Gynaecologen en ziekenhuisapothekers maken zich grote zorgen over de tekorten. Deze kunnen ernstige gevolgen hebben zoals vroeggeboortes en in het ergste geval zelfs het afbreken van een zwangerschap.
Nederland kampt met een groot medicijntekort dat veel mensen raakt. Uit het onderzoek blijkt dat zwangeren met een hoge bloeddruk of hyperemesis gravidarum (HG), extra in de problemen komen.
Lees ook: Onderzoekers hebben beet: hormoon GDF15 is de veroorzaker van zwangerschapsmisselijkheid
Sommige zwangere vrouwen zijn zo ziek dat ze wel vijftig keer per dag overgeven en dan ook nog de hele regio moeten doorkruisen om hun medicijnen te krijgen. Dat nabellen en medicijnen ophalen geeft extra stress.
Vrouwen zijn radeloos
Hoogleraar verloskunde Rebecca Painter, gespecialiseerd in HG, vermoedt dat er al vrouwen zijn geweest die de keuze hebben moeten maken de zwangerschap af te breken. ,,Ik snap dat vrouwen radeloos worden als het medicijn dat ze helpt er niet is." Het is een moeilijk te behandelen ziekte, zegt ze. En het is ook gevaarlijk. ,,Veel vrouwen moeten worden opgenomen omdat ze zóveel moeten braken dat ze te weinig vocht binnenkrijgen."
Ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen heeft last van een hoge bloeddruk en ook deze doelgroep kampt met problemen om medicijnen te krijgen. Een te hoge bloeddruk en vroege zwangerschapsvergiftiging kunnen ervoor zorgen dat een vrouw eerder moet bevallen om het veilig te houden.
Bron: RTL Nieuws