Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Geef baby pinda's tegen allergie'

Je baby pinda’s voeren: de meeste ouders zouden het niet zo snel niet doen. Toch is het volgens Britse wetenschappers juist goed om je baby al op jonge leeftijd pindaproducten te laten eten. Het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie zou hierdoor met maar liefst 80% verminderen. Dit advies druist regelrecht in tegen eerdere adviezen.

Advertentie

Wetenschappers van het King’s College in London bestudeerden 628 baby’s tussen de 4 en 11 maanden oud, die gevoelig bleken voor het ontwikkelen van een pinda-allergie. Zij hadden bijvoorbeeld al last van andere allergieën of eczeem.

2 onderzoeksgroepen

De ene helft van de kleintjes kreeg regelmatig een pindasnack, de andere helft vermeed de peulvruchten juist. Normaal gesproken ontwikkelen ongeveer 14 van de 100 kinderen een pinda-allergie voor hun 5de levensjaar. Maar van de groep proefpersonen die met regelmaat een pindasnack kreeg, ontwikkelden slechts 2 op de 100 kinderen een allergie.

‘Cultuurverschuiving’

Onderzoeker Gideon Lack spreekt van een heuse ‘cultuurverschuiving’. Tegenover de BBC vertelt hij: ‘Dit is voor het eerst dat we echt de ontwikkeling van een allergie kunnen voorkomen. We beseffen dat dit ingaat tegen veel eerdere adviezen. Ouders kregen tot 2008 te horen dat ze kinderen met een hoog risico op allergie juist ver uit de buurt moesten houden van pindaproducten.’

Onbeantwoorde vragen

Toch blijven er nog veel vragen onbeantwoord. Hoe vaak moeten kinderen bijvoorbeeld pindasnacks eten? Op welke leeftijd moeten ze hiermee beginnen? Wat gebeurt er als de kinderen stoppen met het eten van de pindahapjes? En; werkt dit misschien ook bij andere vormen van voedselallergie? Hier zal nog verder onderzoek naar moeten worden verricht.

Advertentie

Niet heft in eigen handen nemen

Tot die tijd wordt ouders afgeraden het heft in eigen handen te nemen en zelf te gaan experimenteren; de baby’s in de studie werden uitgebreid getest en gevolgd om er zeker van te zijn dat zij niet al een levensbedreigende allergie hadden ontwikkeld. Daarnaast gaat het uiteraard niet om héle pinda’s, gezien het verstikkingsgevaar. Wel noemen experts de resultaten ‘veelbelovend’.

Levensbedreigende shock

De studie werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Naar schatting heeft 0,7% van de wereldbevolking een pinda-allergie, een van de ernstigste voedselovergevoeligheden. Patiënten kunnen al door een minimale hoeveelheid pinda in een levensbedreigende shock raken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: New England Journal of Medicine – Foto: 123rf

 

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu