Voor oudersNieuws

Zwanger? Dan zijn deze tests en regelingen nieuw voor jou

Zwanger? Dan zijn deze tests en regelingen nieuw voor jou Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Geen combinatietest meer

Tot 1 oktober 2021 kon je met de combinatietest laten onderzoeken of je baby een verhoogde kans had op het down-, edwards- of patausyndroom. De test bestond uit een bloedonderzoek bij de moeder tussen de 9e en 14e week en een nekplooimeting via een echo tussen de 11e en 14e week. Nu wordt de combinatietest niet meer aangeboden en kun je alleen nog kiezen voor de NIPT.

Lees ook: Combinatietest of NIPT: de verschillen

De NIPT is betrouwbaarder dan de combinatietest. Daardoor daalde het aantal vrouwen dat na de invoering van de NIPT nog koos voor de combinatietest en werd het lastig om de kwaliteit van de screening te waarborgen. Daarom is besloten om de combinatietest niet meer aan te bieden als optie naast de NIPT.

Lees verder onder de advertentie

NIPT gratis vanaf april 2023

De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek waarmee je tijdens je zwangerschap kunt laten onderzoeken, hoe groot de kans is dat de baby in je buik downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Lange tijd was deze test alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking. Sinds 1 april 2017 is de test voor alle zwangeren beschikbaar. Wel moet je als zwangere de kosten van deze test, 175 euro, zelf betalen. Vanaf april 2023 is de NIPT gratis. Je kunt de test vanaf elf weken zwangerschap laten doen.

Lees meer: NIPT, waar en wanneer kun je deze doen?

13-wekenecho

Naast de uitgebreide echo bij 20 weken wordt sinds september 2021 de 13-wekenecho aangeboden. Hierbij wordt gekeken hoe de organen, ledematen en het zenuwstelsel van je baby zich ontwikkelen. Het voordeel is vooral tijdwinst. Eventuele afwijkingen zouden anders pas bij de 20 wekenecho worden ontdekt. De 13 wekenecho hoort bij een studie. In 2024 wordt bekeken of deze screening blijft.

Lees verder onder de advertentie

Lees meer: 13 weken echo, wat houdt deze vroege echo in?

Kinkhoestprik

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangeren een kinkhoestprik aangeboden. Je wordt dan opnieuw beschermd tegen kinkhoest, difterie en tetanus. Met deze prik bescherm je je baby de eerste weken na zijn geboorte tot hij zijn eigen eerste vaccinatie kan krijgen. Door de prik kunnen per jaar ongeveer 100 van de 128 ziekenhuisopnames door kinkhoest bij baby's in Nederland voorkomen worden. De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en heet daarom de 22 wekenprik. Meer informatie is te vinden op de website 22wekenprik.nl.

Vanaf 2023 kunnen sommige zwangeren bovendien de kinkhoestprik tegelijkertijd halen met de griepprik. Als de tweede helft van jouw zwangerschap in het griepseizoen valt, kun je gratis een griepprik halen bij de huisarts. Zo bescherm je jezelf en je baby tegen de griep. Vanaf 2023 neemt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over en krijg je de griep prik op het consultatiebureau, waar ook de kinkhoestvaccinatie wordt toegediend. Voor sommigen houdt dit in dat ze beide prikken tegelijkertijd kunnen krijgen. Zie ook: Vanaf 2023 kunnen zwangeren de griepprik tegelijk halen met de kinkhoestvaccinatie.

Lees verder onder de advertentie

Partnerverlof

Geboorteverlof is niet alleen meer voor de moeders, maar ook voor hun partners. Sinds 2019 heeft je partner recht op een werkweek kraamverlof voor het aantal uren dat hij of zij werkt, op te nemen binnen vier weken na de geboorte. En sinds juli 2020 heb je als partner ook recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. De uitkering is maximaal 70 procent van je dagloon. Je moet het aanvullende geboorteverlof wel in de eerste zes maanden na de geboorte opnemen.

Betaald ouderschapsverlof

Vanaf augustus 2022 hebben ouders het eerste levensjaar van hun kind recht op 9 weken ouderschapsverlof. Wie hier gebruik van maakt, krijgt 70 procent van het dagloon vergoed. Je kunt het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of dit flexibel doen. Zoals een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken.
Alleen in het eerste levensjaar van je kind kunnen ouders aanspraak maken op deze 9 weken doorbetaald ouderschapsverlof. Wil je dit verlof later opnemen, dan kan dat uiteraard ook, totdat het kind acht jaar is. Maar dan is het wel onbetaald.

Dubbele achternaam baby alsnog mogelijk

Sinds 1998 kun je zelf kiezen of je je kind jouw achternaam of die van je partner wilt geven. Een dubbele achternaam mag ook. De volgorde bepaal je dan zelf. Heb je je kind geen dubbele achternaam gegeven en wil je dat nu alsnog? Als je kind geboren is op of na 29 januari 2019, kan dat binnenkort. Dat moet je dan wel voor de zomer van 2023 regelen.

Lees verder onder de advertentie

Zie ook: Toch een dubbele achternaam voor je baby of peuter? Dat kan (tijdelijk) alsnog

Bronnen: RIVM, RTL NieuwsBeeld: GettyImages