmen zoal voorbijkomen:

 • samen lopen door het water
 • bellen blazen in het water
 • spelletjes op muziek
 • oefenen met kopje onder gaan
 • nat gespetterd worden
 • drijven op de rug en buik
 • van buik naar rug draaien en andersom
 • uit het water op de kant klimmen
 • zelf van de kant in het water springen
 • op en over een mat klimmen
 • vallen en opstaan met diverse voortbewegingsvormen
 • zwemmen als een hondje (puppyzwemmen)

Uiteraard zijn de onderdelen niet verplicht. Je kind hoeft hierbij immers ook nog geen zwemdiploma te halen – hoewel er vaak wel een onofficieel peuter- of puppydiploma is. Juist als een kind niet móét, maar spelenderwijs wordt gestimuleerd, helpt hem dit om watervrij te worden.

Advertentie

Wie begeleidt peuterzwemmen?

Alle cursussen peuterzwemmen – ook wel guppyzwemmen, puppyzwemmen of ouder-kindzwemmen genoemd – worden gegeven door gediplomeerde zweminstructeurs. Zij weten hoe een kind op een veilige manier watervrij kan worden gemaakt en ze kennen allerlei spelletjes die helpen bij de ontwikkeling van vaardigheden in het water. Bij de meeste zwembaden gaat de instructeur mee het water in, soms begeleidt hij/zij vanaf de kant. Meestal blijven de ouders bij hun kind in het water.

Lees ook: Dit is de beste leeftijd om te starten met zwemles

Survival zwemmen peuters

Survival zwemmen of levensreddend zwemmen zijn speciale cursussen waarbij baby’s en peuters kunnen leren hoe ze zich moeten redden als ze per ongeluk in het water terechtkomen. Het gaat hierbij niet om zwemslagen aanleren, maar om self rescue-technieken: boven water blijven, naar een veilige plek ‘zwemmen’ of drijvend op hulp wachten. De peuters leren dit ook met kleren aan. Deze cursussen zijn in opkomst en kunnen geschikt zijn als je dicht bij water woont, maar er is ook kritiek dat de cursus te intensief en spannend voor kinderen is. Bij gewone peuterzwemlessen leren kinderen ook al wat vaardigheden die de zelfredzaamheid in het water vergroten, denk aan drijven en na het vallen in ondiep water kunnen opstaan.

Waar kun je op peuterzwemmen?

Bij de meeste (grote) zwembaden waar kinderen naartoe gaan voor ABC-zwemles (voor het A-, B- en C-diploma), kun je ook terecht voor peuterzwemmen. Je betaalt vaak per losse les of een korte serie lessen. De prijzen verschillen erg per zwembad, van zo’n vijf tot tien euro per les. Je kunt dit (online) checken bij het zwembad in je buurt. Kijk ook even of er vrije inloop is of dat je je van tevoren moet opgeven.

Zelf je kind watervrij maken tijdens vrij zwemmen kan natuurlijk ook! Met de watervrijwaaier van ‘Met Succes Op Zwemles’ kun je gemakkelijk samen oefenen en je kind goed voorbereiden op ‘echt’ zwemles. Als je kind alle twintig oefeningen van de waaier kan, is hij watervrij.

Bron: Nationale Raad Zwemveiligheid

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Britt Klaassen-Anholts, moeder van twee, is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs. Samen met haar man heeft ze sinds 2006 een eigen succesvolle zwemschool. Haar boek ' Met succes op zwemles!' is uniek en bevat eenvoudige en leuke tips, oefeningen en spelletjes om op een plezierige manier het zwemtraject te ondersteunen, voor zowel ouder én kind. De website van ‘Met succes op zwemles’ biedt handige hulpmiddelen voor iedere ouder.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier