Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Terugval zindelijkheid: wat kun je doen?

Als je denkt dat je kind zindelijk is, maar hij vaak last heeft van ongelukjes, kun je spreken van een terugval. Wat kunnen oorzaken zijn van een terugval en hoe zorg je ervoor dat je kind weer zindelijk wordt?

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Terugval zindelijkheid

Kinderen vallen soms tijdelijk terug in hun ontwikkeling. Opeens doet hij niet meer wat daarvoor wel lukte, zoals droog blijven. Dat kan gebeuren in situaties die veel energie kosten of spanning geven. Een baby erbij, voor het eerst naar de basisschool of uit logeren, ziek zijn, een verhuizing, echtscheiding of sterfgeval of te veel dwang om zindelijk te worden…

Advertentie

Tip: laat je kind tijdens een terugval merken dat je alle vertrouwen in hem hebt. Jouw vertrouwen kan hem er snel bovenop helpen. Zorg dat je kind zich bij jou veilig voelt en met zijn verhaal bij je terecht kan. Als je kind zich weer prettiger voelt, houdt het broekplassen hopelijk op. Zo niet, neem dan eventueel contact op met je huisarts. Of bezoek een zindelijkheidsexpert. Deze expert heeft veel ervaring en de tijd om te kijken of er iets in de omstandigheden of aan het gedrag van je kind aangepast kan worden.

Oorzaken terugval zindelijkheid

Allereerst is het belangrijk erachter te komen wat de oorzaak is van de terugval. Kijk naar je kind en naar jullie huidige situatie. Wat is er veranderd? Is er misschien minder tijd voor hem, vraagt hij op die manier aandacht?

Vaak voorkomende oorzaken van een terugval in zindelijkheid:

  • Geen tijd/aandacht: ouders die geen of minder tijd/geduld hebben voor de zindelijkheid van hun kind.
  • Uit de routine: als de vaste routine (na elk slaapje en elk hapje/drankje op het potje) erbij ingeschoten is. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie of verhuizing.
  • Stress: kinderen voelen de stress van hun ouders. Voel je niet schuldig, maar pak de vaste routine met je kind weer op zodra je kunt.
  • Verandering thuissituatie: als er een broertje of zusje wordt geboren, nemen ouders vaak minder tijd voor de zindelijkheid van het oudste kind. Soms willen kinderen dan bijvoorbeeld weer dat er iemand meegaat naar de wc.
  • Verandering levenssituatie: veel kinderen krijgen een terugval als ze voor het eerst naar school gaan.

Video: Zindelijk maken doe je zo:

Advertentie

Terugval als je kind naar school gaat

Het gebeurt vaak dat een zindelijk kind dat voor het eerst naar school gaat een terugval krijgt. Met al die nieuwe indrukken in de klas vergeet hij gemakkelijk dat hij eigenlijk naar de wc had gemoeten.

Je kind kan hier zelf niets aan doen: hij moet wennen aan de nieuwe situatie en om zindelijk te worden en te blijven is nu eenmaal hulp nodig van een ouder/verzorger of in dit geval een juf of meester. Soms kan je kind het ook eng vinden om naar de wc in de school te gaan of misschien vindt hij de wc wel te vies om op te zitten waardoor hij een ongelukje krijgt. Je kunt het gesprek aan gaan met de juf of meester en eens kijken of dit op te lossen is.

Tip: Overleg met de juf of meester. Gaat er iemand mee naar de wc? Moet een kind zelf aangeven dat hij moet plassen of gaan ze op vaste tijden? Bespreek vervolgens met je kind wat er van hem wordt verwacht en neem nogmaals samen door wanneer hij naar de wc moet gaan: na het eten en drinken.

Bekijk ook: de top 10 accessoires om van zindelijkheidstraining een feestje te maken

Advertentie

Terugval als manipulatie

Tijdens de peuterpuberteit kunnen kinderen zindelijkheid gebruiken als machtsmiddel. Krijgt een kind zijn zin niet, dan kan hij gaan broekplassen of protestpoepen om zijn zin door te drijven. Het advies is om het zindelijk worden dan even te laten rusten en na een paar weken opnieuw te beginnen. Een kind moet niet uit angst voor de ouder zindelijk worden, maar om de ouder een plezier te doen.

Medische oorzaken

Een terugval in zindelijkheid kan soms ook medische oorzaken hebben. Als je kind ineens in bed gaat plassen, kan dat door suikerziekte komen. Overdag plotseling natte broeken hebben kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, omdat je kind zijn plas niet meer kan ophouden. Als je twijfelt over de reden van de terugval is het verstandig om dit even met je huisarts te bespreken. Medische oorzaken zijn relatief eenvoudig op te sporen door een plasje te onderzoeken.

Wat moet je wel en vooral niet doen?

Heeft je kind een terugval, blijf dan vooral lief voor je kind. Kinderen vinden het zelf al erg genoeg als ze het in hun broek doen. Geef hem geen straf en leg er geen extra druk op. Zoek uit wat de oorzaak is en pak de zindelijkheidstraining geduldig weer op.

Als je weer strak de routine volgt waarmee je de zindelijkheid hebt aangeleerd (zie het stappenplan) komt het vanzelf weer goed.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Zindelijk worden

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Zindelijkheidstraining

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

  1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
  2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
  3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier