Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12 redenen voor een ode aan kraamverzorgenden

Ze was je reddende engel in die eerste week met je baby. En het liefst wilde je dat ze voor altijd bij jullie kwam wonen. Hoog tijd voor een ode aan kraamverzorgenden.

Advertentie

Kraamverzorgende‘ dekt de lading niet: ze is je goeroe (want ze heeft het antwoord op al je vragen), je kok (die fruithapjes!) en je therapeut (‘ja, die kraamtranen zijn normaal’ en ‘natuurlijk doe je het allemaal goed’).

Ode

Hoog tijd voor een ode aan kraamverzorgenden. Hierom zouden we het liefst een kamertje op zolder voor ze inrichten zodat ze voor altijd bleven:

 1. Kraambezoek

  Ze speelt politieagent voor (opdringerige) kraamvisite. Heerlijk hoe je kraamverzorgende moeiteloos de nieuwsgierige overbuurvrouw afpoeiert die na op dag 1 (!) al op de stoep staat (terwijl je moeder nog niet eens is langsgeweest en jij net een bevalling van 48 uur achter de rug hebt). En wat fijn dat de kraamzorg die kinderloze vrienden die veel te lang blijven hangen en zich continu laten bijschenken gewoon de deur wijst als ze jou steeds witter en stiller ziet worden. (Columnist en vader Jan Versteegh heeft een tip voor kraamvisite: ga weg).

 2. Kapitein

  Als een kapitein op het schip neemt ze het heft in handen. Marieke: ‘Mijn kraamzorg kende geen gêne en dook bij mij thuis meteen zonder vragen te stellen in kasten om alles gereed te maken voor de baby’s (ik kreeg een tweeling). Lekker pro-actief en zelfstandig, dat heb je op zo’n moment echt nodig. Ik was flabbergasted en zielsgelukkig tegelijkertijd.’

  Advertentie
 3. Borstvoeding

  Eén van de grootste uitdagingen van de eerste tijd met je baby: borstvoeding onder de knie krijgen. Want hoe prachtig het ook is, het gaat lang niet altijd vanzelf. Gelukkig heb je je privécoach de eerste paar dagen om je heen. Een kraamverzorgende die je goed kan helpen om de borstvoeding op gang te krijgen, is goud waard.

 4. Spoedcursus

  Nog nooit hebben we in korte tijd zoveel geleerd van iemand. Van luiers verschonen tot je baby badderen, van voedingshoudingen tot flesjes klaarmaken. Hoe doen ouders dat in landen zonder kraamzorg?

 5. Hotelbed

  Ken je die extreem strak opgemaakte, perfect ongerimpelde hotelbedden die eruit zien als de hemel op aarde? Dat kan een kraamverzorgende dus ook. Amélie: ‘Niet eerder heb ik zo vaak onder heerlijk schoon en gestreken beddengoed gelegen als in de kraamweek, wat een feest!’

 6. Therapie

  Zelden was je emotioneel labieler dan in je kraamweek. Aan die beruchte kraamtranen ontkomt niemand en dan die onzekerheid: doe je het allemaal wel goed? Gelukkig is je kraamengel daar. Om je keer op keer te vertellen dat je écht wel een goede moeder bent en dat alles goedkomt. (Wist je trouwens dat onderzoek uitwijst dat het heel lang duurt voordat ouders echt gewend zijn aan hun baby?).

  Advertentie
 7. Die fruithapjes

  En die boterhammen. En die smoothies. En als je mazzel hebt: die warme maaltijden. Je hebt gewoon een chef-kok in huis en wat kun je al die voedzame gerechten goed gebruiken in je kraamweek.

 8. Oppas

  Eigenlijk is je kraamverzorgende je eerste oppas. Zij is in het begin de enige (sorry partners) bij wie je zonder enige stress even rustig kunt gaan douchen zonder baby. Je weet namelijk dat je pasgeboren oogappel in goede handen is, niemand heeft meer ervaring dan zij.

 9. Je dagboek

  Ze houdt een schrift bij met hoe het met jou en de baby gaat. Hoe leuk is dat om te bewaren voor later. Al is het alleen al omdat het best motiverend is om na een maand terug te lezen dat je op tien voedingen per dag zat in de kraamweek. Er zit vooruitgang in.

 10. Relatiestress

  Natuurlijk zijn jullie superblij als kersverse ouders, maar heftig is het ook: die eerste periode met baby. Joyce: ‘Zo’n eerste week met kraamtranen, onzekerheden, weinig slaap en twee labiele mensen is heel spannend voor je relatie. Onze kraamverzorgster koos nooit partij, ook al blies ik stoom op haar af. Ze was het neutrale Zwitserland. Als ze zag dat we elkaar bijna in de haren vlogen, stuurde ze mijn vriend heel subtiel even de deur uit voor een boodschap.’ (Tip voor als je kraamzorg weg is, zo overleeft je relatie het eerste jaar met baby).

 11. Ze kent je baby

  Ja, je bent verliefd op je kind, maar om nou te zeggen dat je direct weet wat voor vlees je in de kuip hebt… een baby is een baby toch? Nou, nee. Anika: ‘Mijn kraamverzorgende wist na vijf dagen met mijn baby al precies te verwoorden hoe hij was en wat voor een karakter hij had. Wat ze als afscheid in mijn zoons boekje opschreef, klopt precies met hoe hij nu als peuter is.’

 12. PA

  Eigenlijk heb je gewoon een week lang een personal assistent. Wanneer krijg je nou elke dag hulp bij alles wat je maar wilt? Die elke dag stofzuigt (zo schoon was het nog nooit in je huis) en je bed verschoont? Ja, we weten dat de taken van de kraamzorg aan regels gebonden zijn. Primair is ze er voor moeder en kind – lees hier wat een kraamverzorgende doet – maar in praktijk doet ze vaak zoveel meer. Van knutselen met je andere kinderen tot het schrijven van tachtig geboortekaartjes.

Dank lieve kraamverzorgers! (Enne..die zolderkamer staat nog leeg, hoor)

P.s. bevalt jouw kraamverzorgende niet? Trek dan aan de bel bij de kraamzorgorganisatie! Elke moeder verdient een kraamengel.

Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Schoenen

Schoenen

Dutchy kinder gymschoenen
Shop nu