Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
menstruatie blijft uit

Menstruatie blijft uit

Gestopt met anticonceptie en je menstruatie blijft uit: wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen?

Advertentie

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar het is niet ongebruikelijk om daar een paar dagen onder of boven te zitten. Word je later ongesteld, dan ben je overtijd. Er zijn zelfs vrouwen bij wie de cyclus twee keer zo lang duurt.

Menstruatie blijft uit

Als je hormonale anticonceptiemiddelen hebt gebruikt, kan het even duren voor je normale cyclus weer op gang komt en dat je dus een verlate menstruatie hebt of je ongesteldheid blijft uit. Bij sommige vrouwen duurt het een paar maanden voordat hun lichaam zich weer ‘gereset’ heeft. Dat kan frustrerend zijn, maar je kunt in dat geval alleen geduldig afwachten.

Oorzaken menstruatie blijft uit

Naast anticonceptiemiddelen zijn er veel andere oorzaken die invloed hebben op je cyclus: een stevige verkoudheid of griep kan er al voor zorgen dat je 4 of 5 dagen overtijd bent. Stress is ook een bekende factor; misschien werk je te hard of heb je zorgen in je privéleven. Ook je eetpatroon is van invloed. Heb je in korte tijd veel gewicht verloren of heb je een eetstoornis zoals anorexia, dan kan de menstruatie daardoor uitblijven.

Menstruatie blijft uit: zwanger?

Een mogelijkheid voor het uitblijven van je ongesteldheid is natuurlijk ook dat je al zwanger bént. Weet je wat gewoonlijk de lengte van je cyclus is, dan kun je vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden een zwangerschapstest doen. Dus wanneer je overtijd bent.

Advertentie

De dag waarop je menstruatie te laat is, wordt ook wel je NOD genoemd, je ‘niet-ongesteldheids-dag’. Je berekent je NOD door de eerste dag van je laatste ongesteldheid te nemen en daar het aantal dagen bij op te tellen dat je cyclus gemiddeld duurt. Vanaf je NOD is het betrouwbaar om een zwangerschapstest te doen. Je bent dan 1 dag overtijd.

Medische oorzaken overtijd zijn

Denk je dat bovengenoemde redenen allemaal niet meespelen bij de reden waarom je overtijd bent, dan kan er een medische oorzaak zijn voor het uitblijven van je menstruatie. Een schildklierstoornis, diabetes, het uitblijven van een eisprong, een verkleving in je eileider(s) of vervroegd in de overgang komen zijn mogelijke redenen.

PCO-syndroom

Een bekende medische oorzaak van het uitblijven menstruatie is het PCO-syndroom. PCOS staat voor polycysteus ovariumsyndroom, wat betekent dat er zich in de eierstokken meerdere cystes ontwikkelen. De eicellen groeien niet of onregelmatig, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong optreedt en je niet menstrueert of slechts af en toe.

Vrouwen met het PCO-syndroom hebben vaak last van overgewicht, acne en een sterkere haargroei volgens een mannelijk beharingspatroon (dit heet hirsutisme). Naar schatting komt het syndroom voor bij 10 tot 15% van de vrouwen. De behandeling bestaat meestal uit toediening van hormonen en werken aan gewichtsverlies (als er sprake is van overgewicht).

Advertentie

Maak je je zorgen over het uitblijven van je menstruatie en vermoed je dat er een medische oorzaak is? Bespreek je zorgen dan met je huisarts.

Bronnen: Anticonceptie, Thuisarts

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu