appelsap gezond

Is appelsap gezond voor je kind?

Appels zijn gezond, maar betekent dit automatisch dat appelsap ook gezond is? Er zijn verschillende varianten en ook de manier waarop appelsap wordt gemaakt, kan verschillen. Welke soort is het gezondst voor je kind?

Soorten appelsap

Er zijn veel verschillen tussen al die soorten appelsap die je in de winkel kunt kopen. Het belangrijkste verschil is de manier waarop appelsap wordt bereid.

  1. Vers puur sap
    Vers puur appelsap bestaat volledig uit het sap van appels. Zodra de appelsap is geperst, wordt dit meteen in een fles of pak geschonken. Deze soort is niet lang houdbaar, omdat er verder geen conserveringsmiddelen worden toegevoegd. Meestal is deze variant appelsap na het openen maximaal vijf dagen houdbaar in de koelkast.
  2. Puur sap
    Bij pure appelsap wordt het sap eerst gepasteuriseerd voordat het in een fles of pak wordt geschonken. Dit betekent dat het sap kort wordt verhit, zodat de schadelijke bacteriën worden gedood. De appelsap is dan in een gesloten fles of pak buiten de koelkast zeker nog een jaar houdbaar.
  3. Appelsap uit concentraat
    De appelsap die het meest wordt gedronken en ook het goedkoopste is, is appelsap uit concentraat. De appels worden meteen na het plukken geperst. Het water verdampt en de pitten, schillen en vezels worden weggehaald. Wat overblijft, heet concentraat. Bij het verdampen van het water komen ook de geurstoffen (aroma’s) vrij. Die stoffen worden apart bewaard.

Het concentraat wordt meestal in het buitenland gemaakt en naar Nederland vervoerd. De fabrikant in Nederland voegt aan het concentraat weer aroma’s, (soms) suiker en water toe en dan is er weer appelsap.

Welke appelsap is het beste voor je kind?

Echt verse pure appelsap is het gezondst voor je kind, omdat hierin geen extra stoffen zijn toegevoegd. Puur sap dat gepasteuriseerd is, is gezonder dan sap uit concentraat. Deze laatste is de minst gezonde sap, omdat er in appelsap dat gemaakt is uit concentraat geen vezels meer zitten. Vezels zijn juist goed voor je kind, omdat die ervoor zorgen dat suikers niet in één keer worden opgenomen. Daarbij is het ook goed voor de stoelgang van je kind. 

Lees meer: waarom vezelrijke voeding zo belangrijk is voor je kind.

Suiker in appelsap

Ook al zitten er in appelsap vitamines en mineralen, het sap staat niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit komt omdat er in appelsap veel (natuurlijke) suiker zit. Als je kind appelsap drinkt, krijgt hij ongemerkt veel suiker en dus calorieën binnen. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker. Dat komt neer op ruim 5 suikerklontjes en 92 kilocalorieën. Suiker kan voor overgewicht en tandbederf zorgen. Dit zijn de belangrijke vitamines voor kinderen.

Let er ook op dat je kind niet de hele dag aan een drinkflesje met appelsap nipt. De zuren en suikers uit sap zijn schadelijk voor zijn gebit. Ze veroorzaken erosie. Die kunnen het glazuur beschadigen en voor gaatjes zorgen. Geef je kind daarom een gewone drinkbeker of laat hem uit een pakje met een rietje drinken. Het beste is om hem het sap in één keer te laten opdrinken. Meer weten? Zoveel suiker mag een kind per dag. 

5 tips: zo voorkom je een slecht melkgebit.

Is appelsap gezond?

Je kunt van één product niet zeggen of het gezond is, want het hangt er altijd vanaf hoeveel of hoe vaak je je kind iets laat eten of drinken. Je kunt gerust af en toe een glas appelsap aan je kind geven, zolang het maar niet elke dag teveel glazen zijn.

Het Voedingscentrum raadt overigens aan om je kind een appel te geven in plaats van appelsap, omdat een appel ook vezels bevat. Plus: je kind is sneller verzadigd.

Diarree en appelsap

Als je kind vaak last heeft van diarree is het beter om geen (of in elk geval niet te vaak) vruchtensappen, diksap en siroop te geven. Deze producten bevatten vruchtensuiker (fructose). Een kinderdarm kan maar een kleine hoeveelheid vruchtensuiker per keer verwerken. Door een te grote hoeveelheid fructose ontstaat diarree. Een appel, peer of andere fruit verteert langzaam, dus fruit kun je wel gerust blijven geven. Hoeveel groente en fruit moet een kind per dag eten?

Lees meer: Peuterdiarree, oorzaken en voedingsadvies

Allergisch voor appels (appelallergie)

Kinderen met een appelallergie zijn allergisch voor het eiwit Mal-d1 dat in appels voorkomt. Na het eten van een stukje appel krijgen ze een jeukend gevoel in hun mond of keel. Als je appels goed verhit, gaan deze eiwitten kapot. Je kunt bij een appelallergie dus bijvoorbeeld wel appeltaart eten, maar als je kind pure verse appelsap drinkt, is de kans groot dat hij een allergische reactie krijgt. Dit komt omdat deze appelsap niet is gepasteuriseerd (verhit).

Lees meer over het verband tussen hooikoorts en appelallergie.