Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind gezond eten
door

7x zo bouwt je kind een gezonde relatie op met eten

De relatie die kinderen op jonge leeftijd hebben met eten, zet de toon voor de rest van hun leven. Het is daarom belangrijk om al van jongs af aan te beginnen met het aanleren van gezonde eetgewoontes. Deze tips kunnen je daarbij helpen!

Advertentie

1. Puur natuur

Geef je kind ‘echt eten’ zodra hij begint met vast voedsel, en zorg ervoor dat hij dit dagelijks krijgt. Met echt eten bedoelen we onbewerkt voedsel waar geen suikers en andere smaakstoffen aan zijn toegevoegd om het beter te laten smaken. Geef je kind bijvoorbeeld vanaf het begin zelfgemaakte fruithapjes en groentehapjes waar verder helemaal niks aan is toegevoegd. Op deze manier zorg je ervoor dat gezond eten met pure smaken voor je kind de standaard wordt, en dat hij eigenlijk niet beter weet.

2. Voeden op verzoek

De WHO (World Health Organization) raadt ouders aan om hun kind zoveel mogelijk te voeden op verzoek. En dat geldt niet alleen voor borstvoeding. Dit betekent dat je je kind eten geeft, zodra hij hier om vraagt. Hierbij is het belangrijk dat je je kind eten geeft in een omgeving waar zo min mogelijk afleidingen zijn. Moedig je kind aan om te eten wanneer hij trek heeft, maar dwing je hem nooit om te eten of zelfs zijn bordje leeg te eten. Hierdoor bouwt je kind een gezonde relatie op met eten en zal hij zich later niet gaan ‘overeten’.

3. Relax

Probeer zo relaxed mogelijk om te gaan met je kind en eten. Wees je ervan bewust dat je zijn lerares bent als het gaat om eten: hij moet nog veel leren. Zie het ontbijt, de lunch en het avondeten dus als leermomentjes. Het zal niet allemaal meteen vanaf een leien dakje gaan, maar je hebt het in ieder geval geprobeerd.

4. Het goede voorbeeld

Zorg ervoor dat je altijd zelf het goede voorbeeld geeft als het gaat om eten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit de meest effectieve methode is om een kind gezonde eetgewoontes aan te leren. Wil je dat je kind netjes zijn groenten opeet? Dan zal je dit zelf ook moeten doen. Hetzelfde geldt voor tafelmanieren trouwens. En vind jij spruitjes niet lekker, grote kans dat je kind never nooit spruitjes gaat eten. Even doorbijten soms dus.

Advertentie

5. Kliederen mag

Uit onderzoek is gebleken dat het spelen met fruit en groenten, zelfs als er helemaal niks of nauwelijks van wordt gegeten, ervoor zorgt dat je kind openstaat voor nieuwe en onbekende fruitsoorten en groenten. Oftewel: het spelen met eten zorgt ervoor dat je kind een gezonde relatie opbouwt met wat er op zijn bordje ligt. Maak je dus niet te druk als je kind zijn bordje omkiepert op de tafel en hier mee gaat kliederen, maar laat hem lekker zijn gang gaan. Zolang hij nog klein is tenminste, er komt een punt dat dit niet meer oké is.

6. Spelenderwijs

Introduceer nieuwe dingen in de vorm van een spelletje. Misschien kun je afspreken dat hij bij elk nieuw voedingsmiddel eerst mag kijken, dan ruiken, likken, bijten en tot slot kauwen. Laat het aan je kind over wat hij precies doet. Misschien wil hij eerst wel alleen maar kijken naar het eten, maar zal hij na verloop van tijd ook erin bijten en het gaan kauwen. Volgens de American Academy of Pediatrics heeft een baby gemiddeld zo’n 10 tot 15 pogingen nodig voordat hij nieuw voedsel écht accepteert.

7. Houd het leuk

Om ervoor te zorgen dat je kind een gezonde relatie opbouwt met eten, is het belangrijk om stress te vermijden. Probeer daarom uitspraken als ‘Je moet je bord écht leegeten’ of ‘Je mag pas dit eten als je dat ook hebt gegeten’ zoveel mogelijk te vermijden. Probeer in plaats daarvan erachter te komen hoe je kind zich op dat moment voelt. Vraag bijvoorbeeld ‘Hoe voelt je buik nu aan?’ of: ‘Wil je dit nog steeds eten?’. Op deze manier kun je conflicten en discussies tijdens het eten vermijden, waardoor je de eetmomenten zo positief mogelijk houdt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier